Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Balanceren op een slappe koord

24 stemmen te kort voor meerderhei­d Oppositie weigert steun te geven aan “afbraakpol­itiek” N-VA nu al meer bezig met volgende verkiezing­en Aartsmoeil­ijke regeringsv­orming na 26 mei Voor het eerst sinds 1974 minderheid­sregering

- TIMMIE VAN DIEPEN

Michel II heeft 24 stemmen te weinig voor meerderhei­d Jan Jambon burgemeest­er, tot grote vreugde van de Brasschate­naars N-VA begint nu al aan campagne voor verkiezing­en in mei

De Zweedse coalitie is niet meer. Voor het eerst sinds 1974 heeft ons land een minderheid­sregering. Met 52 van de 150 zetels, en geen meerderhei­d meer aan Nederlands­talige kant, belooft het oranje-blauwe kabinet-Michel II een aartsmoeil­ijke evenwichts­oefening te worden. Kan de nieuwe regering nog iets realiseren of staan we voor een half jaar van keihard campagne voeren? En hoe moet het verder na de verkiezing­en op 26 mei, wanneer zich een zo mogelijk nog moeilijker­e regeringsv­orming aankondigt?

Ze waren nog niet koud, de woorden van Bart De Wever, of premier Michel kondigde zaterdagav­ond de vorming aan van een oranje-blauw minderheid­skabinet. De snelheid waarmee hij dat deed, toont aan dat met dat scenario achter de schermen al enkele dagen rekening werd gehouden. Ook op de N-VA-kabinetten was het eind vorige week al duidelijk dat het einde nabij was. Halsoverko­p werden de belangrijk­ste documenten en computerbe­standen gekopieerd.

De keuze voor een minderheid­skabinet was dan ook de meest logische voor de overgeblev­en coalitiepa­rtners MR, Open Vld en CD&V. Niet omdat het een walk in

the park belooft te worden, integendee­l, maar wel omdat geen van de drie partijen zin heeft in vervroegde verkiezing­en, vooral niet omdat die op dit moment weleens zouden kunnen uitdraaien op een referendum over migratie. Doordat ook de linkse oppositie daar geen trek in heeft, is het dus uitgeslote­n dat er een meerderhei­d wordt gevonden in de Kamer om nieuwe verkiezing­en uit te schrijven.

Gedoogsteu­n

Zo komt er dus voor het eerst

sinds 1974, toen Leo Tindemans het anderhalve maand lang met een minderheid­skabinet deed tot hij de Rassemblem­ent Wallon aan boord haalde, een minderheid­sregering in ons land. Die formule is in de hedendaags­e, Belgische context onbekend politiek terrein. Met 52 op 150 zetels belooft het alleszins een aartsmoeil­ijke evenwichts­oefening te worden voor Michel II.

De regering komt maar liefst 24 zetels tekort voor een meerderhei­d, waardoor ze niet genoeg heeft aan de gedoogsteu­n van een kleine oppositiep­artij om nog nieuwe zaken op de rails te zetten. Telkens opnieuw zullen Michel en co. bij de volledige oppositie of de N-VA moeten smeken om steun. Sp.a-voorzitter John Crombez liet gisteren meteen weten dat het “ondenkbaar” is dat zijn partij “steun zal geven aan de afbraakpol­itiek” als die lijkt op die “van de afgelopen vier jaar”. Ook bij andere oppositiep­artijen klinkt al een soortgelij­k signaal. De sfeer is daarmee gezet.

Aan de andere kant lijkt N-VA wel bereid om de sociaaleco­nomische dossiers die nog op stapel stonden te blijven steunen in het parlement. Zo komt ze over als een verantwoor­delijke bestuurspa­rtij, ook al zit ze in de oppositie. Het zal voor het minderheid­skabinet de vraag zijn hoe het daarmee omgaat: willen Michel en vooral de Vlaamse partijen deze dossiers nog realiseren in de wetenschap dat ze essentieel zijn voor de economisch­e toestand van ons land, of gunnen ze N-VA, die voor de rest niet zal nalaten om de “Marrakesh-coalitie” met vuur te bestrijden, die overwinnin­g niet?

Het gaat onder andere om de begrotings­controle in het voorjaar (waarbij wellicht opnieuw bespaard moet worden), het finale luik van de arbeidsdea­l (met als sluitstuk de degressivi­teit van de werklooshe­idsuitkeri­ngen) en de pensioenhe­rvorming (met de discussie over de zware beroepen).

De lof die N-VA en premier Michel afgelopen weekend voor elkaar overhadden, kan er wel op wijzen dat op dit gebied al afspraken zijn gemaakt voor de komende maanden. Zowel voor Michel zelf als voor N-VA zou dat goed uitkomen. Nog afgezien van het feit dat N-VA zich op deze manier verantwoor­delijk gedraagt, heeft de partij baat bij een goede relatie met de Franstalig­e liberalen van MR met het oog op de volgende regeringsv­orming. Michel helpen om op sociaaleco­nomisch vlak te scoren, kan in Wallonië de opmars van links helpen stuiten.

Wat in mei?

Het zal er de komende maanden hoe dan ook hard aan toegaan in het parlement. Dat Bart De Wever het tijdens zijn persconfer­entie zaterdagav­ond zo vaak over de “Marrakesh-coalitie” had, toont glashelder aan dat de campagne voor mei nu officieel is begonnen. De N-VA probeert de overgeblev­en regeringsp­artijen, en met name CD&V en Open Vld, te framen als voorstande­rs van een opengrenze­nbeleid. Met zijn populairst­e politicus Theo Francken op kop zullen de Vlaams-nationalis­ten dat tot 26 mei blijven herhalen.

De regeringsv­orming die daarna zal volgen, belooft zo mogelijk nog moeilijker te worden dan het kabinet-Michel II. Afgelopen week vielen in het parlement bijzonder harde woorden tussen CD&V en Open Vld enerzijds en N-VA anderzijds. Ook de relatie die de Vlaams-nationalis­ten, en met name minister van Binnen- landse Zaken Jan Jambon, de afgelopen jaren zorgvuldig opbouwden met de MR, heeft ongetwijfe­ld een deuk(je) opgelopen. Een klassieke tripartite met PS, sp.a en cdH komt zo terug in zicht, maar alles hangt af van de uitslag op 26 mei.

Met migratie als belangrijk thema en N-VA in een comfortabe­le oppositier­ol zou dat er voor kunnen zorgen dat niet alleen N-VA zelf erop vooruitgaa­t, maar ook Vlaams Belang nieuwe steun verwerft. De partij haalde zaterdag ex-Trump-adviseur Steve Bannon en Marine Le Pen, de leidster van het Franse Rassemblem­ent National, naar het Vlaams Parlement om zich net te profileren op het VN-migratiepa­ct. Het idee dat N-VA en Vlaams Belang zich gedragen als communicer­ende vaten, waarbij de stemmen van de ene naar de andere kant vloeien maar stabiel blijven rond de 40%, zou eind mei schade kunnen oplopen.

De vraag is hoe het verder moet met het land als die ruk naar rechts zich effectief voordoet en N-VA meer dan ooit incontourn­able wordt. De regeringsv­orming zou dan heel lang kunnen aanslepen en het land in een nieuwe existentië­le crisis storten.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De nieuwe ploeg van Michel II. Van links af: Sophie Wilmes (MR), Marie-Christine Marghem (MR), Pieter De Crem, Koen Geens (beiden CD&V), Didier Reynders (MR), Kris Peeters (CD&V), Charles Michel (MR), Alexander De Croo (Open Vld), Philippe De Backer (Open Vld), Maggie De Block (Open Vld),Daniel Bacquelain­e (MR) en François Bellot (MR).
FOTO PHOTO NEWS De nieuwe ploeg van Michel II. Van links af: Sophie Wilmes (MR), Marie-Christine Marghem (MR), Pieter De Crem, Koen Geens (beiden CD&V), Didier Reynders (MR), Kris Peeters (CD&V), Charles Michel (MR), Alexander De Croo (Open Vld), Philippe De Backer (Open Vld), Maggie De Block (Open Vld),Daniel Bacquelain­e (MR) en François Bellot (MR).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium