Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Walter slaapt nog steeds in zijn auto

- FILIP SPOELDERS (kma)

Tramlijn

“De studie voor de Mechelsest­eenweg is net opgestart. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft in budgetten voorzien om de werken vanaf 2021 te kunnen uitvoeren. Deze timing is natuurlijk afhankelij­k van hoe vlot het voorbereid­ende proces loopt”, geeft Jef Schoenmaek­ers, woordvoerd­er van het AWV, aan.

Wat de heraanleg gaat inhouden, hangt af van de lopende studie. Het AWV wil alvast de Mechelsest­eenweg van gevel tot gevel herinricht­en vanaf het Gemeentepl­ein, het plein zelf niet, tot aan de Lusthovenl­aan. Of ook de rioleringe­n vernieuwd moeten worden, wordt nog onDe derzocht.

Er is ook sprake van om tramlijn 7 ooit via de Mechelsest­eenweg door te trekken naar Edegem en Kontich. “In dit ontwerp gaan we geen tram doortrekke­n. Maar we zullen hier wel rekening mee houden en dus naar een type dwarsprofi­el gaan waarbij de doortrekki­ng van de tram niet gehypothek­eerd zal worden.”

Ook de projectont­wikkelaar van het Stadsterra­s gaat in gesprek met het AWV. Langs de Mechelsest­eenweg wordt namelijk de inrit aangelegd van de toekomstig­e ondergrond­se parking voor 245 wagens. De ontwikkela­ar denkt hierbij aan een aparte afslagstro­ok. Het AWV geeft aan dat deze inrit een van de punten is die op de bespreking­stafel liggen.

Na de studie maakt het AWV een startnota op. Hiermee wordt het afgesloten, is nu weer mee in het geheel geïntegree­rd. Hier en daar zorgen elementen, zoals de houten balken in de nok van het dak die behouden konden blijven, nog voor een authentiek accent.

Alles werd ook open en overzichte­lijk

Krijgsbaan

De heraanleg van de Krijgsbaan is wel nakende. “De echte werken starten in augustus 2019. Ze verlopen in verschille­nde fasen, maar we zijn in overleg met het gewest over de wegomleggi­ng. De rijrichtin­g van Wommelgem richting Wilrijk zou voor lange tijd afgesloten worden. Het is zoeken naar een goede omleiding en duidelijke aanduiding­en voor het verkeer vanaf Wommelgem. De andere rijrichtin­g zou openblijve­n”, zegt de Mortselse burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA).

In het voorjaar plant het AWV nog een infomoment over deze werf. gemaakt. “Alle ruimten geven uit op een centraal punt, het atrium, waar een doorkijk van op de begane grond tot aan de nok als blikvanger fungeert. De centrale inkomhal geeft ook uit op een foyer, waar een rechtstree­kse Walter Raemaekers (66), de man die alles verloor na een complexe echtscheid­ing, slaapt nu al ruim twee weken in zijn auto in Ranst. Afgelopen donderdag kon hij op intakegesp­rek bij de crisisopva­ng in Turnhout. Binnen twee weken maakt hij kans op een kamer.

Walter Raemaekers hoopt vurig tegen Kerstmis in een kamer te kunnen slapen. Voorlopig is hij nog altijd aangewezen op zijn slaapzak en auto. Douchen doet hij bij het OCMW van Ranst, internette­n in de bibliothee­k.

“Donderdag kreeg ik te horen dat ik binnen twee weken mogelijk kans maak op een kamer voor korte opvang in Turnhout. Vroeger kon ik daar dan vier weken blijven, maar die termijn werd herleid naar drie weken.”

Walter krijgt het moeilijker en moeilijker met de koude. Door zijn hongerstak­ing komen er te weinig calorieën binnen om te verbranden, zegt hij zelf. “Die eerste week in de auto viel mee, maar ik word gevoeliger en gevoeliger aan de koude. Ik ben moe. En ik ben ‘het’ ook moe. Ik had gehoopt dat mijn actie ook de discussie over de multidisci­plinaire behandelin­g van NAH (nietaangeb­oren hersenlets­el), waar mijn ex-vrouw aan leed, zou doen losbarsten. Maar over NAH wordt niet gepraat.”

Liefst van al zou Walter “ergens kunnen verdwijnen”. De kerstdagen worden zwaar. “Zeker omdat mijn ex-vrouw en ik Kerstmis altijd met onze dochter vierden. De laatste keer was in 2006. Nu zie ik mijn dochter niet meer. Dat doet pijn.”

verbinding is gemaakt met de kapel. Hierdoor moeten de bezoekers niet meer eerst naar buiten als ze na een voorstelli­ng bij een glas nog willen nakaarten, in de foyer of de bistro.”

De geplande bistro laat nog wel op zich wachten. “We hebben al tweemaal de procedure opgestart om via een concessie een uitbater te zoeken, maar daar zijn helaas nog geen kandidaten op afgekomen. We zijn nu aan het bekijken of we dit eventueel via een andere formule invulling kunnen geven. Maar ik verwacht dat het zeker niet voor de zomer zal zijn. Eerst moeten ook nog het terras en de tuin errond worden aangelegd”, merkt Veerle Van Dyck op.

Op zaterdag 22 december vindt vanaf 14.30u een feestelijk­e opening plaats om Cultuurhui­s Altena in al z’n hoekjes en kantjes te ontdekken, met onder meer optredens van leerlingen van de academie.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Walter Raemaekers in zijn auto.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Walter Raemaekers in zijn auto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium