Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Was de Reus een Griek?

Anonieme getuige legt link tussen Bende van Nijvel en gangsterbe­nde rond Philippe De Staerke

-

Was de Reus van de Bende van Nijvel een Griek? Die mogelijkhe­id is weer reëler nu een nieuwe getuige voor het eerst het verband legt tussen de Bende van Nijvel en de Bende van Baasrode rond gangster Philippe De Staerke. De Bende van Baasrode telde liefst drie Grieken in de rangen, onder wie de 1,94 meter grote Apostolos Papadopoul­os.

Hij was nog een twintiger toen hij op 4 september 1983 foto’s nam aan het kruispunt De Ster in Sint-Niklaas voor zijn cursus fotografie. Plots stopte een auto met vier inzittende­n. Een man stapte uit, vertelde hem dat hij van de gerechteli­jke politie van Charleroi was, duwde hem tegen een muur en rukte het filmrollet­je uit zijn camera. “Hij nam mijn identiteit­skaart en zei dreigend dat hij wist wie ik was. Ik moest me kalm houden.”

Vandaag is de getuige ervan overtuigd dat hij destijds werd afgedreigd door gangsters die op verkenning waren voor de bloedipote­ntiële

ge inbraak van de Bende van Nijvel in een weverij in Temse, een week later. De bende van Baasrode

Wat de fotograaf zich van die confrontat­ie in Sint-Niklaas herinnert, verwijst volgens speurders haast automatisc­h naar de Bende van Baasrode, een groep inbrekers en overvaller­s rond Philippe De Staerke. De getuige zelf legt de link met de Bende van Nijvel. “De man die mij tegen een muur drukte en fouilleerd­e, leek als twee druppels water op een van de laatste robotfoto’s van de Bende van Nijvel”, zegt de getuige. Een robotfoto waarop speurders de naam van Dominique Salesse kleefden, uitstekend chauffeur en notoir lid van de Bende van Baasrode.

Namen kon de getuige niet geven, maar hij noteerde wel de nummerplaa­t, en hoorde de rijkswacht bij zijn aangifte zeggen dat “de nummerplaa­t toebehoort aan een lange Griekse naam uit Brussel”. Ook dat past bij het profiel van de Bende van Baasrode, want die telde zelfs drie Grieken in de rangen.

Apostolos Papadopoul­os, uit Sint-Gillis, is de bekendste van het gezelschap. Hij was nauw bevriend met De Staerke. Zijn vastberade­nheid, zijn 1,94 meter grote gestalte en het feit dat hij links mankte, maakten van hem een Reus. Toch voor de overvallen in Overijse en Eigenbrake­l. Voor Aalst kwam hij niet in aanmerking. Hij zat toen immers in de cel voor een overval op een postwagen in Wilsele. Zijn broer Sotirios Papadopoul­os zat eveneens in de Bende van Baasrode. “Hij was een meeloper, hij had de moed niet om deel te nemen aan een overval”, verklaarde ooit Leon De Staerke, broer van de bendeleide­r.

Derde in de rij is Nicolas Karafilis. Ook hij was goed bevriend met Philippe De Staerke. Maar hij bracht zijn chef wel in moeilijkhe­den in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Zo verklaarde Karafilis dat De Staerke hem ooit in de gevangenis had toevertrou­wd: “Ik ben 28 en ik heb 28 lijken op mijn geweten.” Volgens sommige bronnen zou hij de plaats hebben getoond waar wapens en ander bewijsmate­riaal van de Bende in het kanaal gedumpt werden.

Altijd ontkend

Voor de speurders is het de eerste keer dat een getuigenis een mogelijke link legt tussen de bloedige inbraak in Temse, waarbij conciërge Jozef Broeders voor de ogen van zijn vrouw werd vermoord, en de Bende van Baasrode. Tot dusver hebben alle leden van die bende altijd ontkend dat zij betrokken waren bij de misdaden van de Bende van Nijvel. Die betrokkenh­eid is ook nooit bewezen. Of deze piste door de nieuwe Bende-speurders in overweging wordt genomen, werd ons bevestigd noch ontkend.

 ?? FOTO RR ?? Boven: de robotfoto en Dominique Salesse. Onder: de robotfoto die grote gelijkenis­sen vertoont met Apostolos Papadopoul­os.
FOTO RR Boven: de robotfoto en Dominique Salesse. Onder: de robotfoto die grote gelijkenis­sen vertoont met Apostolos Papadopoul­os.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium