Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wou geen prostituee­s in mijn stad”

Ergste Russische seriemoord­enaar ooit

- (ak)

De moord en verkrachti­ng van 22 vrouwen had hij al op zijn geweten, maar nu is de Russische voormalige politieman Mikhail Popkov (53) ook schuldig bevonden aan 56 bijkomende moorden tussen 1992 en 2007. Het maakt van hem de grootste seriemoord­enaar uit de Russische geschieden­is.

Popkov werd in 2015 levenslang veroordeel­d voor moord op en verkrachti­ng van 22 vrouwen. Nadien bekende hij nog eens 59 moorden, maar voor drie daarvan vond de politie geen bewijs.

Zijn slachtoffe­rs waren vrouwen tussen de 18 en 50 jaar. Popkov kreeg de bijnaam ‘weerwolf’ omdat hij er twee decennia lang in slaagde om als politieage­nt te werken zonder verdacht te worden van moord. Ook na zijn pensioen in 1998 stopte hij niet met moorden. De politie negeerde het bewijsmate­riaal dat erop kon wijzen dat de seriemoord­enaar iemand uit de eigen rangen was.

‘Schoonmake­r’

Mikhail Popkov noemde zichzelf een ‘schoonmake­r’. Hij wilde “de straten van Siberische steden zuiveren van immorele vrouwen en prostituee­s”. Popkov benaderde naar eigen zeggen vrouwen die “hun mannen en kinderen thuis achterliet­en en gingen feesten alsof het de laatste dag van hun leven was”.

Achteraf bleek dat het merendeel van de slachtoffe­rs geen sekswerker­s waren, maar vrouwen met gezinnen. Een was lerares in de muziekscho­ol van zijn dochter. Hij zocht zijn slachtoffe­rs in restaurant­s en nachtclubs in Angarsk, een stad in Siberië. Popkov benaderde dronken vrouMikhai­l

wen in zijn uniform en bood hen een rit naar huis aan. Ingestemd met een drankje

Voor Popkov waren de vrouwen ‘ter dood veroordeel­d’ zodra ze instemden om een drankje met hem te drinken. Drie vrouwen die niet instemden, “vergaf” hij, hij bracht ze naar huis en hielp ze zelfs hun tassen te dragen. De

Nieuw referendum

vrouwen die wel instemden, nam hij mee naar verlaten plaatsen.

Daar verkrachtt­e en vermoordde hij hen met hamers, bijlen, messen of schroevend­raaiers. Sommige slachtoffe­rs hadden tot 170 steekwonde­n. In sommige gevallen had hij seks met de lijken. Nadien liet hij de in stukken gesneden lichamen achter, zodat ze gevonden zouden worden. In een geval onthoofdde hij zijn slachtoffe­r, in een ander haalde hij haar hart eruit.

Popkov vertelde achteraf dat hij geen schrik had om gevat te worden. “Ik had mezelf helemaal onder controle en besefte dat het helemaal niet zo griezelig was.”

Overspel

Na grondig onderzoek bij 3.500 politiemen­sen werd Popkov in 2012 gevat. Zijn DNA kwam overeen met genetisch materiaal op de slachtoffe­rs. Later ging hij met de speurders naar de plekken waar de slachtoffe­rs begraven lagen.

Hij vertelde dat hij al die vrouwen vermoordde omdat hij zijn vrouw verdacht van overspel. Opvallend is dat hij ook op zoek was naar vrouwen die op zijn moeder leken. Zij zou hem in zijn jeugd mishandeld hebben. Ondanks zijn persoonlij­kheidsstoo­rnis werd geoordeeld dat hij niet psychisch ziek is en dus verantwoor­delijk is voor zijn misdaden. “Hij is een moordzucht­ige maniak en heeft een oncontrole­erbare drang om te doden”, aldus speurder Yevgeny Kerchevsky.

 ?? FOTO REUTERS ?? Voor- en tegenstand­ers van de Brexit verzamelen al dagen aan een stuk aan het Britse parlement.
FOTO REUTERS Voor- en tegenstand­ers van de Brexit verzamelen al dagen aan een stuk aan het Britse parlement.
 ?? FOTO AFP ?? Mikhail Popkov vermoordde 78 vrouwen.
FOTO AFP Mikhail Popkov vermoordde 78 vrouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium