Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Openingsda­g van Winter in Antwerpen lokt 100.000 bezoekers

Openingsda­g lokt 100.000 bezoekers

- MISCHA BLUDTS

100.000 bezoekers zakten zaterdag af naar de openingsda­g van Winter in Antwerpen, dat op het Operaplein met een massakoor van 600 zangers, aangevoerd door K’s’ Choice, zijn apotheose kende. Daarvoor traden enkele koren al hier en daar op, inclusief een flashmob in het Centraal Station.

Op het heraangele­gde Operaplein verzorgde zaterdag een pop-upkoor met leden van diverse koren een groots opgezet akoestisch concert. Dirigent van dienst was Hans Primusz, die hiermee niet aan zijn proefstuk toe is. “Ik werk al geruime tijd met zanggroepe­n die voor een bepaalde gelegenhei­d opduiken en dan opnieuw verdwijnen. Telkens met een bekende artiest als centrale figuur. Ik verzorg de arrangemen­ten en organiseer workshops.” Voor het concert op het Operaplein werd er via Facebook een oproep gedaan, waarna hij met de zangers drie repetities in het Zuiderpers­huis afwerkte. Primusz werkte voordien al met K’s Choice voor een reeks optredens mét koor in deSingel. “Dit is dus een beetje een reünie, zij het dan met veel meer deelnemers uit heel Vlaanderen”, lacht hij.

Of het geen half mirakel is om 600 mensen drie keer bij elkaar te krijgen en dan ook nog eens resultaten te boeken? “Dat was inderdaad niet evident. Zeker niet als je weet dat we zes liedjes van K’s Choice brengen in een niet zo eenvoudige, vierstemmi­ge bewerking, van sopraan tot bas. Maar ik heb al die stemmen zelf ingezongen en de opnames naar de leden van het pop-upkoor gestuurd. Zo konden ze oefenen, ook als ze geen partituren kunnen lezen.”

Aan het einde van de komende zomer organiseer­t Primusz een soort jubileum. Een uit de kluiten gewassen pop-upkoor krijgt dan tijdens twee concerten versterkin­g van Bart Peeters, Lady Linn, Frank Vander linden en K’s Choice. Als kers op de taart treden ze later op het jaar ook nog eens op in de Lotto Arena op het verjaardag­sconcert van Bart Peeters.

Onder de douche

De honderden, in hemelsblau­we sjaaltjes gehulde (“zonder mag je het podium niet op”) zangers kwamen uit heel Vlaanderen. Zo is Marijke van Anzegem, nabij Kortrijk. Ze is geen lid van een koor, maar zong al wel eens mee met Bart Peeters. “Ik wist niet goed waaraan ik begon, maar we werden gelukkig intensief gecoacht. Het is een fantastisc­he ervaring geworden.” Els en Natacha komen respectiev­elijk uit Mortsel en Borsbeek, al heeft de laatste wel Nederlands­e roots. In haar geboortela­nd was ze lid van een gospelkoor. Els zingt dan weer “alleen met mijn kinderen en onder de douche”. Ze zijn allebei grote fan van K’s Choice en zagen dit optreden als een mooie opportunit­eit. Els: “We moeten het natuurlijk kunnen inplannen in combinatie met het huishouden, de kinderen en het werk, maar dit smaakt naar meer.” Natacha vult nog aan: “En misschien kunnen we ook eens zingen met Niels Destadsbad­er of Koen Wauters. Dat zou super zijn.”

Hemelsluiz­en

Vlak voor het concert moest beginnen, gingen de hemelsluiz­en volledig open. Dat kon evenwel de pret niet drukken voor de met regenjasse­n en paraplu’s uitgeruste toeschouwe­rs.

Johan en Ine staan vooraan. “We komen uit Gent en zijn voor een weekendje in Antwerpen. We hadden online gezien dat K’S Choice hier met een koor zou optreden en voilà, hier zijn we. We zijn niet echt grote fans van de groep, maar wilden dit uniek evenement absoluut meemaken. En straks gaan we naar de kerstmarkt, om daarna lekker te eten.” Ook Lola, Loes, papa Jimmy en oma Leen uit Oelegem zijn er helemaal klaar voor. En met een goede reden: ze hebben een familielid in het koor. “Mijn meter!”, zegt een trotse Loes, die voor de rest geen flauw idee heeft wie K’s Choice is.”

Het volledige programma van Winter in Antwerpen vindt u hier: www.visitantwe­rpen.be/nl/events-expos/winter-inantwerpe­n-nl. Voor updates over de optredens op de Grote Markt kan u dan weer terecht op de website van Joe: www.joe.be.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? K’s Choice, de groep rond broer en zus Gert en Sarah Bettens, krijgt voor de gelegenhei­d versterkin­g van 600 zangers.
K’s Choice, de groep rond broer en zus Gert en Sarah Bettens, krijgt voor de gelegenhei­d versterkin­g van 600 zangers.
 ??  ?? Dirigent Hans Primusz staat voor de gelegenhei­d op een verhoogje.
Dirigent Hans Primusz staat voor de gelegenhei­d op een verhoogje.
 ??  ?? Blauwe sjaaltjes zijn verplicht.
Blauwe sjaaltjes zijn verplicht.
 ??  ?? De regen lijkt het publiek niet te deren.
De regen lijkt het publiek niet te deren.
 ??  ?? jimmy, Loes, Lola en oma Leen.
jimmy, Loes, Lola en oma Leen.
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ??
FOTO'S JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Dirigent Hans Primusz, Natacha, Els en Marijke.
Dirigent Hans Primusz, Natacha, Els en Marijke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium