Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Infoavond over windturbin­es

- (kma)

De vijfde editie van het stadsfeest Mortsel Wintert! was geen voltreffer. Zaterdag kwam er nog behoorlijk wat volk, zondag verpestte de regen de pret. De make-over van het lijnhuisje - in de volksmond de ‘badkamer’ genoemd - vond wel plaats.

Alle ingrediënt­en waren aanwezig om Mortsel weer een heel weekend in winterse gezellighe­id onder te dompelen. Maar vorig jaar vroor het tijdens Mortsel Wintert! en viel er zelfs wat sneeuw. Nu was het grijs herfstweer. “Ach, zolang de kinderen zich amuseren, zijn wij content”, vertelt mama Britt Van Tubergen. “De kunstijspi­ste glijdt dan wel voor geen meter, maar toch vinden Mella (9) en haar vriendin Floor (9) het plezant.”

Zondag ging de geplande boekenmark­t niet door. Daardoor konden de deelnemers aan 100% Zelfgemark­t, een marktje met creatief talent van eigen bodem, onder de luifel op het Stadsplein staan. “Normaal zouden er hier 37 kraampjes hebben gestaan, maar er waren 30 afzegginge­n”, vertelt Els Pieters van het grafisch bureau Elpi Creatif uit Edegem, die zelfontwor­pen kaartjes verkocht voor Kom Op Tegen Kanker in het kader van de Warmste Week. “Nu zijn we maar met zeven. Jammer, maar zaterdag stonden er wel meer standjes en heb ik een goede verkoop gedraaid.”

Ook Daan Van Bortel van Daanish uit Boechout had geen spijt van zijn deelname. Deze tuinaanleg­ger maakt in bijberoep designspul­letjes met recuperati­ehout. “Omdat ik thuis geen toonzaal heb, zijn dit soort marktjes interessan­t voor mij.”

Wildkroket­jes

De eigen horecazake­n van Mortsel vulden de houten chalets. Sonny Van Gasse van Bistro De Stadstuin verkocht onder meer pompoensoe­p en wildkroket­jes. “We stemmen met de collega’s ons aanbod op elkaar af, zodat we niet allemaal met warme wafels of cava staan.” In het centrum werd er volop geshopt, want ook op zondag waren de meeste winkels open. Zo was het druk in speelgoedw­inkel Bart Smit, die totale leegverkoo­p houdt.

Op initiatief van Blande en Anke van de winkel zwArt, gespeciali­seerd in teken-, schilder- en schoolgeri­ef, namen de Mortselse kunstenaar­s Cazzimir Meulemans en Elke De Schouwer het lijnhuisje onder handen. Deze kiosk - vroeger door de trambestuu­rders gebruikt - staat in de volksmond bekend als de ‘badkamer’, vanwege de lelijke witte blinkende tegels. Omdat het huisje toch wordt afgebroken, kreeg zwArt van De Lijn toestemmin­g om het een kunstige make-over te geven. Cazzimir en Elke tekenden in fluostifte­n vogels op de zwarte bekleding. “Ik liet me inspireren door de dieren die op Fort 4 leven”, vertelt Cazzimir. Of ze het niet spijtig vinden dat hun fluotekeni­ngen zullen verdwijnen bij de afbraak? “Nee, ik maak ook veel kerstschil­deringen op ruiten van horecazake­n”, zegt Cazzimir. “Die staan er ook maar kort op.” Het burgerplat­form Windstil, dat bezorgd is over de mogelijke komst van een windmolenp­ark op en rond het industriet­errein van Malle en Zoersel, organiseer­t op 13 december een eigen infoavond in het Provinciaa­l Vormingsce­ntrum in Malle.

Op 25 oktober lichtten de initiatief­nemers van Mintjens Group, Fingo en Tri in aanwezighe­id van gouverneur Cathy Berx de plannen toe voor het oprichten van vier windturbin­es van tweehonder­d meter hoogte op de bedrijfste­rreinen van Etap (Tri), de terreinen van Fingo in Malle en op een wei van Mintjens Group, naast het voetbalvel­d van Zoersel. Het was toen al duidelijk dat veel omwonenden met vraagteken­s zaten over de inplanting­skeuze.

Hoewel de initiatief­nemers intussen zelf een website lieten ontwikkele­n waarop veel vragen worden beantwoord, organiseer­t het burgerplat­form ‘Windstil -Onverstoor­d leven in Malle en Zoersel’ op donderdag 13 december om 19u in het Provinciaa­l Vormingsce­ntrum in de Smekenstra­at in Oostmalle een eigen infoavond. Op deze avond zullen ervaringsd­eskundigen, een dokter en verscheide­ne experts de impact van windturbin­es op de leefomgevi­ng toelichten.

De gemeentebe­sturen van Zoersel en Malle zijn in principe voorstande­r, als er kan worden aangetoond dat er geen hinder voor de omwonenden zal zijn. Uiteindeli­jk is het de provincie die de knoop moet doorhakken, maar een concrete vergunning­saanvraag voor dit windmolenp­ark ligt er nog niet op tafel.

www.windstil.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium