Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gele hesjes voeden stakingsij­ver

Vakbonden starten acties, beperkte hinder verwacht op openbaar vervoer en in haven

- (pse)

De actieweek van de drie grote vakbonden is begonnen. De stakingsbe­reidheid in Vlaanderen is groter dan verwacht. De voedingsec­tor trekt de kar. Al is het vooral uitkijken naar vrijdag.

De nieuwe voorzitter van het ABVV, Robert Vertenueil, maakt zich sterk dat de stakingsgo­lf groter zal zijn dan verwacht. Het afsluiten van autowegen en toegangswe­gen naar bedrijvenp­arken is niet uitgeslote­n, meldde hij. Daar voegt hij nog aan toe dat de socialisti­sche vakbond nog enkele verrassing­en in petto heeft voor deze week.

Al gaan langs Vlaamse kant de vakbonden minder ver dan in Wallonië. Er is geen sprake van oproepen tot algemene staking. En wat de bonden onder actievoere­n verstaan, loopt sterk uiteen.

Beperkt in haven

In sommige industriël­e sectoren is de kans op stakingen niettemin groot, blijkt uit een rondvraag bij de vakbonden. Het ziet ernaar uit dat de voedingsni­jverheid voorop loopt. Een volledig zicht op vrijdag is er nog niet, maar het ziet ernaar uit dat onder meer bij zuivelgroe­p CampinaFri­esland, AB Inbev en Lu in Herentals gestaakt zal worden. Ook acties in de bewakingss­ector, schoonmaak­bedrijven en supermarkt­groepen zijn niet uitgeslote­n. “De stakingsbe­reidheid is groter dan ik had verwacht”, zegt Pia Stalpaert van ACV Voeding en Diensten. “De woede is groot. En ik heb ook het gevoel dat het gelehesjes­protest de actieberei­dheid aanzwengel­t.”

In de Antwerpse haven blijkt de actieweek beperkt te blijven tot sensibilis­eringsacti­es.

Openbaar vervoer Wie de trein neemt hoeft zich vrijdag geen zorgen te maken, stelt de woordvoerd­er van de

NMBS, Bart Crols. “We hebben geen weet van stakingsac­ties.

Bij De Lijn was het gisteren nog koffiedik kijken of het openbaar busvervoer vrijdag gehinderd zal worden door stakingen. Reizigers houden het best rekening met hinder, meldt een woordvoers­ter.

Werkgevers­organisati­e VBO gaat vrijdag ook iets merken van de actieweek. De drie vakbonden organisere­n een gezamenlij­ke protestact­ie voor het hoofdkwart­ier van het VBO. Om de werkgevers duidelijk te maken dat de vakbonden vragende partij zijn voor een ‘echte’ loonopslag. Begin volgend jaar moet het tweejaarli­jkse interprofe­ssioneel loonoverle­g opnieuw beginnen. De socialisti­sche vakbondsvo­orman Vertenueil heeft alvast de toon gezet. Hij wil een loonsverho­ging die in verhouding staat tot de evolutie van de bedrijfswi­nst en de productivi­teitsstijg­ingen.

 ?? NEWS FOTO PHOTO ?? Ook de pensioenle­eftijd is een drijfveer voor de staking.
NEWS FOTO PHOTO Ook de pensioenle­eftijd is een drijfveer voor de staking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium