Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eresaluut aan Jan Francken en ‘zijn’ station Heide

Willy Vanderstee­n en Maria Rosseels sieren zijgevel bij hun vertrek op wereldreis

- ERIK VANDEWALLE

Omdat Jan Francken 30 jaar stationsch­ef in Heide is, werden dit weekend stationsfe­esten georganise­erd. Een maquette liet zien hoe de stationsom­geving er een eeuw geleden uitzag en een stripdoek toonde Willy Vanderstee­n en Maria Rosseels bij hun vertrek op wereldreis.

Het stationsge­bouw kreeg voor deze eerste stationsfe­esten een opsmukbeur­t, zodat de maquette van 6 op 2,5 meter die de stationsom­geving van Heide van honderd jaar geleden weergeeft, nog beter tot zijn recht kwam.

“Deze maquette van Yannick De Vynck, Eric Jordaens en Dirk Colman was voor mij de directe aanleiding voor het organisere­n van deze stationsfe­esten, naast het feit dat ik hier dertig jaar stationsch­ef ben. Naar hier te worden overgeplaa­tst was destijds niet meteen een geschenk. Het stationsge­bouw was verloederd. Maar de reizigers accepteerd­en de situatie, omdat mijn collega’s en ikzelf een goede service afleverden en omdat de treinen toen nog stipt op tijd reden.

Lange brieven Vanaf het begin wilde ik van dit Jan Francken

Stationsch­ef

‘De overplaats­ing naar Heide was destijds niet meteen een geschenk.”

station meer maken dan alleen maar een plek waar treinkaart­jes worden verkocht. Dus begon ik lange brieven te schrijven naar alle mogelijke instanties, van de NMBS tot het gemeentebe­stuur, met de gemotiveer­de vraag om het station in Heide te herwaarder­en”, vertelt Jan Francken.

Vijftien jaar geleden kregen zijn brieven en e-mails dan toch gehoor. In het kader van het project Star21 besloot de NMBS om open stations te maken en te renoveren.

“Dat Heide een van de eerste stations was die werden aangepakt en gerenoveer­d, had zeker te maken met de vele plannen die toen al door mijn hoofd spookten.” De stationsch­ef en stripliefh­ebber begon meteen werk te maken van de concretise­ring van

Suske en Wiske, de geesteskin­deren van Willy Vanderstee­n, werden daarbij bijzonder behulpzame collega’s. Station Heide is inderdaad het enige station in ons land dat compleet verankerd is met de figuren van Willy Vanderstee­n. Dit jaar verhuisde Studio Vanderstee­n nog naar een pand schuin tegenover het station, waardoor de verbondenh­eid nog sterker is geworden.

Hype

De

formidabel­e

speelt zich hier als het

fantast

zijn plannen.

“Er zijn achttien albums van Suske en Wiske waarbij Kalmthout een eigen herwerkte strip kreeg.

uit 2005 af. Zowel de gemeente station is opval- lend aanwezig, wat voor een ware hype in Kalmthout zorgde.”

Sedert 2011 wordt de zijgevel van het station geregeld versierd met een stripdoek. Zaterdag werd het nieuwste exemplaar onthuld. Stripteken­aar Kristof Fagard van onder meer Kiekeboe laat op het doek Willy Vanderstee­n en Maria Rosseels zien, die komen aanhollen om nog net op tijd de trein te nemen om te vertrekken op wereldreis.

Het tweetal kreeg ondertusse­n de status van ereburger van Kalmthout. Tijdens hun wereldreis schreef Maria Rosseels

en leverde Willy Vanderstee­n twee klassieke Suske en Wiske-strips af : en

Cocktail

Oosters

De gouden cirkel De sissende sampan.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Jan Francken (uiterst links) met burgemeest­er Lukas Jacobs (midden), schepenen en familieled­en van Maria Rosseels bij het nieuwe stripdoek tegen de zijgevel van het station.
FOTO ERIK VANDEWALLE Jan Francken (uiterst links) met burgemeest­er Lukas Jacobs (midden), schepenen en familieled­en van Maria Rosseels bij het nieuwe stripdoek tegen de zijgevel van het station.
 ?? FOTO EVDW ??
FOTO EVDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium