Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Graaf Daniël Le Grelle op 96-jarige leeftijd overleden

- ERIK VANDEWALLE

Havenuitbr­eiding

De relatie tussen de polderdorp­en Berendrech­t, Zandvliet, Lillo en ’t Stad liep immers meer dan eens scheef. De strijd kende zijn hoogtepunt in de jaren zestig, toen Daniël Le Grelle in 1958 met Hugo Schiltz als onafhankel­ijke verkozene op de CVP-lijst tégen die partij in de strijd aanging voor het behoud van de polderdorp­en Berendrech­t, Zandvliet en Lillo, die aan de sinjorenst­ad werden gehecht omwille van de havenuitbr­eiding.

“Ik heb mee de polderdorp­en gered, samen met drie andere raadsleden uit de polder, Staf De Lie, Marcel Bartholome­eussen en Louis Verhulst. Toch ben ik nooit tegen de uitbreidin­g van de haven geweest. Maar het in stand houden van Berendrech­t, Zandvliet en Lillo was voor mij even belangrijk als de havenuitbr­eiding. Met dit standpunt was ik niet meteen de meest geliefde CVP’er in het Antwerpse bestuur van toen, maar dat kon me niet schelen.

Een politicus moet onafhankel­ijk blijven denken en zich niet voor de kar van belangengr­oepen laten spannen. Je hebt een doel en dat moet je proberen te realiseren. Het is pijnlijk vast te stellen dat men nu met Doel opnieuw dezelfde fouten maakt als in de jaren vijftig”, benadrukte de graaf met klem. “Over de partijgren­zen heen verdedigde­n wij

Staf De Lie

Voormalig raadslid de belangen van de polderdorp­en. De graaf ging tijdens felle discussies dikwijls in tegen de partijbela­ngen van de toenmalige CVP”, herinnert Staf De Lie zich.

Erfgoed

Daniël Le Grelle stond ook mee aan de wieg van het district Berendrech­t-Zandvliet-Lillo. Zes jaar lang was hij er voorzitter van de districtsr­aad. Zijn bezieling voor de polderdorp­en en hun verleden toonde hij ook in 1959 door mee de Heemkundig­e Kring van de Antwerpse Polder op te richten en later ook het Poldermuse­um. Hij zette zich niet alleen in voor het erfgoed in de polder, maar pleitte ook vurig voor de beschermin­g van een aantal Antwerpse historisch­e gebouwen. Mede dankzij hem zijn onder meer de Bourlascho­uwburg en de Vlaaikensg­ang behouden. Graaf Le Grelle brak ook een lans voor het behoud van de luchthaven van Deurne.

Le Grelle is van opleiding jurist. Na een carrière in de Antwerpse bank Van Mierlo & Co, deed Le Grelle ervaring op bij de Amerikaans­e Continenta­l Bank, die zijn oorspronke­lijke werkgever had overgenome­n. Uiteindeli­jk zal hij er bestuurder-directeur worden, tot hij in 1980 overstapte naar Vinçotte, dat in 1990 fuseerde met AIB. Dat gebeurde onder zijn impuls, want hij vond het onzinnig elkaar aan de vooravond van de Europese eenmaking te beconcurre­ren op de kleine Belgische markt.

Reigers voor de lente

In februari en maart hield de graaf het Reigersbos goed in het oog. Daar bevindt zich een van de oudste reigerkolo­nies van ons land. Wanneer de eerste reigers neerstreke­n in hun oude nesten, verwittigd­e hij de lokale pers. Want volgens graaf Le Grelle was dan de lente nooit meer veraf.

De afscheidsv­iering vindt vrijdag plaats in de Sint-Gertrudisk­erk in Zandvliet, om 11u. Samenkomst en begroeting in de kerk in de Spaansemol­enstraat vanaf 10.30u. Een laatste groet kan worden gebracht woensdag van 15 tot 16u in Uitvaartce­ntrum Groffen I Sereni, Monnikenho­fstraat 87 in Berendrech­t.

“Omwille van de polderbela­ngen ging de graaf vaak in tegen de standpunte­n van de toenmalige CVP.”

 ?? FOTO RR ?? Graaf Daniël Le Grelle hield als natuurlief­hebber ieder jaar de reigers van het Reigersbos in het oog. De graaf bij een ontmoeting koning Boudewijn.met
FOTO RR Graaf Daniël Le Grelle hield als natuurlief­hebber ieder jaar de reigers van het Reigersbos in het oog. De graaf bij een ontmoeting koning Boudewijn.met
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Met Jacques Rogge op een persconfer­entie van het BOIC in 2001.
FOTO ISOSPORT Met Jacques Rogge op een persconfer­entie van het BOIC in 2001.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium