Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk een (dure) muur

- DAVID VAN DEN BROECK

Liverpool moet vanavond Napoli kloppen om zich te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. De nul houden zou al helpen en dat kunnen de Reds tegenwoord­ig ook. Met dank aan een aangepaste tactiek en 157 miljoen euro ‘well spent’.

Voor spektakel moest je de voorbije jaren op Anfield zijn. Na een mager seizoen onder Brendan Rodgers (2014/15), met amper 1,36 goals per competitie­match, dreef Liverpool onder Jürgen Klopp zijn doelpunten­aantal alsmaar op. 1,65 goals per match (nadat Firmino kwam) werden er 2,05 (toen Mané tekende) en vorig seizoen zelfs 2,21 (met ook nog Salah erbij). De offensieve investerin­gen loonden en de fans – ook de neutrale – genoten met volle teugen. Zeker van de – het bij balverlies zo snel mogelijk heroveren van de bal.

Op defensief vlak echter kwamen de te vaak in de problemen. Meteen ook de reden

Gegenpress­ing

Reds waarom ze toch steeds afhaakten in de titelstrij­d. Klopp blikte er onlangs op terug. “We kregen altijd maar te horen:

Mooi dat jullie zo veel scoren, helaas slikken jullie ook in bijna elke match een goal.”

Hoe anders is het dit seizoen. Liverpool wordt geroemd om zijn defensieve organisati­e en statistiek­en. Het is met 0,38 tegengoals per match – amper zes in totaal – dan ook de minst gepasseerd­e club in de grootste vijftien Europese competitie­s. Alleen het Griekse PAOK doet even goed.

Kattenrefl­exen

Moeten we dit verrassend noemen? Neen, want dit keer waren de défensieve investerin­gen navenant. Liverpool trok de buidel open voor een topdoelman. Aangezien Klopp niet meer overtuigd was van Mignolet en diens vervanger Karius vervolgens kopje-onder ging, legde de club in de zomer 72,5 miljoen euro op tafel voor de 26-jarige Alisson Becker. Feilloos is de 1m91 grote Braziliaan nog niet, maar met zijn présence, zijn lef – hij komt geregeld uit zijn doel om hoge ballen weg te boksen – en kattenrefl­exen boezemt hij zijn verdedigin­g wel vertrouwen in.

exciting

A really package,

vatte Klopp vorige week de kwaliteite­n samen van

zijn keeper, die op weg is om het record van Petr Cech (15 tegengoals in 2004/05) te breken).

Wat opvalt, is dat Liverpool gemiddeld ook maar 2,35 doelpoging­en weggeeft. Alleen Alissons landgenoot Ederson (Manchester City) ziet minder ballen, De Gea (Man United) zelfs dubbel zo veel (5,09). Dat toont dat het ook vóór Alisson snor zit. De komst van Virgil van Dijk is er niet vreemd aan. De Nederlands­e toren werd op 1 januari verrassend de duurste verdediger ooit, maar over die som (84,5 miljoen euro) spreekt niemand meer. Hij is nu aanvoerder van het vernieuwde en sterkere Oranje en droeg ook al enkele keren de band bij Liverpool – zo belangrijk werd hij op korte tijd. De tijd dat de

centraal achterin sukkelden met Skrtel, Touré, Sakho en Klavan is voorbij.

Reds

Minder creativite­it

Het helpt natuurlijk als de coach ook tactisch ingrijpt. Het is duidelijk dat Liverpool dezer dagen ietsje meer op balbezit speelt, om zo de dodelijke counters uit het verleden – in geval van mislukte – tot een minimum te beperken. “We hebben onze defensieve aanpak verbeterd, we focussen nu meer op het verdedigen­de werk”, aldus Klopp. “Uiteraard boeten we daardoor een beetje in aan flair en creativite­it. Maar de aanpassing was nodig, met het oog op mogelijk succes.”

Dan denkt Klopp vooral aan een eerste landstitel in 29 jaar. In de Champions League even goed doen als de finale vorig seizoen, is niet evident. Meer zelfs: Liverpool moet vanavond Napoli kloppen in eigen huis of het zit er al op. Aan Dries Mertens om het gaatje in de rode muur te vinden.

Gegenpress­ing

 ?? FOTO'S BELGA, ISOPIX ??
FOTO'S BELGA, ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium