Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fiscale cadeaus lopen op tot 3.381 euro per Belg

Wirwar van belastingv­erminderin­gen kost overheid bijna 27 miljard euro per jaar

- DRIES DE SMET

Door belastingv­rijstellin­gen, aftrekking­en en verminderi­ngen loopt de fiscus jaarlijks bijna 27 miljard euro mis. Dat komt neer op 3.381 euro per volwassen Belg.

Een lening voor uw huis. Pensioensp­aren. Kinderopva­ng. Een gift. Dienstench­eques. Het spaarboekj­e. De krant. Voor al deze zaken heeft u van de overheid een fiscaal cadeautje gekregen in de vorm van een belastinga­ftrek, -verminderi­ng of een verlaagd tarief. Het lijstje met fiscale gunsttarie­ven is in ons land erg lang. Getuige hiervan is de belastingb­rief die 849 codes telt. Die fiscale cadeaus kosten de overheid handenvol geld. In 2016 liep de schatkist zo 26,7 miljard euro mis. Dat blijkt uit een inventaris bij de begroting voor 2019 die in de Kamer werd ingediend.

Voor elke 100 euro die de fiscus in ons land geïnd heeft, had ze er nog 27 euro extra kunnen innen door geen verminderi­ngen toe te kennen. Die oefening is uiteraard theoretisc­h: als de overheid alle belastingv­erminderin­gen zou afschaffen, zou de economisch­e activiteit terugvalle­n en zouden ook de belastingi­nkomsten lager uitvallen. Bovendien dienen de belastingv­erminderin­gen in grote mate om sociaal te corrigeren. Maar liefst 47,4% van de minder ontvangen belastinge­n valt onder de categorie ‘maatregele­n van sociale aard’. Het gaat bijvoorbee­ld over belastingv­erminderin­g voor onder meer pensioenen en verlaagde btw-tarieven op voeding.

De belangrijk­ste belastingv­erminderin­gen vinden we in de personenbe­lasting en de btw. Het gaat onder meer om de woonbonus, pensioensp­aren, langetermi­jnsparen, de loonbonus en de dienstench­eques.

Bouw en horeca

Bij de btw zijn de belangrijk­ste tariefverl­agingen het 6%-tarief op levensnood­zakelijke goederen, de bouw en de horeca.

Ook de bedrijven kunnen meegeniete­n van fiscale verminderi­ngen, zoals een belastingk­rediet voor onderzoek en ontwikkeli­ng, een aftrek voor octrooi-inkomsten, een lagere bedrijfsvo­orheffing voor ploegen- en nachtarbei­d en wetenschap­pelijk onderzoek.

Een opmerkelij­ke daler zijn de belastingv­erminderin­gen voor energiebes­parende investerin­gen. In 2011 gaf de overheid daarvoor nog een fiscale stimulus van 1,15 miljard euro. In 2016 was dat teruggelop­en tot 47 miljoen euro. De stimulus voor energiebes­parende uitgaven werd in 2014 geschrapt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium