Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als we dit lang genoeg volhouden, zullen we de politici wel overtuigen”

- TOMMY HUYGHEBAER­T

President Emmanuel Macron spreekt vanavond voor het eerst tot de gele hesjes tijdens een televisieo­ptreden. Hij zou enkele belangrijk­e aankondigi­ngen doen in de hoop de nationale eenheid te herstellen. De toegeving komt er na wekenlang protest in het hele land. Ook afgelopen zaterdag legden de gele hesjes Parijs lam. En ze waarschuwe­n de president nu al: als de maatregele­n niet voldoende zijn, trekken ze zaterdag opnieuw de straten op. Want iedereen heeft wel zijn redenen om een hesje aan te trekken en te blijven protestere­n.“Net als in 1789 strijden we hier opnieuw voor

voor gelijkheid.”

égalité,

“Stop met die straatsten­en uit de grond te rukken en naar de politie te gooien.” Twee gele hesjes vragen een groepje jonge vandalen op de Champs-Elysées om geen geweld te gebruiken. “Want je brengt onze vredevolle beweging in diskrediet. We zullen de politici wel overtuigen. Op een dag zullen ze de taksen wel moeten verlagen en naar onze andere eisen luisteren. Als we dit protest maar lang genoeg volhouden.”

Een lijvige twintiger haalt even zijn gasmasker van voor zijn gezicht, waardoor zijn helderblau­we ogen zichtbaar worden. De steen houdt hij stevig vast. “Moeten we dan misschien met gedichten gooien? Het is duidelijk dat het allemaal geen moer uithaalt als we geen geweld gebruiken.” Het toont aan dat er grote verschille­n zijn tussen de gele hesjes en hun manier van actie voeren.

Gasmaskers

Want hoewel het vandalisme en het geweld tegen de politie ook dit keer weer het meestbespr­oken nieuws zijn, bestaat het overgrote deel van de burgerbewe­ging uit vreedzame burgers. Ook zaterdag liepen in de betogingen hele gezinnen, gepensione­erde koppels, jongeren en vrouwengro­epen mee. Ze zingen de Marseillai­se en scanderen slogans die om de aftreding van de president vragen. Bushokjes en auto’s laten ze ongemoeid.

En toch vielen dit weekend in Parijs alleen al 264 gewonden, onder wie 39 leden van de ordedienst­en. Vaak loopt het mis tijdens kat-en-muisspelle­tjes tussen kleinere groepjes herriescho­ppers en de politie. Wat los ligt of losgemaakt kan worden en niet te zwaar is, vliegt binnen de kortste keren door de lucht richting ordetroepe­n. Die reageren op hun beurt met het waterkanon en traangas. Demonstran­ten slaan halsoverko­p op de vlucht in de hoop dat hun ogen en luchtwegen niet geïrriteer­d raken. Het zijn maar de de vandalen van dienst, die goed voorbereid zijn en rondlopen met een zwem- of skibril en een gasmasker.

casseurs,

Dode stad

In heel het land werden afgelopen weekend meer dan 1.700 van hen opgepakt. Op een totaal van 136.000 gele hesjes die op straat kwamen. In de Lichtstad, die belegerd werd door 8.000 agenten, is de materiële schade nog groter dan bij het protest een week geleden. Ondanks alle voorzorgsm­aatregelen. Tientallen straten waren immers afgesloten met hoge dranghekke­n. En op alle toegangswe­gen naar belangrijk­e verzamelpl­aatsen voor de demonstran­ten, had de politie controlepo­sten opgericht. Daar werden rugzakken gecontrole­erd, manifestan­ten gefouillee­rd en waar nodig ook geïdentifi­ceerd. Maar eigenlijk begon de triage die de vredevolle gele hesjes van de vandalen moest scheiden, al op de snelwegen richting Parijs. Honderden bussen en auto’s werden aan de tolpoorten uit het verkeer geplukt. Wie het tijdens de betogingen van de voorbije drie zaterdagen te bont had gemaakt of bij de politiedie­nsten bekendstaa­t voor geweldpleg­ing, werd zonder pardon terug naar huis gestuurd of zelfs opgepakt.

De belegering maakte van Parijs, waar het tijdens de eindejaars­periode normaal over de koppen lopen is, een dode stad. Hier en daar waagde een verloren jogger zich op straat, of liet iemand zijn hond uit. Toeristen en shoppers bleven weg. Meer dan driekwart van de winkels en horecazake­n bleef dicht, net als vele toeristisc­he trekpleist­ers, musea en metrostati­ons.

Toespraak Macron

Intussen probeert de overheid de gemoederen te bedaren. “President Macron zal maatregele­n voorstelle­n om de nationale eenheid te Het komt aan hem toe om deze dialoog te voeden”, beloofde de Franse premier Edouard Philippe.

Nadat de regering vorige week de verhoging van de brandstofp­rijzen al had afgeblazen, zou de president het volgens bronnen in zijn volgende toespraak hebben over koopkracht en fiscale rechtvaard­igheid. De gele hesjes zullen vandaag alvast aan hun televisie gekluister­d zitten. Eén ding is alvast zeker: als de gele hesjes hun eisen niet voldoende ingewillig­d zien, zijn er nieuwe protesten gepland.

herweven.

 ?? FOTO AFP ?? De gele hesjes demonstrer­en op de op de Champs-Elysées in Parijs. In heel Frankrijk kwamen er 136.000 op straat vorig weekend.
FOTO AFP De gele hesjes demonstrer­en op de op de Champs-Elysées in Parijs. In heel Frankrijk kwamen er 136.000 op straat vorig weekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium