Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plots waren mijn regenpijpe­n weg”

Koperdieve­n viseren nu ook woningen, zoals die van Geert Van Hecke in Schanslaan

- JAN AUMAN (kma)

Geert Van Hecke moest zich even in de ogen wrijven toen hij arriveerde aan zijn huis in de Schanslaan. Ze waren echt weg, de koperen regenpijpe­n die de dag ervoor nog netjes aan zijn gevel hingen. “Koperdieve­n viseren dus niet alleen spoorkabel­s of heel lange afvoerbuiz­en aan kerken”, aldus de gedupeerde Schildenaa­r.

Geert Van Hecke, Nathalie Duchateau en hun zoontje Lou hopen binnen twee weken naar hun pas aangekocht­e villa in de Schanslaan te kunnen verhuizen. Dat is een doodlopend straatje in de sowieso al rustige buurt achter de Aldi-supermarkt.

“Momenteel wordt de woning heringeric­ht naar onze smaak. Elke dag zijn er wel andere bouwvakker­s aan het werk. Maar zij hebben niks gemerkt. Ook de buren hebben geen verdachte zaken waargenome­n in de dagen dat de dieven toegeslage­n moeten hebben. De kans lijkt groot dat ze dat ’s nachts hebben gedaan. Ze zijn blijkbaar ook opgeschrik­t, want aan de voorkant zijn ze één pijp vergeten te demonteren.”

De dieven namen niks anders mee en hebben zelfs niet geprobeerd om de woning zelf binnen te breken. “We hebben gelukkig ook geen verdere schade. De regenpijpe­n waren met beugels aan de muren bevestigd. Die knip je natuurlijk zo door. Onze overbujare­n

ren zijn ontsnapt. Die hebben nochtans ook regenpijpe­n in koper hangen”, aldus Van Hecke. Jan Vermoesen

Ook al omdat zijn dakgoten uit koper gemaakt zijn, zal de Schildenaa­r binnenkort een nieuwe set koperen pijpen bestellen. “Dat zal meer kosten dan wat de dieven aan hun diefstal zullen overhouden”, weet Geert Van Hecke, die zelf profession­eel actief is in de bouwsector. “Met werkuren van de plaatsing inbegrepen zal het al gauw 2.000 euro kosten om onze woning opnieuw helemaal uit te rusten voor regenwater­afvoer. Dat zal de handelaar in oude metalen waar de dieven aankloppen niet geven voor mijn koperen buizen, ook al gaat het alles samen over meer dan 30 meter.”

Naar buitenland

Dat laatste lijkt te kloppen wanneer we even informeren bij een schroothan­delaar in Schoten, die liever anoniem blijft, maar vele ervaring heeft. “De koperprijs, die bepaald wordt door de metalenbeu­rs in Londen, bedraagt momenteel 4,2 euro per kilo. Die regenpijpe­n zullen dus hooguit een paar honderd euro hebben opgebracht. Maar veel handelaars in oude metalen weigeren koper vanaf het moment dat aanbieders er verdacht uitzien. Ik neem dan alleszins niks aan. De dieven zijn er meer dan waarschijn­lijk mee naar het buitenland omdat het maalwerk vanbinnen hersteld moet worden, maar dat gaan we zelf met de vrijwillig­ers doen. Voor nieuwe wieken moet nu een subsidiedo­ssier worden opgesteld. Omdat het allemaal getrokken, waar het koper gesmolten wordt om er nieuwe toepassing­en mee te maken.”

Dat scenario wordt bevestigd door Coberec, de koepel van Belgische recuperati­ebedrijven. “Onze sector krijgt door die diefstalle­n jammer genoeg een slechte reputatie. Daarom zijn we fel voorstande­r van de maatregele­n die de overheid invoerde om het doorverkop­en van gestolen koper te bemoeilijk­en”, aldus Jan Ver- maatwerk is, denk ik dat de kosten kunnen oplopen tot ongeveer 25.000 euro.”

Het is nu afwachten hoe snel de molens malen bij het gemeentebe­stuur van Ranst en de dienst moesen, woordvoerd­er van Coberec. “Zo nemen onze honderd leden intussen al enkele jaren een fotokopie van de identiteit­skaart van de verkoper. De politie kan het overzicht van die kopers altijd controlere­n als ze een verdachte op het oog hebben.”

Achtste koperdiefs­tal

Een andere barrière voor de dieven is dat metaalhand­elaars in ons land nog maar 500 euro cash mogen uitkeren bij een transactie. “Criminelen willen natuurlijk alleen geldbriefj­es in hun handen. En dus trekken ze met hun gestolen koper tegenwoord­ig naar Nederland of Duitsland, waar die maatregele­n allemaal niet gelden”, aldus Vermoesen.

Of koperdieve­n nu kruimeldie­ven zijn of niet, Geert Van Hecke hoopt dat ze zijn woning voortaan links laten liggen. Hij deed aangifte bij de lokale politiezon­e Voorkempen. Daar werd die geregistre­erd als de achtste koperdiefs­tal of poging daartoe van dit jaar in de politiezon­e, de derde in Schilde. Alle slachtoffe­rs waren particulie­ren en de diefstalle­n gebeurden vaak op bouwwerven. In 2017 waren er vijf feiten meer. Van een plaag lijkt dus voorlopig geen sprake te zijn in de Voorkempen, maar de politie tracht de daders wel op te sporen.

Coberec

“Onze leden nemen een fotokopie van de identiteit­skaart van verkopers van koper.”

Monumenten en Landschapp­en. Voorlopig kan de molen niet meer draaien. “Dat is onmogelijk nu het wiekenkrui­s uit evenwicht is”, legt molenaar Verachtert uit.

Dat de latten in eikenhout en oregon pine rot zijn, is niet abnormaal na twintig jaar. In 1995 werd de windmolen, eigendom van de gemeente, gerestaure­erd. Maar de wieken en zeilen dateren van 1998. “Twintig jaar is ongeveer de normale levensduur voor wieken”, zegt Luc Verachtert.

Of hij zich nu gaat vervelen als technisch werkloze molenaar? “Nee, ik help nog in het klompenmus­eum in Laakdal en kan mij thuis ook wel amuseren.”

Hollywoodl­egende Brian De Palma kwam vorig jaar nog filmen bij de Oelegemse molen. Zijn film

zou normaal in Cannes in première zijn gegaan, maar de release is uitgesteld tot volgend jaar.

Domino

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Geert Van Hecke bij zijn woning in Schilde, die het voorlopig zonder regenpijpe­n moet stellen.
FOTO JAN AUMAN Geert Van Hecke bij zijn woning in Schilde, die het voorlopig zonder regenpijpe­n moet stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium