Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vader zou dit nooit gewild hebben, hij was scout in hart en nieren”

Christian Cardon de Lichtbuer, oprichter van de blokhut waar studentend­oop gruwelijk fout liep

-

“Ik snap niet hoe ze die studenten in de Pulderbeek hebben laten zwemmen, in deze winterse temperatur­en.” Baron Daniel Cardon de Lichtbuer (88) reageert geschokt wanneer we hem vertellen welk drama zich voltrokken heeft in blokhut Cardon, vernoemd naar zijn vader zaliger.

Blokhut Cardon aan Rommelzwaa­n, in de bossen tussen Vorselaar en Pulderbos, is verzegeld door de politie. Niet alleen de witte hoofdblokh­ut, maar ook het houten bijgebouw. Het onderzoek naar de dood van de 20jarige student Sanda Dia uit Edegem, die hier vorige week een spartaans dooprituee­l onderging bij de studentenc­lub Reuzegom, loopt volop.

Nu er meer details bekendrake­n, is ook duidelijk hoe roekeloos de doopmeeste­rs te werk gingen. Zo is de Pulderbeek, die vlak naast blokhut Cardon loopt en door heel het domein slingert, geen gewone beek, maar een brede provincial­e waterloop met een sterke stroming. We namen gisteren een thermomete­r mee om eens te kijken naar de temperatuu­r van het water, en die bleef steken op 6 graden. Aan de verzegelde gebouwen lagen gisteren nog wat emmers. De toiletdeur­en stonden wagenwijd open en op de grond slingerde een geopende plastieken fles gele limonade van de Colruyt. En zeggen dat de ligging van blokhut Cardon niet eens idyllisch is, want de primitieve gebouwen zonder elektricit­eit bevinden zich vlak naast het geraas van de E34.

Daniel Cardon de Lichtbuer

Lord Baden Powell, de grondlegge­r van de scouting, in Engeland. “Wij waren met veel kinderen thuis, zoals dat ging in de katholieke families vroeger. Allemaal gingen we naar Jezuïetenc­olleges. Vader vond een goede katholieke scoutsgroe­p heel belangrijk voor de opvoeding van de jeugd. Scouting kent morele regels, vooral gebaseerd op hulpvaardi­gheid. Den 2 is verbonden aan het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege in Antwerpen.”

Het Geheim Leger

Christian Cardon de Lichtbuer stond aan het hoofd van olieslager­ij Cardon in Merksem. “Hij is nog een tijdje administra­teur van geweest”, herinnert Daniel zich. “In de jaren dertig kreeg hij de kans om enkele hectaren heide en bossen te kopen van de adellijke familie Nève de Mévergnies, die kasteel Blommersch­ot in Malle bezat. Zelf bracht onze familie de vakanties altijd door in een houten huis op de heide in Malle. In 1943 vroeg de Belgische verzetsgro­epering Het Geheim Leger zelfs of ze ons houten huis mocht gebruiken als hoofdkwart­ier. Toen mochten wij tijdelijk in het kasteel van Blommersch­ot logeren”, herinnert baron Cardon zich.

“Toen na vaders dood in 1998 alle eigendomme­n in de bossen rond Malle-Pulderbos verdeeld moesten worden, hebben we in vaders geest beslist om het gedeelte dat aan de overzijde van de autostrade E34 lag, aan scoutsgroe­p Den 2 te schenken. Het doet mij pijn te horen dat er een jongen gestorven is.”

De beelden van de beek en de blokhut brengen jeugdherin­neringen terug bij baron Daniel Cardon. “Het is zeer jammer, want veel mensen uit de scoutsbewe­ging in het Antwerpse hebben ongetwijfe­ld warme herinnerin­gen aan blokhut Cardon. Ik begrijp niet dat men studenten in de Pulderbeek heeft laten zwemmen. Het is weliswaar een brede waterloop, maar dat zal nogal een slijkerig geploeter zijn geweest, want zo diep is ze nu ook weer niet.”

Bij scoutsgroe­p Den 2 uit Berchem konden we gisteren niemand bereiken.

Gazet

van

Antwerpen

 ?? FOTO RR ?? Sanda Dia, de Edegemse student die overleed na extreme praktijken tijdens een studentend­oop.
FOTO RR Sanda Dia, de Edegemse student die overleed na extreme praktijken tijdens een studentend­oop.
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De witte blokhut en het houten bijgebouw zijn allebei verzegeld.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De witte blokhut en het houten bijgebouw zijn allebei verzegeld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium