Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles wat ik verkoop is van kurk als ode aan mijn vader”

Merksemse Ina De Quint opent Captain Cork in Centraal Station in Antwerpen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Antwerpen Centraal heeft er met Captain Cork een nieuwe winkel bij. Ina De Quint (33) uit Merksem verkoopt er producten gemaakt uit Portugese kurkeik. “Een veganistis­che, ecologisch­e en duurzame stof met dezelfde kwaliteite­n als leder.”

Het verhaal van Ine valt als een puzzel in elkaar. De kersverse onderneems­ter groeide op in Merksem met een vader die niets, en dat mag u letterlijk nemen, kon weggooien. “Hij zou zelfs de vijzen uit een oude houten plank halen om die nog te herbruiken later”, zegt Ina’s moeder die mee in de winkel zit. “Alles wat onze papa deed, was ecologisch verantwoor­d. Hij maakte thuis een constructi­e om het regenwater op te vangen en recycleerd­e alles. Hij was zijn tijd ver voor. Als kind vonden we dat soms vervelend. Nieuwe spullen kregen mijn vier zussen en ik niet vaak.”

Begin dit jaar werd bij Ina’s papa slokdarmka­nker vastgestel­d, in juni overleed hij in het bijzijn van zijn vier dochters. “Ik wilde iets ondernemen als ode aan hem en om zijn duurzame droom verder te zetten. Mijn vader kocht vijf jaar geleden een huis in Portugal. De afgelopen jaren werkte hij hard om van dat huis een zelfvoorzi­enende ecologisch­e woning te maken om na zijn pensioen in te gaan wonen. Ik reisde vaak met hem naar Portugal om te helpen in de woning en met de administra­tie. Mijn papa overleed een jaar voor zijn pensioen en zal nooit in zijn Portugese woning kunnen wonen.”

Tijdens haar trips naar Ul, het dorpje waar het huis in Portugal staat, leerde Ina de lokale kurkproduc­tie kennen. “Van mijn tante kreeg ik een handtas gemaakt uit kurk. Ik verdiepte me in het product. Ongeveer de helft van de totale wereldprod­uctie van kurk gebeurt in Portugal. Ze noemen de kurkbomen daar ‘vrienden voor het leven’ omdat een kurkboom een hernieuwba­re bron is. Om de acht à twaalf jaar wordt de schors van zo’n boom gestript. Na dat strippen is de boom in staat om drie tot vijf keer meer CO2 om te zetten in zuurstof. Dat geeft dus een win-winsituati­e. Kurkeiken zijn ook belangrijk voor de vochtbalan­s van de bodem en bedreigde diersoorte­n vinden hun thuis in die bossen. Ze zeggen dat kurkbossen het Amazonewou­d van Europa zijn.”

De kurk wordt zes maanden gedroogd en daarna gestoomd en behandeld tot eindproduc­t zonder toevoeging van chemicalië­n of onnatuurli­jke pigmenten. “De mogelijkhe­den zijn talrijk. Ik verkoop bijvoorbee­ld handtassen, paraplu’s, portemonne­es, krukjes en in de zomer zelfs flipflops. Ik wil een collectie maken in samenwerki­ng met een tatoeëerde­r of kunstenaar die een ontwerp maakt voor de flipflops.”

De verschille­nde producten in kurk zijn te koop via de webshop en nu ook in de nieuwe winkel in het station. “De winkel moet ook een ontmoeting­splek worden en een plek waar klanten een koffie kunnen drinken en een Portugees gebakje kunnen krijgen. De winkel is ook een ode aan mijn vader. De inrichting bestaat volledig uit gerecyclee­rd materiaal. Er staan ook heel veel spullen die we in de garage van mijn papa hebben gevonden zoals een oude houten ladder en een vat. Hij noemde zichzelf ook de kapitein van het gezin, ook de naam is dus een verwijzing naar hem”, aldus Ina.

https://webshop.captaincor­k.be

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Ina De Quint draagt een handtas in kurk.
FOTO'S DIRK KERSTENS Ina De Quint draagt een handtas in kurk.
 ??  ?? Een stoeltje en een sporttas.
Een stoeltje en een sporttas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium