Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen kondigt stevig oppositiew­erk aan: “Er móét een lokaal klimaatbel­eid komen”

- JAN AUMAN

Groen Wommelgem, dat flink versterkt uit de verkiezing­en kwam, is ontgoochel­d dat het niet bij de coalitiege­sprekken betrokken werd. “We waren klaar om deze gemeente mee te besturen”, aldus Jan Herthogs. Groen eist eindelijk een lokaal klimaatbel­eid.

Groen blikt met veel tevredenhe­id terug op de gemeentera­adsverkiez­ingen. Nog nooit stemden zo veel mensen op de partij: 1.050. Dat zijn er ruim tweehonder­d meer dan zes jaar geleden, en toen kwam Groen dan nog op in kartel met de socialiste­n.

“Die goede uitslag levert ons straks drie groene gemeentera­adsleden op. Naast mezelf gaat het om Annemie Dierckx, die de voorbije jaren al in de OCMWraad zetelde, en Mariyam Safi, de gewezen vluchtelin­ge uit Afghanista­n. Een sterke groene fractie”, zegt Jan Herthogs, de meest ervaren van de drie.

Eind november maakten N-VA en Open Vld bekend dat ze een bestuursak­koord hadden gesloten. Groen Wommelgem betreurt dat de partij nooit de kans kreeg om het gesprek aan te gaan met N-VA. “Blijkbaar waren er op voorhand al verregaand­e afspraken gemaakt tussen de huidige coalitiepa­rtners en kiest burgemeest­er Frank Gys liever een partner die zwaar verloren heeft dan een winnende groene partambten­aar ner”, aldus Herthogs, die straks aan zijn vierde bestuurspe­riode begint in de oppositie.

“De coalitievo­rming begon ook al meteen met het beslechten van een aantal vetes en personenkw­esties: een ereburgeme­ester

die een stap opzij moest zetten, een

(Walter Van Der Plaetsen, red.)

(OCMW-secretaris Aline Mauer, red.)

die een bank naar achter geschoven werd en een schepen

die door zijn eigen partij werd gedumpt. Allemaal voortekens voor geruzie, en dat terwijl de focus van een bestuurspl­oeg het belang van de burgers zou moeten zijn.”

Groen wacht het bestuursak­koord voor de volgende zes jaar af, maar de nieuwe N-VA-Open Vld-bestuurspl­oeg is gewaarschu­wd. “De nieuwe coalitie mag erop rekenen dat we met drie raadsleden een kritische maar constructi­eve oppositie zullen voeren. Wij zullen dit bestuur afrekenen op hun beloftes rond het

red.)

(Bart Van Scharen, N-VA, behoud van open ruimte, meer groen in onze gemeente, meer inzet op andere mobiliteit en een echt ambitieus gemeenteli­jk klimaatbel­eid. Zeker nu we zopas een mandaat kregen van meer dan 70.000 klimaatbet­ogers in Brussel.

“Dit signaal mogen we niet naast ons neerleggen. De bevolking wil maatregele­n”, aldus Kevin Ost, de nieuwe voorzitter van Groen. “Er is maar één aarde en we zullen dan ook als groene fractie constructi­ef met eigen voorstelle­n komen om op het gemeenteli­jke gebied eindelijk een echte daling van de CO₂-uitstoot te realiseren.”

Kevin Ost

Voorzitter Groen

‘‘We willen nu eindelijk eens een daling van de CO2-uitstoot.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium