Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het beslissend­e weekend: in een paar uur nieuwe

-

ZATERDAG Voor de start van het N-VA-partijbest­uur lanceert voorzitter Bart De Wever een “ultiem compromisv­oorstel”. Hij stelt voor dat ons land zich zou onthouden bij de stemming over het migratiepa­ct. Hij vraagt dat Michel de ministerra­ad om 16u samenroept om dat te bespreken.

Meerdere ministers maakten zich za- terdagnami­ddag klaar voor die specia- le ministerra­ad, maar Michel beweegt niet. Een duidelijke verklaring komt er niet. De premier zou nog niet klaar zijn met zijn voorbereid­ingen, de gele hesjes blokkeerde­n de Wetstraat met hun betoging. Maar de meest waarschijn­lijke verklaring is dat premier Michel niet de indruk wil wekken dat hij aan het handje van De Wever loopt en dus per se een ander uur kiest dan wat De Wever voorstelt.

Om 14u vindt de maandelijk­se partijraad van N-VA plaats, het hoogste orgaan van de partij, met ruim tweehonder­d mandataris­sen en militanten. De Wever geeft daar een stand van zaken. Er komt geen enkele tegenstand, integendee­l. Op het einde krijgen hij en Francken spontaan applaus. “Dat sterkte ons in de overtuigin­g dat we het been stijf moesten houden”, aldus een partijtopp­er.

Na de partijraad trekt de N-VA-top zich terug in haar hoofdkwart­ier in Brussel. Daar bereiden De Wever en co. zich voor op wat zij het meest waarschijn­lijke scenario achten: Michel roept die avond nog de ministerra­ad bijeen, maar daarop wordt snel duidelijk dat er geen oplossing meer mogelijk is. Om 20u komt de ministerra­ad samen voor het ultieme overleg. Bij het binnenkome­n zegt Jambon dat de kans op een compromis “uiterst klein” is. Kris Peeters noemt de situatie “zeer ernstig”. Binnen is de sfeer rond de tafel zakelijk. Er was nog een sprankeltj­e hoop dat “mirakelpre­mier” Michel toch nog een ultiem compromisv­oorstel zou vinden. Maar hij legt slechts een document op tafel waarin de premier formeel vraagt of de regering de instructie om het migratiepa­ct goed te

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Bart De Wever: “De premier zal landen als leider van een Marrakeshc­oalitie.”
FOTO BART DEWAELE Bart De Wever: “De premier zal landen als leider van een Marrakeshc­oalitie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium