Gazet van Antwerpen Stad en Rand

0-3 tegen Cercle: Antwerp springt over Club Brugge naar tweede plaats

Antwerp is de winnaar van het weekend. Door de 0-3-winst op het veld van Cercle Brugge springt het over Club naar de tweede plaats, nadert het op Genk en loopt het verder uit op Play-off 1-concurrent­en Standard en Sint-Truiden. Grote man was opnieuw Lior

-

LIOR REFAELOV 6 GOALS Aangever wordt afwerker

Laszlo Bölöni heeft er meer dan een jaar om moeten zeuren bij Luciano D’Onofrio. Om een middenveld­er die statistiek­en kan voorleggen. Met Lior Refaelov heeft hij die eindelijk gekregen. In het begin was het nog afwachten of hij op 32jarige leeftijd en na een jaar amper te hebben gespeeld bij Club wel meteen van waarde zou kunnen zijn. Maar Refae- lov is de man die het niveau van Antwerp dit seizoen om- hoog tilt. Meer zelfs, de foerier is afwerker geworden. Met zes doelpunten is hij vandaag zelfs – samen met William Owusu – topschutte­r van Antwerp. “Als je twee keer scoort, kan je niet anders dan tevreden zijn”, zegt Refaelov. “Na de nederlaag tegen SintTruide­n en het gelijkspel in Gent was het belangrijk om te winnen. We staan opnieuw écht in de top. Als we onze ambities willen waarmaken moeten we er tegen Waasland-Beveren zes op zes van maken.”

Als iemand het aangezicht van Antwerp dit seizoen heeft veranderd, dan is het wel Lior Refaelov, maar Antwerp heeft ook de Israëliër veranderd. “Dat klopt”, lacht hij. “Ik tackle nu meer (hij had gisteren zelfs zijn vijfde gele kaart moeten krijgen, red.).” Zonder Haroun speelde Antwerp met drie centrale verdediger­s en Refaelov naast Nazaryna op het middenveld. Terwijl hij normaal twee verdedigen­de middenveld­ers achter zich heeft. “Nu speelde ik op een andere positie, een beetje lager op het veld. Ik was meer dan anders betrokken bij de opbouw. Wat de coach vroeg? Hij wilde meer zekerheid achterin en twee middenveld­ers. Dat is goed gelukt.”

Voor Refaelov was het op Cercle een generale repetitie voor zijn echte terugkeer naar Club Brugge, over twee weken. “Het was voor mij de eerste keer dat ik in de andere kleedkamer zat in dit stadi- on”, zegt Refaelov. “Ik moet zeggen: de kleedkamer van Club is dertig keer aangenamer (lacht). Het was leuk om te- rug te zijn, al was de sfeer er niet echt. Het voelde vreemd aan, al die lege plaatsen. Dat zal wel anders zijn tegen Club.”

Refaelov heeft nog maar een contract tot het einde van dit seizoen, maar deze Refaelov kan Antwerp nog wel langer gebruiken. “Een contractve­rlenging? Dat is voor na Nieuw- jaar. Dan neem ik een goede beslissing voor iedereen.”

DIEUMERCI MBOKANI 6 ASSISTS Afwerker wordt aangever

Hij was gehaald voor zijn doelpunten, Dieumerci Mbokani. Maar scoren lukte hem in twaalf competitie­wedstrijde­n nog maar drie keer. De Congolese spits is dit seizoen meer een aangever geworden. Zijn assist aan Lior Refaelov voor de 0-3 was al de zesde van het seizoen. “Die assist, dat was heel knap gedaan”, vond ook zijn trainer Laszlo Bölöni. “Maar ik weet dat hij nog beter kan. Toen ik hem bij Standard leerde kennen, was hij een goede jonge spits. Nu is hij een goede… spits (lacht).”

Mbokani is een aanvaller die weegt op elke defensie in de Jupiler Pro League. Als hij wordt aangespeel­d, staan er vaak twee verdediger­s in zijn buurt, zo creëert hij ruimte voor anderen en de mogelijkhe­id voor zichzelf om aangever te zijn. Dat gebeurde ook in Brugge toen hij Refaelov bediende. “Hij houdt de bal goed bij als wij moeilijke momenten kennen”, zegt Refaelov. “Dieumerci controleer­t de bal bijna altijd goed, telkens met een mannetje in zijn rug. Zes assists, dat vind ik echt straf van hem. En ik ben er zeker van dat hij zijn doelpunten­aantal ook nog zal opkrikken. In maart moet iedereen top zijn, hé (lacht).”

Dat laatste is een belangrijk zinnetje als het over Dieumerci Mbokani gaat. Bij Antwerp beseft iedereen welke kwaliteit hij aan het spel kan toevoegen, alleen is hij vandaag nog wat te wisselvall­ig. Op het veld van Cercle zorgde hij wel voor een assist, maar je kan niet zeggen dat Mbokani een topmatch speelde. Maar iedereen weet dat Mbokani pas echt op zijn top presteert als de druk het grootst is. Zoals bij zijn terugkeer naar Sclessin eerder dit seizoen. Toen hij negentig minuten lang werd uitgeflote­n. En zo verwachten ze hem ook pas helemaal op zijn top in maart, als Play-off 1 start.

“Dieumerci controleer­t de bal bijna altijd goed, telkens met een mannetje in zijn rug.” Lior Refaelov over Mbokani

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium