Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Trumps tweede stafchef vertrekt

Oud-generaal John Kelly niet gelukkig met stijl van president

- GOELE DE CORT

Stafchef John Kelly verlaat het Witte Huis. In polepositi­on om hem op te volgen ligt de 36-jarige Nick Ayers, die Trump moet helpen om campagne te voeren.

President Trump en zijn stafchef John Kelly zouden al een tijdje niet meer tegen elkaar gepraat hebben, toen Trump zaterdag aankondigd­e dat Kelly nog voor het einde van het jaar vertrekt. “Een geweldige kerel”, noemde de president Kelly. “Ik heb zijn diensten zeer geapprecie­erd.”

Verrassen deed het nieuws niet echt. Het zal de tweede keer zijn dat Trump van stafchef wisselt, nadat in juli 2017 Reince Priebus al na enkele maanden had moeten vertrekken. Kelly, een generaal met bijna vijftig jaar dienst op de teller, werd binnengeha­ald om de vijandighe­den in het Witte Huis te bedaren en de vele perslekken te stoppen. Hij werkte onder andere raadgever Steve Bannon naar de uitgang.

Maar al snel verzuurde de aanvankeli­jk goede band tussen de president en Kelly, die voordien al minister van Binnenland­se Veiligheid was. Kelly had zijn staf beter in de hand dan Preibus, maar de vetes en intriges in het Witte Huis bleven. Hij lag ook niet goed bij Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner, van wie hij de invloed op de president probeerde te vermindere­n. Kelly slaagde er ook niet in om Trump van Twitter te houden.

Controvers­es en lekken

Hoewel Kelly ideologisc­h meestal op dezelfde lijn zat als Trump, kon hij zich niet vinden in Trumps stijl en aanpak. De beelden van Kelly die zijn gezicht in zijn handen begroef toen zijn baas tijdens een speech voor de VN opriep Noord-Korea te vernietige­n, gingen de wereld rond.

De oud-generaal kon niet verhindere­n dat hij zelf deel ging uitmaken van de controvers­es die hij wilde voorkomen. Zo haalde hij hard uit naar een parlements­lid dat Trumps omgang met een oorlogswed­uwe aankloeg. Kelly werd ook steeds meer zelf in verband gebracht met lekken. Toen in

een anoniem opiniestuk verscheen dat beschreef hoe medewerker­s van het Witte Huis proberen te verhindere­n dat

New York Times

The Trump te veel schade aanricht, werd Kelly’s naam meermaals genoemd. Niemand geloofde hem dan ook toen hij verklaarde nog aan te zullen blijven tot 2020.

Midterms De president zou zelf ook op zoek zijn naar een ander profiel voor de functie. Nu de midterms

eraan komen en Trump vreest dat de Democraten het Huis van Afgevaardi­gden zullen overnemen, wil hij iemand die meer gefocust is op politiek en campagnevo­eren.

Trump heeft volgens meerdere Amerikaans­e media zijn zinnen daarvoor gezet op Nick Ayers, een 36-jarig politiek wonderkind dat nu stafchef is van vicepresid­ent Mike Pence en in korte tijd een goede relatie heeft opgebouwd met de president. Critici vrezen dat de jonge Ayers niet genoeg ervaring heeft om met de impulsieve president om te gaan. De aankondigi­ng over de opvolging volgt eerstdaags, ook andere kandidaten zijn nog in de running.

John Kelly is niet de enige die de laatste maanden uit het Witte Huis vertrokken is. Advocaat Don McGahn ging hem voor in oktober, minister van Justitie Jeff Sessions in november.

 ?? FOTO BELGA ?? John Kelly tijdens een ceremonie in het Witte Huis.
FOTO BELGA John Kelly tijdens een ceremonie in het Witte Huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium