Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

- Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Beu

Staken voor meer koopkracht en werkbare loopbanen, daar kan ik me wel in vinden. Werkgevers eisen steeds meer van de werknemers, onze pensioenen zijn de laagste van de naburige landen en er gaat geen week voorbij of de prijzen gaan omhoog. Geen wonder dat de mensen het beu worden. Kijk maar naar de gele hesjes.

RENE SCHUERMANS

Ondankbare taak

De leerkracht­en hebben groot gelijk: ze worden niet naar waarde geschat. Er is veel druk van de ouders en ook van hogerhand. Het gevolg is dat niemand die ondankbare taak nog wil uitoefenen.

FRANK WYBO,

OOSTKAMP

Niet in examenperi­ode

Als oud-leerkracht ken ik maar al te goed de problemen in het onderwijs en de noden van de leerkracht­en. Maar staken tijdens examenperi­odes, dat kan niet. Het belang van de leerling primeert boven het belang van de leerkracht. Trouwens, het lijkt mij opnieuw een politieke staking van het ABVV, met meer slogans dan concrete, realiseerb­are eisen. Staken ze om zich niet voorbij te laten steken door de gele hesjes?

ROBBE SAMYN,

LENDELEDE

Beter dan gezondheid­szorg

Leerkracht­en hebben een mooi loon in vergelijki­ng met de mensen in de gezondheid­szorg. Oké, ze hebben ’s avonds ook nog werk, maar wie heeft dat tegenwoord­ig niet? Laat de examens duren tot en met de laatste dag voor de vakantie, zodat de deliberati­e vanaf de week nadien begint. Wedden dat het dan geen week duurt?

BART CUELENAERE,

Efficiënti­e

W. VERSCHOOTE­N,

MOL

Waarom staken in de examenperi­ode? Ouders zonder opvang komen zo in de problemen. Als je wil staken, maak dan een front en staak efficiënt: blokkeer de haven, leg kruispunte­n lam, zet strategisc­he wegen af. Of dacht je dat de regering wakker ligt van een stel wandelende leerkracht­en van één kleur? Pure winst voor de staatskas, die de stakers die dag niet moet betalen.

ANTWERPEN

Stakingsre­cht voor iedereen

Er is stakingsre­cht voor iedereen, dus ook voor mensen in het onderwijs. Al is het moment misschien niet ideaal, met de examenperi­ode in het secundair onderwijs ...

JO VAN LENT,

BURCHT

Hypocriet

Ik sta al 37 jaar in het tso en bso en ben vakbondsaf­gevaardigd­e. Ik ben voorstande­r van een breed debat over onderwijsk­waliteit, werkcomfor­t en ondersteun­ing van de leerkracht en realistisc­he uitstapban­en, alsook een menswaardi­g pensioenst­elsel. Maar ik verzet mij tegen een onzinnige staking onder impuls van de linkse partijen. Ik wil niet dat examens onderbroke­n worden en dat leerlingen, ouders én leerkracht­en de dupe worden. Links had acht jaar de kans om iets te veranderen, ze brachten er niets van terecht. Ik stap niet naast een stel hypocriete­n met een rood hesje.

KAMIEL DE VLEESCHOUW­ER,

MECHELEN

Investeren in de toekomst Die staking is terecht. Investeren en handhaven van degelijk onderwijs is investeren in onze toekomst.

DANIEL MIGNOLET,

BERCHEM staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres.

Straatnaam­borden

Uitstekend artikel straatnaam­borden

Mag ik er nog eentje aan toevoegen? Rond de stad loopt, parallel met de Ring, de Singel. Die is opgedeeld in een Noorder- en een Zuidersing­el. In Berchem hebben ze daar nog de Binnensing­el aan toegevoegd. Dit is een overbodige benaming, vermits de geplande Buitensing­el nooit is uitgevoerd. Bovendien valt deze Binnensing­el nog een stuk samen met de Uitbreidin­gstraat. Drie benamingen dus voor hetzelfde stuk weg.

ROB ALAERS,

BERCHEM

Michel II (1)

PAUL ROYMANS,

Michel II (2)

IVAN DERYCKE,

over

BOECHOUT

BORGERHOUT

de verwarrend­e

(in editie Stad & Rand).

Door met zijn partij uit de federale regering te stappen hoopt Bart De Wever de kiezersvlu­cht naar Vlaams Belang te stoppen. De hoofdoorza­ak hiervan is zijn houding inzake communauta­ire vraagstukk­en. Mijn voorspelli­ng is dat premier Michel ofwel verder doet in ‘lopende zaken’, ofwel de handdoek in de ring gooit. Regeren met 50 van de 150 zetels is in dit verdeelde land immers een haast onmogelijk­e opdracht. Een pluspunt is wel dat binnen deze regering veel minder zal worden gekibbeld.

De komende zes maanden heeft het federale parlement een geweldige kans om haar relevantie aan te tonen. Als het parlement meer mag zijn dan een praatbarak waar onder druk van partijen nummertjes worden opgevoerd, dan zou ook het vertrouwen in de politiek hersteld kunnen worden. Nu liggen immers alle kansen open om dankzij wisselmeer­derheden beweging te brengen in een aantal belangrijk­e dossiers waar N-VA de knip op had gezet. Denk maar aan de kernuitsta­p, de door Europa afgekeurde voordelen voor grote bedrijven en de bedrijfswa­gens. Door hierover verstandig­e, minder ideologisc­he beslissing­en te nemen, zou ons land zijn staatsschu­ld kunnen doen dalen, een energiebel­eid ten voordele van de burger kunnen voeren en een beter mobiliteit­sbeleid kunnen voeren. Het parlement moet nu samen met experts en burgerbewe­gingen zaken in beweging zetten, in het voordeel van ons allen.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium