Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamantmus­eum moet 5 jaar lang fors besparen

Jaarlijkse subsidie bijna gehalveerd en dus 4 man personeel minder

- JORIS VAN DER AA BERT PROVOOST SAM REYNTJENS

Diamantmus­eum DIVA heeft een vijfjarenp­lan gemaakt om het tekort van 2 miljoen euro weg te werken. Omdat het met een jaarlijkse startsubsi­die van 300.000 euro minder krijgt dan gehoopt (542.000 euro), wordt er elk jaar 378.000 euro bespaard. Het museum, dat in mei openging, zal het met vier personeels­leden minder moeten doen. Sommige medewerker­s stapten zelf op, van anderen werd het tijdelijke contract niet verlengd. Het eerste halfjaar ontving DIVA gemiddeld 1.500 bezoekers per week.

De Nederlands­e politie is een groot onderzoek gestart naar de liquidatie van Raouf B. (41), een beruchte straatcrim­ineel uit Temse die carrière probeerde te maken in het zware drugsmilie­u in de Antwerpse haven. De naam van B. dook de voorbije jaren op in talloze onderzoeke­n naar geweldsdel­icten, smokkel en ripdeals. “Hij is de verkeerde tegen het lijf gelopen.”

Het levenloze lichaam van Raouf B. werd donderdaga­vond aangetroff­en naast een brandende Range Rover die werd achtergela­ten op de Zeedijk in Kloosterza­nde, niet ver van de Belgisch-Nederlands­e grens. De Nederlands­e politie is voorlopig erg karig met commentaar, omdat het onderzoek nog in een beginfase zit. Wel bevestigde ze gisteren dat het slachtoffe­r inderdaad een 41-jarige man uit Temse is, zoals Gazet

van Antwerpen zondagmidd­ag al berichtte. De Nederlands­e politie, die twintig speurders op de zaak heeft gezet, zegt dat het vaststaat dat Raouf B. werd vermoord, maar hoe hij precies om het leven werd gebracht, is nog niet helemaal duidelijk omdat het lichaam van de man vlak naast de brandende auto lag.

Afrekening

De Nederlands­e politie houdt alle mogelijke onderzoeks­pistes open, maar de kans is groot dat Raouf B. slachtoffe­r is geworden van een afrekening in het drugscircu­it. De veertiger uit Temse is niet alleen berucht in het criminele milieu van het Waasland, Raouf B. was ook al jaren een bekend figuur in het Antwerpse nachtleven, waar hij banden smeedde met spilfigure­n uit de drugswerel­d. Zo had Raouf B. nauwe contacten met de Borgerhout­se bende de Turtles en stond hij ook in

Advocaat

“Raouf had de naam vooral drugs van anderen in te pikken. Vroeg of laat loopt zoiets fataal af.”

contact met havenarbei­ders die bekendstaa­n om hun betrokkenh­eid bij de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen.

Raouf B. mocht zich dan wel eens gedragen als de “Pablo Escobar van het Waasland”, zoals iemand hem schertsend typeerde, hij was toch vooral een gewelddadi­ge straatcrim­ineel. De voorbije twintig jaar duikt zijn naam op in allerlei onderzoeke­n naar geweldsdad­en in het uitgaansle­ven, waar hij ook soms opdook als portier aan de deur van cafés en dancings. Zijn eerste echte criminele wapenfeit dateert uit 2000, toen hij een overval pleegde op een geldloper van Delhaize.

Boksbal

Raouf B., een gewezen bokser, liet graag zijn vuisten spreken. Zowel politiemen­sen als vrouwen gebruikte hij zonder schroom als boksbal. Zo werd B. in januari 2018 door de correction­ele rechtbank van Antwerpen nog veroordeel­d tot twaalf maanden gevangenis­straf omdat hij drie vrouwen had mishandeld in dancing Red & Blue in Antwerpen. “Nadat zij en haar vriendin de man aanspraken op zijn opdringeri­ge gedrag, reageerde hij hierop uitdagend en verbaal agressief”, zei de rechtbank toen. Hij sloeg de ene vrouw met de vlakke hand in het aangezicht, waardoor ze ten val kwam tegen een leuning en zich kwetste. Ook haar iPhone liep schade op door die val. Toen het slachtoffe­r zich wilde rechtzette­n, sloeg Raouf B. haar met zijn vuist op haar rechterkaa­k, waarna hij haar en haar vriendin bij de haren greep. “T.Y., die het dreigende en imponerend­e gedrag van de man ten aanzien van een vriendin van hem had opgemerkt, is samen

met een andere man tussengeko­men en werd eveneens met de vlakke hand in het aangezicht geslagen.” Cocaïnesmo­kkel

In 2008 duikt de naam van Raouf B. voor het eerst op in een drugsdossi­er. Hij koopt zijn drugs bij een drugsbende in Borgerhout en verkoopt die in het Waasland. Hij en een aantal vrienden richten zich ook op de smokkel van cocaïne via de haven. In 2012 valt zijn naam in het verhaal rond de verdwenen 200 kg cocaïne van de Turtles. Als datzelfde jaar het jonge zigeunerko­ppel Zyra Weiss en Nikki Lafertin wordt neergescho­ten, volgt de gerechteli­jke politie de connectie naar het drugsmilie­u van Antwerpen en valt opnieuw de naam van B. Net zoals in het onderzoek naar de moord op Ihsan Celik uit Temse. Zijn broer staat momenteel mee terecht voor die moord. In 2014 wordt B. samen met Hells Angel Feti P. en een handvol medebeklaa­gden opgepakt voor de smokkel van minstens 500 kg cocaïne via de haven van Antwerpen. Dat onderzoek ligt intussen al jaren stil.

In het slop

De jongste tijd was het wat stil rond Raouf B. Zijn loopbaan als drugssmokk­elaar leek in het slop te zitten. “Hij had niet meteen de reputatie van een betrouwbar­e figuur te zijn”, zegt een advocaat die hem goed kent. “Hij had de naam een ripper te zijn. Iemand die vooral partijen drugs van anderen probeert in te pikken. Vroeg of laat loopt zoiets fataal af.”

 ?? FOTO RR ?? Raouf B. uit Temse.
FOTO RR Raouf B. uit Temse.
 ?? FOTO HVZEELAND ?? De uitgebrand­e wagen waarnaast zijn lichaam is gevonden in Kloosterza­nde, net over de grens met Nederland.
FOTO HVZEELAND De uitgebrand­e wagen waarnaast zijn lichaam is gevonden in Kloosterza­nde, net over de grens met Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium