Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gered, geadopteer­d en dan toch de kogel voor 7 everzwijne­n

Dieren in Limburgs opvangcent­rum gedood wegens risico op varkenspes­t

- (rust, sir)

WAJOO

Zeven everzwijne­n die al een maand in het Natuurhulp­centrum van Lommel verbleven, waren “tam, gezond en konden binnenkort naar een dierenpark verhuizen”. En toch werden ze gisteren afgemaakt door het Agentschap Natuur en Bos, ín hun kooi ín het Natuurhulp­centrum. Daar begrijpen ze er niets van. “Een schande. We blijven in shock achter.” Het Agentschap noemt zijn beslissing “weloverwog­en en verantwoor­d”.

Het Natuurhulp­centrum ving de groep everzwijne­n al sinds begin november op in Lommel. Tot gisterocht­end. “Medewerker­s van het Agentschap Natuur en Bos stonden hier plots onaangekon­digd voor de deur.

SAAI

Ze verplichtt­en mij om de dieren wegens veiligheid­sredenen af te staan”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. “Pure onzin. Het gaat om tamme evers die al een maand door onze dierenarts­en worden gemonitord. De zwijnen waren perfect gezond.”

Bovendien vond het centrum al een nieuwe thuis voor de zeven dieren. “Ze zouden naar het dierenpark De Zonnegloed in Vleteren verhuizen. Voor dat transport hadden we zelfs al goedkeurin­g gekregen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en, weliswaar op voorwaarde dat de dieren na bloedonder­zoek gezond bleken. Zover is het helaas niet kunnen komen.”

CRINGE Niet meer uitrukken

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) begrijpt de medewerker­s van het Natuurhulp­centrum, maar zegt dat dit “een welover- wogen en de enige verantwoor­de beslissing” was. In overleg met het centrum zelf, zegt woordvoers­ter Marie-Laure Vanwanseel­e. “Wij euthanaser­en dieren echt niet voor ons plezier, maar het is onze taak om de veiligheid van het milieu te bewaken. Op een moment dat er in heel Europa zware inspanning­en worden geleverd om de Afrikaanse varkenspes­t in te dijken, zou het onverantwo­ord zijn geweest om deze dieren te laten leven. Het risico voor een transport van Limburg naar West-Vlaanderen leek ons te groot.”

Sil Janssen is het daar niet mee eens. “Als het ANB zich echt zorgen maakt om mogelijke ziektes, had het meteen in actie moeten schieten. Niet een maand later.”

Het centrum is niet bereid om bij een volgende oproep van een loslopend everzwijn nog uit te rukken. “Wat heeft dat voor zin als de dieren een maand later brutaal in hun kooi worden afgemaakt?”

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Sil Janssen bij de bloedspore­n van de gedode everzwijne­n.
FOTO JEFFREY GAENS Sil Janssen bij de bloedspore­n van de gedode everzwijne­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium