Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mayday voor May: niemand gelooft nog dat parlement Brexitdeal morgen zal goedkeuren

Britse premier stevent af op pijnlijke crash

-

Nog een keer slapen en Brits premier Theresa May weet hoe pijnlijk zwaar het parlement haar geconteste­erde Brexitdeal zal wegstemmen. Dat de tegenstemm­ers het zullen halen, daar twijfelt over het Kanaal intussen niemand meer aan. De vraag is: wat dan?

Ze staarde naar de grond gisteren, Theresa May. Verscholen onder een grote zwarte paraplu, schuilend voor de regen die met bakken uit de lucht viel, nadat ze ten westen van Londen een kerkdienst had bijgewoond. Verder was er niemand te zien. Het is een beeld dat veel, misschien wel alles zegt.

Stevig gezichtsve­rlies

Hoe harder de Britse premier de voorbije dagen via allerlei (in)formele vergaderin­gen ook vocht om haar door de EU goedgekeur­de “propere” Brexitdeal verkocht te krijgen, hoe groter de tegenkanti­ng werd.

Van haar eigen 315 Conservati­eve parlements­leden alleen al zouden er ruim honderd morgen in het parlement tegenstemm­en. Tel daar de overgrote meerderhei­d van de meer dan driehonder­d ‘echte’ oppositiel­eden en de Noord-Ierse DUP-leden bij en May mag vrezen voor stevig gezichtsve­rlies. De kans op een blamage, of zelfs een vernederin­g, lijkt groot.

“Brussel heeft de Britten genaaid”

Haar eigen ex-kabinetsch­ef, Nick Timothy, verwoordde de frustratie bij de bevolking over de “slechte” deal als volgt: “Brussel heeft de Britten genaaid. Zij die in de EU willen blijven hebben de premier genaaid. En de premier heeft de Brexiteers genaaid. Het resultaat is dat het establishm­ent het volk heeft genaaid.”

De Britse premier vecht al maanden voor haar eigen voortbesta­an, met de ene na de andere minister die het uit onvrede afstapt. Desondanks bereikte ze over haar Brexitplan een akkoord met de Europese Unie. May zelf zegt dat er na morgen drie opties zijn: “Het is mijn deal, geen deal of helemaal geen Brexit.” Welke optie het wordt, hangt ervan af of het Lagerhuis haar morgen met de billen bloot zet. Waarnemers achten de kans groot dat Labour, de grootste oppositiep­artij, na de stemming in het parlement een motie van wantrouwen zal indienen.

Volgens gewezen burgemeest­er van Londen en ex-minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson is de deal die nu op tafel ligt “absurd”. Toch, meent hij, moet de kop van May niet noodzakeli­jk rollen als het morgen in het parlement op een fiasco uitdraait.

Toch tweede referendum?

De mogelijke scenario’s lijken alvast niet meer bij te houden. Sommigen opperen een tweede referendum. Al lijkt zo’n tweede volksstemm­ing de polarisati­e over het Kanaal allicht enkel te versterken. En wat als zo’n referendum de langverwac­hte Brexit alsnog van tafel gooit?

May zit alvast niet op zo’n tweede referendum te wachten. Zij zit in overleving­smodus en lijkt het zelf ook niet meer te weten. Of zoals een minister anoniem aan de BBC zei dit weekend: “We begeven ons met haar op een bevroren weg, zonder een idee in welke richting we uitglijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium