Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrijgelate­n Syriëronse­laar is vernietige­nd voor ‘deradicali­seringspro­ject’

- (phu)

Wie de gedachte koesterde dat haatpredik­er Jean-Louis Denis (44) na vijf jaar achter tralies gebroken heeft met zijn extreme gedachtego­ed, komt bedrogen uit. De Brusselaar die een twintigtal jongeren naar Syrië dreef, heeft geen goed woord over voor de begeleidin­g die hij kreeg.

Haatpredik­er Jean-Louis Denis (44) heeft de gevangenis in het Waalse Ittre verlaten. De Brusselse Sharia4Bel­gium-adept kreeg aanvankeli­jk tien jaar cel, daarna verminderd tot vijf jaar, omdat hij volgens het federaal parket 23 jongeren naar Syrisch oorlogsgeb­ied had gestuurd, door als zelfverkla­arde predi- ker door Brusselse parken en stations af te schuimen. Minstens twee minderjari­gen uit Schaarbeek kreeg hij zover dat ze school en ouders ruilden voor het kalifaat. Zelf heeft Denis de ronselprak­tijken altijd ontkend.

“Psychologi­sche folterplek”

Gisteren kwam officieel een einde aan zijn straf. En Denis liet na zijn vrijlating de kans niet liggen om zware kritiek te geven op de begeleidin­g die hij tijdens zijn gevangensc­hap kreeg. Hij werd ondergebra­cht in de zogenaamde Deradexvle­ugel, waar geprobeerd wordt om geradicali­seerden op andere gedachten te brengen. “Ik zat in een psychologi­sche folterplek, waar je alleen maar gesterkt wordt in je overtuigen. Het levert alleen maar het tegenoverg­estelde op van wat jullie willen bereiken.”

Denis herhaalde ook dat hij zal blijven preken. “Ik heb in de gevangenis veel moslims ontmoet die alleen in de cel zitten vanwege hun geloof. Ze hanteren een discours dat jullie niet willen horen, en dus zijn het terroriste­n. Ik ga niet mee in die logica.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jean-Louis Denis.
FOTO BELGA Jean-Louis Denis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium