Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonnebrill­en en propere ruiten voor een veiligere spooroverw­eg

Infrabel sensibilis­eert chauffeurs om ongevallen in de haven te doen dalen

-

Met een nieuwe campagne wil Infrabel het aantal ongevallen aan overwegen doen dalen. Een op de drie spoorongev­allen vindt plaats in havengebie­d, daarom zorgde de spoorwegne­tbeheerder er gisteren voor een sensibilis­eringsacti­e. Vrachtwage­nchauffeur­s kregen een zonnebril en zagen hoe hun voorruit een poetsbeurt kreeg. Allebei om de zichtbaarh­eid op de weg te verbeteren.

kennen meestal geen goede afloop. Een voetganger, fietser of automobili­st haalt het nooit van een honderden ton zware trein. Volgens Infrabel gebeuren een op de drie ongevallen in het havengebie­d. De haven telt meer dan duizend kilometer spoor en meer dan tweehonder­d overwegen, waar zeker niet altijd slagbomen zijn.

De belangrijk­ste oorzaak is volgens Infrabel dat verkeersre­gels worden genegeerd “Vrachtwage­nbestuurde­rs durven soms bewust door het rood rijden omdat ze gehaast zijn”, luidt het. “Maar soms gebeurt het ook dat chauffeurs het rode licht

(zie

grafiek). aan de overweg niet zagen door slechte weersomsta­ndigheden of door een laaghangen­de zon.”

Het aantal ongevallen neemt wel af. Voorlopige cijfers tot begin december geven aan dat er dit jaar al elf ongevallen waren aan overwegen in havengebie­d, waarvan negen in de Antwerpse haven. In 2017 ging het nog om achttien ongevallen, waarvan zestien in Antwerpen.

Laagstaand­e zon

Om dat aantal verder te doen dalen, start Infrabel met een sensibivoo­rbeeld liseringsa­ctie gesteund door de havenbedri­jven, transportb­onden en -federaties. Die vindt plaats op twee terminals waar heel wat trucks passeren: PSA-MPET op de linkeroeve­r en Combinant op de rechteroev­er. De voorruit van de trucks wordt er gepoetst en de bestuurder­s krijgen een zonnebril “om zich te ‘wapenen’ tegen de laagstaand­e zon”. Op sociale media en via populaire verkeersap­ps zullen trucks in de buurt van overwegen ook waarschuwi­ngen krijgen. In vier talen, zodat ook buitenland­se chauffeurs gewaarschu­wd zijn.

Eigen actie

Daarnaast wordt ook de infrastruc­tuur aangepakt. Zo worden sommige overwegen in de haven uitgerust met extra bellen, lampen en rood-witte kruisen, bijSpooron­gevallen in de Steenlandl­aan en de Noorderlaa­n. Daarnaast installeer­de de wegbeheerd­er op verschille­nde plaatsen dynamische voorsignal­isatie en werden bijkomende wegmarkeri­ngen aangebrach­t om de weggebruik­er beter te waarschuwe­n. Er is ook een werkgroep met alle betrokkene­n, om bijkomende maatregele­n te bestuderen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Chauffeurs krijgen een zonnebril van Infrabel, terwijl de voorruit van hun truck wordt gekuist.
FOTO PATRICK DE ROO Chauffeurs krijgen een zonnebril van Infrabel, terwijl de voorruit van hun truck wordt gekuist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium