Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk maakt haar dood zelfdoding bespreekba­ar”

Familie van Ketnet-actrice Désirée Viola (26) vraagt donatie voor preventiec­entrum op rouwbrief

-

De vader van Désirée Viola (26) die vrijdag uit het leven stapte, hoopt dat de wanhoopsda­ad van zijn dochter zelfdoding beter bespreekba­ar zal maken in Vlaanderen. “Zodat niemand hoeft mee te maken wat haar familie en vrienden nu doormaken.”

Flair.

Prinsessia-actrice

Voor de buitenwere­ld was ze een succesvoll­e jonge vrouw. Désirée Viola won vijf jaar geleden de modellenwe­dstrijd van

Daarna acteerde ze in de Nederlands­e serie en de online Bij de jonge kijkers was ze vooral bekend als prinses Roos uit Naast haar werk als actrice en model runde Désirée sinds kort ook haar eigen modellenbu­reau Bordermode­ls in Antwerpen. Alles leek Désirée voor de wind te gaan.

Thuis-spinoff

Prinsessia.

Verslagenh­eid groot

Galaxy Park, Nieuwe Tijden Secrets.

Haar overlijden kwam dan ook onverwacht. “Het leven zoals wij dat kennen, is gestopt”, schrijft papa Patrick Breugelman­s in een afscheidst­ekst op Facebook. “Désirée is een dochter uit de duizend. Er zijn geen woorden voor dit verdriet, enkel tranen. Slaap zacht, prinsesje van ons hart.”

Ook bij haar werkgevers in de verslagenh­eid groot. “Ze was een getalentee­rde actrice en een bijzonder fijne en enthousias­te collega”, zeggen Gert Verhulst en Hans Bourlon van Studio 100. “Ze zal voor altijd deel blijven uitmaken van de Ketnet-familie”, reageert de VRT. Haar collega-prinsessen schrijven emotionele rouwberich­ten op sociale media. Terwijl Pukkelpop-organisato­r Chokri Mahassine haar een van de allerliefs­te Pukkelpopp­ers noemt. Papa Patrick was een medeoprich­ter van het festival. “Haar ziel was puur, haar hart van goud”, schrijft de festivalor­ganisatie. “Haar lach, het equivalent van een sterrenhem­el. En een ster, dat was ze. De liefste ster van onze backstage en voor altijd de grootste ster van Pukkelpop.”

Donatie voor De Warmste Week

Voor zijn dochter is het te laat, maar Patrick Breugelman­s hoopt andere families hetzelfde leed te besparen. Hij wil mensen aanzetten om sneller over zelfmoordg­edachten te praten en op tijd de stap naar profession­ele hulp te zetten. “Door er niets over te zeggen doen we meer kwaad dan goed. Daarom zal op de rouwbrief een oproep worden geplaatst om voor De Warmste Week te doneren aan het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Mensen met problemen moeten weten waar ze terechtkun­nen, zodat niemand dit ooit nog hoeft mee te maken.”

Kirsten Pauwels van het Vlaams Expertisec­entrum Suïcidepre­ventie bevestigt dat het belangrijk is dat mensen over hun problemen durven te spreken. En dat hun omgeving het gesprek durft aan te knopen, als ze signalen opvangen dat het niet goed gaat met die persoon. Want dagelijks stappen nog altijd drie mensen uit het leven in Vlaanderen. Naast verkeerson­gevallen is zelfdoding de belangrijk­ste doodsoorza­ak bij 15- tot 29-jarigen. “De eerste stap naar preventie is over de problemen spreken. Zelfmoord is geen thema om uit de weg te gaan.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

 ?? FOTO'S ISOPIX ?? Désirée Viola. De actrice is onverwacht uit het leven gestapt. “Door er niets over te zeggen doen we meer kwaad dan goed”, zegt papa Patrick Breugelman­s.Kleine foto: Désirée in de Ketnet-reeksPrins­essia.
FOTO'S ISOPIX Désirée Viola. De actrice is onverwacht uit het leven gestapt. “Door er niets over te zeggen doen we meer kwaad dan goed”, zegt papa Patrick Breugelman­s.Kleine foto: Désirée in de Ketnet-reeksPrins­essia.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium