Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Houd het hoofd koel in Antwerpen

- Dirk Hendrikx Redacteur

Even mocht Michel op het mondiale toneel gevleugeld­e woorden uitspreken. “De wereld heeft nu moed en verantwoor­delijkheid­sgevoel nodig. België staat aan de juiste kant van de geschieden­is,” zei hij in Marrakech, een naam die niet snel weer gewoon toeristisc­h zal klinken. Michel stond er pal als verdediger van het migratiepa­ct, zij aan zij met Angela Merkel, die het pact “niets minder dan een fundament onder internatio­nale samenwerki­ng” noemde.

Maar in Marokko werd ook duidelijk dat de grote woorden veel onzekerhei­d en onenigheid verbergen. In het VTM-nieuws werd vermeld dat Nepal en Luxemburg Michel prezen voor zijn toespraak. Dat zijn niet de meest ronkende namen. Veel staatsleid­ers waren er niet. Ook de Nederlands­e premier Mark Rutte stuurde liever een onopvallen­de staatssecr­etaris. Rutte is er als de dood voor dat in Nederland de boel ontploft zoals bij ons.

Wie het slagveld bekijkt in de Wetstraat, kan hem alleen maar gelijk geven. Zodra Michel terugkeert van zijn zo fel bevochten reis, wachten hem langs alle kanten politieke geweerlope­n. In de eerste plaats van N-VA, die hij in Marrakech verweet (zonder ze bij naam te noemen) te liegen en te manipulere­n. N-VA had het ’s morgens al over een totale oorlog (bij monde van Theo Francken) en ’s avonds sneerde Bart De Wever dat er wel geen nieuwe verkiezing­en zullen komen, “want er is toch een Marrakech-coalitie, die pro migratie is?”

Wat nu? Is dit een versprekin­g in een mondeling interview (dat overkomt De Wever niet gauw) of is N-VA nu ineens net als het Vlaams Belang tegen migratie tout court? Dat Maggie De Block het quotum voor een dagelijks aantal asielaanvr­agen opheft, zit N-VA hoog. Maar de partij doet hier hetzelfde als wat ze de VN-tekst verwijt: geen duidelijk onderschei­d maken tussen legale en illegale migratie. Of iemand nu een economisch­e migrant is of iemand die vlucht voor zijn leven, dat maakt niet uit, zolang het er maar niet te veel zijn. Het grovere taalgebrui­k aan weerskante­n geeft aan dat Michel II begint zoals Michel I eindigde: met een hopeloze lijdensweg. Nog even en we ervaren extra verkiezing­en als een verlossing.

De rondvliege­nde splinters bedreigen intussen ook de formatie in Antwerpen. Kunnen we hier alstublief­t het hoofd koel houden? Een federaal politiek moeras hebben we al eerder gehad, hou het in de stad liever bij ouderwets gezond verstand.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium