Gazet van Antwerpen Stad en Rand

May stelt stemming over Brexit uit

Britse premier wil deal met Europa heronderha­ndelen

-

May had veel steun gehoord voor grote delen van het akkoord, maar niet voor de noodoploss­ing voor NoordIerla­nd.

Dat Theresa May de stemming in het Lagerhuis uitstelt en naar Brussel gaat om haar deal te ‘verbeteren’, doet de voor- en tegenstand­ers van de Brexit nog dieper in de loopgraven duiken.

Aan de Houses of Parliament staan ze broederlij­k naast elkaar: de voor- en tegenstand­ers van de Brexit. Sinds de parlements­leden vorige week begonnen te debatteren over de deal die de Britse premier Theresa May heeft gesloten met de EU, komen ze hier elke dag samen. Vechten doen ze nog niet. Eigenlijk zijn ze het met elkaar eens dat het parlement dat akkoord zo snel mogelijk moet verwerpen, want “het deugt voor geen meter”.

Vandaag moest het gebeuren. Hoewel de geruchten aanzwollen dat de nederlaag zo groot zou worden dat ze zou moeten opstappen, bleef May vasthouden aan de stemming. Tot gisterenmi­ddag. Eerst kwam het bericht dat de premier het Lagerhuis ging toespreken en toen was het zeker: de stemming zou uitgesteld worden. Meer zelfs, May zou opnieuw naar Brussel gaan om de deal te heronderha­ndelen.

De Ierse kwestie

De premier zei dat ze de afgelopen weken “goed geluisterd had naar de wensen van de parlements­leden”. Ze had veel steun gehoord voor grote delen van het akkoord, maar voor de noodoploss­ing voor Noord-Ierland was die er duidelijk niet.

Voor Ierland is het cruciaal dat de grens met Noord-Ierland onzichtbaa­r blijft. Zo is het afgesproke­n in de Goede Vrijdag-akkoorden en het is de beste garantie dat het geweld niet opnieuw opflakkert. Maar als het Verenigd Koninkrijk uit de

EU stapt, wordt die grens een buitengren­s en moeten er dus controles komen. Daarom is een tijdelijke noodoploss­ing afgesproke­n: het VK blijft in de douane-unie tot een nieuw handelsakk­oord is gesloten met de EU. In dat finale akkoord moet een regeling zitten voor de Ierse grens.

De Britten kunnen die zogenaamde niet eenzijdig opzeggen en dat is een doorn in het oog van de Brexiteers. Ze vrezen dat

ze daardoor

backstop voorgoed vastzitten in die douane-unie, waardoor ze geen grote vrijhandel­sakkoorden met de rest van de wereld kunnen sluiten. Europees president Donald Tusk liet meteen weten dat er geen nieuwe onderhande­lingen komen, ook niet over de want dan plegen de 27 EU-lidstaten verraad aan de Ieren.

Wat is er dan wel mogelijk? In Europese kringen is te horen dat May eventueel een brief kan krijgen waarin de 27 nog eens uitdrukkel­ijk beloven dat het wel degelijk de bedoeling is dat de

nooit echt geactiveer­d wordt. Maar dat is niet meer dan een expliciete bevestigin­g van wat nu al in het akkoord staat. In elk geval komt het thema donderdag op de agenda van de Europese Top.

backstop,

backstop

In het parlement kreeg May alleen maar hoon. De uiterste datum voor de stemming in het Lagerhuis is vastgelegd op 21 januari. Maar volgens May moeten de parlements­leden zich toch eens grondig gaan bevragen:

“Wil dit parlement nog wel een Brexit?”

De tegenstand­ers van de Brexit, buiten het parlement, hadden in elk geval een duidelijke boodschap aan de Europese onderhande­laars. “Ze moeten haar meteen naar Londen terugsture­n. Met lege handen”, zegt Rick Hatton. De Remainers willen de deal van tafel, omdat ze blijven geloven in een tweede referendum. Als het Lagerhuis het akkoord verwerpt, groeit de kans dat de premier opstapt en zal de druk toenemen om een tweede volksraadp­leging te houden.

Ze kregen gisterenoc­htend extra hoop door het arrest van het Europees Hof van Justitie. De hoogste Europese rechters beslisten dat het Verenigd Koninkrijk het Brexit-proces nog altijd eenzijdig kan stopzetten. Het mag zelfs onder de huidige voorwaarde­n lid blijven van de EU.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium