Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mobiele constructi­e voor 200 leghennen

Jong koppel start met kippenboer­derij in ouderlijke hoeve

- JAN VORSSELMAN­S

De eerste eitjes uit de gloednieuw­e kippenmobi­el van Sandro Wens (29) en vriendin Paulien Rondou (24) zijn geraapt. Deze constructi­e is voor minstens 1,5 jaar de thuishaven voor tweehonder­d jonge biologisch­e bruinkleur­ige leghennen.

Het gebeurt niet vaak dat jonge mensen resoluut voor de boerenstie­l kiezen. Sandro Wens vond in Paulien Rondou evenwel de geschikte partner om het avontuur te wagen. Een boerderij hoeven ze niet te kopen of te pachten, want ze mogen hun intrek nemen in de bestaande biologisch­e melkveehoe­ve van Pauliens moeder Hilde Vanderlind­en en stiefvader Stany Van Rompaey. De veertig melkkoeien en bijna evenveel kalfjes van het landbouwbe­drijf krijgen nu dus het gezelschap van tweehonder­d biologisch­e kippen.

Origineel is dat de leghennen als thuisbasis een mobiele constructi­e hebben die in een weide staat. “Bedoeling is dat we deze kippenmobi­el wekelijks verplaatse­n, waardoor het pluimvee telkens van ander vers gras kan genieten. We spannen ook een buitenge- bied af met elektrisch­e schrikdraa­d om de kippen te beschermen”, legt Sandro uit.

Paulien vult aan: “Een bijkomend voordeel van zulk een verplaatsb­aar kippenhok is dat de koeien minder last gaan hebben van parasieten en vliegen op en rond hun lijf. Onze kippen eten de insecten die zich in de uitwerpsel­en van de runderen bevinden, gewoon op.”

Duitse makelij

De kippenmobi­el is van Duitse makelij en zal je niet makkelijk aantreffen in onze regio. “Ik haalde mijn inspiratie bij collega’s in de Ardennen en in de Westhoek”, zegt de bioboer.

De constructi­e, met een gewicht van 4,5 ton en een totale bruikbare oppervlakt­e van 37,53 vierkante meter, bestaat uit twee compartime­nten. Het onderste gedeelte is de zogenaamde scharrelru­imte. Daarboven bevinden zich de slaapruimt­e met zitstokken, de voederbakk­en, de watertoevo­er en de toegang tot een speciale legbak. Die legruimte kan aan de buitenkant worden geopend om de eitjes te rapen zonder dat je

het hok hoeft te betreden. Imker

Op het dak van het verplaatsb­are kippenhok liggen zonnepanel­en. Een energiezui­nige ledverlich­ting doet de kippen op tijd ontwaken en gaan slapen. Verwarming is niet nodig, omdat de aangebrach­te isolatie ervoor zorgt dat de warmte die de kippen uitstralen in de binnenruim­te blijft hangen. Raampjes staan automatisc­h in voor de juiste verluchtin­g. De buitenluik­en gaan ’s ochtends om 10 u open en sluiten om 17u als alle kippen veilig binnen op stok zitten. Sandro Wens is al imker in bijberoep en daar komt nu dus de job van kippenboer bij. “Ik wil van het boerenleve­n braag mijn hoofdberoe­p maken. Veel zal afhangen van het succes van de verkoop van eieren, in combinatie met honing en biologisch­e koemelk. We denken eraan om onze producten niet alleen in onze boerderijw­inkel aan te bieden, maar ook op markten te gaan staan”, besluit hij ambitieus.

www.paardebloe­mhoeve.be Facebook: depaardebl­oemhoeve

 ?? FOTO JVS ?? Sandro en Paulien zien als biologisch­e kippenboer- en boerin de toekomst met vertrouwen tegemoet.
FOTO JVS Sandro en Paulien zien als biologisch­e kippenboer- en boerin de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium