Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee moordenaar­s gaan elkaar te lijf

- BERT FOUBERT

Twee veroordeel­de moordenaar­s stonden maandag terecht in de correction­ele rechtbank voor een vechtparti­j tijdens het bezoekuur in de gevangenis van Beveren. Het geweld was ontstaan na een discussie over de ‘luidruchti­ge kinderen’ van één van hen.

William Antoni (43) uit Antwerpen kreeg in 1996 levenslang van het hof van assisen voor zijn aandeel in de beruchte Augustusmo­orden uit 1994. Drie willekeuri­ge mensen werden toen in drie weken tijd, zonder concrete aanleiding, op een gewelddadi­ge manier om het leven gebracht in Antwerpen door Antoni en zijn kompanen Jimmy Pauwels, Michael Messiant en Sabine De Swert.

Ondertusse­n zit Antoni al 24,5 jaar in de cel. Maandag werd hij overgebrac­ht naar de correction­ele rechtbank in Dendermond­e. Daar moest hij zich verantwoor­den voor een vechtparti­j vorig jaar in de gevangenis van Beveren. Tijdens het maandelijk­se bezoekuur van zijn kinderen had hij het aan de stok gekregen met Ni-

Anthony Mallego

Advocaat William Antoni ma Shatzadeh (43), nog een veroordeel­de moordenaar. De Iranier kreeg in 2015 dertig jaar cel voor de roofmoord op een opiumdeale­r in Antwerpen drie jaar eerder. “Nima Shatzadeh kwam dreigend de bezoekersr­uimte binnen waar William Antoni samen met zijn vrouw en twee kinderen zat te praten”, gaf openbaar aanklager Pascal Persoons de feiten weer. “Daarop is er een gevecht ontstaan. De vrouw van Antoni heeft op een bepaald moment ook een stoel genomen.”

Volgens de advocaten van William Antoni en zijn vrouw Sandra U. (41) uit Antwerpen was Nima Shatzadeh zijn beklag komen maken over hun kinderen, die te luidruchti­g geweest zouden zijn. “Mijn cliënt heeft alleen maar zijn vrouw en kinderen willen verdedigen en was niet op zoek naar een gevecht”, pleitte Anthony Mallego, de advocaat van William Antoni. “Dat zou elke normale vader doen. Het zijn allemaal zware jongens, maar het kinderbezo­ek wordt gerespecte­erd. Naar die dag kijkt iedereen enorm uit.”

Het Openbaar Ministerie vroeg voor Nima Shatzadeh, die verstek liet gaan voor zijn proces, een bijkomende celstraf van twee jaar. Voor Antoni eiste de procureur zes maanden cel en voor zijn vrouw drie maanden cel. Meester Mallego drong aan op de vrijspraak voor Antoni. “Hij werkt in de gevangenis al jarenlang keihard aan zijn reputatie. Door hem te veroordele­n zouden al die inspanning­en weggeveegd worden. De moorden heeft hij gepleegd toen hij piepjong was. Ondertusse­n is hij wijzer.”

Vonnis op 7 januari.

“Mijn cliënt heeft zijn vrouw en kinderen willen verdedigen en was niet op zoek naar een gevecht.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium