Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwangere man? Technisch perfect mogelijk.

-

Een baarmoeder transplant­eren maakt het in principe mogelijk om transvrouw­en zwanger te laten worden. Of de kinderwens van homokoppel­s te vervullen door een man een kind te laten dragen. “Technisch is dat mogelijk, maar ethisch zijn we nog lang zo ver niet”, zegt Steven Weyers.

1. Kan ik mijn baarmoeder afstaan voor donatie?

Het UZ Gent werkt alleen met baarmoeder­s van overleden vrouwen. In het buitenland is dat anders: in Zweden werd Emelie Eriksson, een vrouw die zonder baarmoeder was geboren, zwanger nadat haar moeder haar baarmoeder aan haar had afgestaan. Emelie beviel van een zoontje, Ablin. “Wij kiezen bewust voor overleden donoren”, zegt Steven Weyers, diensthoof­d van de Vrouwenkli­niek van het UZ Gent. “De ingreep is complex en houdt risico’s in voor de donor: behalve de baarmoeder moeten we ook de bloedvaten en een deel van de vagina wegnemen. Maar op termijn zullen we natuurlijk ook vragen krijgen van levende donoren die bijvoorbee­ld een familielid willen helpen. Voorlopig gaan wij daar niet op in.”

2. Kan een man nu ook zwanger worden?

In principe wel . “Je kan de ingreep technisch gezien ook bij mannen uitvoeren”, zegt transplant­atiechirur­g Xavier Rogiers. “Het bekken van een man is anders, maar puur technisch is er geen onoverkome­lijk probleem.”

Ethisch zijn daar natuurlijk wel veel vragen te stellen, zegt Weyers. “Met deze vraag zitten we al heel veel stappen verder dan waar we nu vandaag zitten in het UZ. Er moet de komende jaren een politiek debat worden gevoerd: aan wie bied je dit aan? Een transvrouw kan ook vragen om een baarmoeder in te laten planten om zwanger te worden. Ze beantwoord­t perfect aan de omschrijvi­ng van een vrouw die zelf niet over een baarmoeder beschikt.”

3. Geldt zo’n transplant­atie voor één bevalling?

Het UZ bepaalt nu dat de getranspla­nteerde baarmoeder weer moet worden verwijderd na de bevalling. “Omdat de vrouwen medicatie moeten nemen om afstoting te vermijden. Op lange termijn kunnen die medicijnen schadelijk zijn”, zegt Weyers. In Zweden zijn er nochtans drie vrouwen die al twee keer zwanger zijn geweest met zo’n getranspla­nteerde baarmoeder. “We zullen nooit iemand kunnen dwingen om die baarmoeder weer af te staan”, zegt Weyers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium