Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muiterij dreigt onder Antwerpse sp.a-verkozenen

Coalitie N-VA, sp.a en Open Vld verliest comfortabe­le meerderhei­d als raadsleden als onafhankel­ijken zetelen

- SACHA VAN WIELE

Als de socialiste­n in een coalitie stappen met N-VA zonder stevige toezegging­en, dreigt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws opgezadeld te zitten met dissidenti­e bij zijn verkozenen. De Marrakesh-campagne van N-VA deed bij enkele van de zes verkozen sp.a-raadsleden de deur dicht. Het risico groeit dat één of meerderen als onafhankel­ijken gaan zetelen. De coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld zou dan starten met een krappe meerderhei­d.

Los van de vraag over deelname aan het stadsbestu­ur of niet, moet Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws rekening houden met een ander scenario: dissidenti­e onder zijn verkozenen. In een coalitie stappen zonder zware toegeving aan enkele prioriteit­en van sp.a, zou ervoor kunnen zorgen dat sommigen uit de partij stappen en als onafhankel­ijke gaan zetelen in de gemeentera­ad. De N-VA-campagne over het migratiepa­ct van vorige week maakt de positie van enkele verkozen raadsleden er niet gemakkelij­ker op.

Hoofddoeke­nverbod

Hicham El Mzairh, Güler Turan en Karim Bachar moesten in 2006 onder sp.a-burgemeest­er Patrick Janssens al het verbod slikken op het dragen van levensbesc­houwelijke tekens aan de stadsloket­ten, zoals de hoofddoek. Dat de partij terugkwam op die beslissing, bood hen de mogelijkhe­id om hun achterban te overtuigen om toch weer voor de socialiste­n te stemmen. Als ze de intrekking van dat verbod tijdens deze onderhande­lingen niet binnenhale­n, lopen ze voor de tweede keer gezichtsve­rlies op bij hun achterban. Deze raadsleden zijn stevig ingebed in de moslimgeme­enschap in de stad.

De oproep van burgemeest­er Bart De Wever tot verzoening gaf deze raadsleden enige hoop op een nieuw en minder polarisere­nd discours rond diversitei­t. Al- leen boorde de socialemed­iacampagne van N-VA die de grond in.

Met de herschikki­ng van de federale regering, een N-VA op de oppositieb­anken en de verkiezing­en van mei 2019 in het vooruitzic­ht, verwachten deze raadsleden dat de burgemeest­er en nationaal N-VA-voorzitter nu in campagnemo­dus terechtkom­t. De oproep tot verzoening zou dan worden bedolven onder een hevige verkiezing­sstrijd.

Gewetenspr­oblemen

Hicham El Mzairh zou aan de partijleid­ing al uiting hebben gegeven van zijn gewetenspr­oblemen bij een coalitie met N-VA. Hij geraakte vanop de tiende plek rechtstree­ks verkozen in de gemeentera­ad. El Mzairh is op geen enkele manier financieel gebonden aan sp.a en heeft zo een relatief onafhankel­ijke positie.

De N-VA-campagne rond het migratiepa­ct kwam bij hem extra hard aan. Hij verbleef zelf lange tijd zonder papieren in België, tot hij werd geregulari­seerd.

El Mzairh zou op een vergaderin­g met de partijtop zijn intentie om als onafhankel­ijke te zetelen al hebben laten blijken. Hij wenste dit niet te bevestigen, maar geeft toe dat hij het bijzonder moeilijk heeft met een coalitie met N-VA zonder stevige toegevinge­n op het vlak van openbaar vervoer, praktijkte­sten rond discrimina­tie en erkenning van moskeeën.

Kritische minderheid

Het rommelt al een tijdje binnen de Antwerpse sp.a. Er woedt een hevige discussie over het al dan niet deelnemen aan een coalitie met de partij van Bart De Wever.

Het partijbest­uur van de Antwerpse socialiste­n zit dinsdagavo­nd samen. De onderhande­laars Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache brengen dan verslag uit van de lopende onderhande­lingen. Ze kunnen nog rekenen op de steun van een meerderhei­d binnen de partij, maar de kritische minderheid laat zich steeds luider horen.

De socialisti­sche vakbond ABVVACOD liet in een besloten vergaderin­g met de onderhande­laars al weten dat ze de grootste bezwaren heeft bij een coalitie met N-VA. Stef Vonk, voorzitter van de Jongsocial­isten Antwerpen, twijfelde in een tweet of een democratis­che partij kan besturen met N-VA. Hij deed dit na de omstreden N-VA-campagne. Vonk benadrukte wel in eigen naam te spreken, maar het is tekenend voor de sfeer binnen de partij.

Plan B

De Wever koos voor sp.a en haar zes verkozenen omdat hem dit samen met twee Open Vld’ers een stevige meerderhei­d gaf van 31 zetels op de 55. Alleen dreigt die comfortabe­le positie als sneeuw voor de zon te verdwijnen als één of meerdere sp.a-raadsleden zouden beslissen om als onafhankel­ijk raadslid te zetelen. N-VA zal zich dan de vraag moeten stellen of ze met een meerderhei­d van 30 of 29 zetels voort wil gaan.

Mogelijk zal De Wever dan toch moeten uitkijken naar een plan B. De opties zijn echter beperkt. Groen staat allicht nu nog minder te springen om in een coalitie te stappen met N-VA dan in de dagen na de verkiezing­en van 14 oktober. De andere optie is de voortzetti­ng van de coalitie met Open Vld en de CD&V van Kris Peeters. Een coalitie van 28 zetels op de 55. Alleen zijn de afgelopen dagen tussen N-VA en CD&V nog grotere wonden geslagen dan in de verkiezing­scampagne.

De Marrakeshc­ampagne van N-VA maakte de coalitievo­rming voor De Wever plots een pak duurder.

De Marrakesh-campagne van N-VA maakte de Antwerpse coalitievo­rming voor Bart De Wever plots een pak duurder.

 ?? FOTO GEERTJE DE WAEGENEER ?? El Mzairh liet al blijken dat hij als onafhankel­ijke zou zetelen als zijn partij in een coalitie stapt met N-VA.
FOTO GEERTJE DE WAEGENEER El Mzairh liet al blijken dat hij als onafhankel­ijke zou zetelen als zijn partij in een coalitie stapt met N-VA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium