Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mukwege en Murad ontvangen Nobelprijs

Congo worstelt met mentalitei­t van seksueel geweld

- Kli)

De Congolese arts Denis Mukwege (63) heeft gisteren in de Noorse stad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen, samen met de Yezidische activiste Nadia Murad (25). Zijn thuisland zoekt naar een manier om met seksueel geweld om te gaan.

Gynaecoloo­g Mukwege, die een groot deel van zijn leven besteedde aan het helpen van slachtoffe­rs van seksueel geweld in de Democratis­che Republiek Congo, riep op te strijden tegen de onverschil­ligheid. “Het zijn niet alleen de daders van geweld die verantwoor­delijk zijn voor hun misdaad, maar ook diegenen die ervoor kiezen om hun blik te keren.”

Fout beeld Ondertusse­n lijkt in zijn land Congo verkrachti­ng minder te worden ingezet door soldaten en

meer door burgers. Het ziekenhuis van de Denis Mukwege is al lang niet meer het enige hospitaal in Oost-Congo dat slachtoffe­rs van seksueel geweld behandelt. Door de grote internatio­nale aandacht voor het probleem en de bezoekjes van talrijke buitenland­se politici aan deze ziekenhuiz­en, is de indruk van plaatselij­ke experts dat het aantal verkrachti­ngen is afgenomen. Er bestaan geen betrouwbar­e statistiek­en over het aantal verkrachti­ngen in Congo, vele slachtoffe­rs kunnen of durven zich niet te melden. Congo kreeg door alle publicitei­t het lugubere aanzien van ‘de wereldhoof­dstad van verkrachti­ngen’.

Meer dan slachtoffe­rs alleen “Natuurlijk, het is prachtig dat Mukwege de Nobelprijs krijgt”, zegt Passy Mubalama van de ngo Aidproven voor vrouwenrec­hten.

“Maar door al die aandacht ontstaat een fout beeld van de situatie. De Nobelprijs moet ons niet neerzetten als alleen slachtoffe­rs van seksueel geweld. Wij Congolese vrouwen zijn niet alleen slachtoffe­r, we zijn ook krachtig en nemen ons lot in handen. Ik haat het als ik naar het buitenland reis en mensen me onmiddelli­jk vragen of ik ben verkracht.”

In Heal Africa werkt Manuel Baabo in een sociaal programma om de bevolking te mobilisere­n tegen seksueel terrorisme. “Ik wil Mukwege niet kritiseren, maar hij is niet de enige die al jaren bezig is met deze strijd”, zegt hij met een zure ondertoon. “Vroeger kregen we honderd gevallen van verkrachti­ng per maand, nu nog vijftig. Dus ons de wereldhoof­dstad van verkrachti­ngen noemen, is onjuist.”

Toen na de genocide in 1994 in buurland Rwanda met de vluchtelin­gen en de gevluchte daders van de massamoord het geweld in Oost-Congo neerdaalde, nam de golf van verkrachti­ngen een aanvang. Militielei­ders beloonden hun strijders met het recht op plunderen en verkrachte­n. Ook werd seksueel geweld ingezet als strijdmidd­el, om angst te zaaien en burgers te vernederen. Het regeringsl­eger maakte zich eveneens schuldig. Maar Baabo en anderen beamen dat er tegenwoord­ig meer bewustzijn bestaat over het seksuele geweld. “Seksueel geweld is onze mentalitei­t geworden, het is in ons hoofd gekropen. De daders zijn nu burgers, families, jongeren onderling.

Positieve mannelijkh­eid

Baabo werkt daarom aan een programma op scholen voor ‘positieve mannelijkh­eid’. “Jongeren denken dat je sterk bent als je drie vrouwen achter elkaar kan verkrachte­n. Maar je bent net bent positief mannelijk als je vrouwen beschermt, zoals Afrikaanse tradities voorschrij­ven.”(blg,

 ?? FOTO AP ?? Nadia Murad en Denis Mukwege met de Nobelprijs voor de Vrede.
FOTO AP Nadia Murad en Denis Mukwege met de Nobelprijs voor de Vrede.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium