Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijftiger ruimt (even) plaats voor ‘Dertigers’

RUPERT ‘Van Gils & Gasten’ krijgt zes weken rust in voorjaar, dagelijkse fictiereek­s met onbekende acteurs in de plaats

- (tove) TOM HEREMANS (th) (th) (th) (th)

Hoeveel

(30) na de

GRINT

Harry Potter-films

op zijn bankrekeni­ng heeft staan, weet hij zelf niet. “Ik kan het niet eens schatten”, zegt de Britse acteur die Ron Weasley vertolkte. “Ik ben blij dat het er is, maar ik focus me er niet echt op.” Het vermogen zou 30 miljoen euro bedragen. Na de laatste draaidag stopte Rupert even met acteren, omdat hij het gevoel had “normale dingen te missen”.

krijgt in het voorjaar van 2019 zes weken rust. In de plaats biedt Eén een nieuwe portie dagelijkse fictie aan. Over dertigers, dus niet over de mensen die naar

kijken...

Van Gils & Gasten

Gasten

Gils & Gasten

Gils & Gasten

Night

Van Gils &

Olivier Goris, de netmanager van Eén, geeft het zelf toe, zij het wat schoorvoet­end:

kan een extra rustpauze zeker gebruiken, wat meer afwisselin­g in het laatavonds­lot zal onze dagelijkse talkshow deugd doen”, stelt hij. “Niet dat het programma zijn beste tijd heeft gehad, maar we merken wel dat er bij momenten een lichte vermoeidhe­id optreedt. Het is ook bijzonder intens, om zo’n programma zo lang te maken. Er komt altijd een omslagpunt, dat hebben we destijds ook bij vastgestel­d.”

Goris wil het niet gezegd hebben, maar dat de motor van

wat is gaan sputteren, kan ook te maken hebben met de concurrent­ie. Op Vier maken Gert Verhulst en James Cooke na half tien ’s avonds al enkele seizoenen het mooie weer met een inhoudelij­k nog poverder, maar vormelijk veel frissere talkshow.

heeft ook het voordeel van de korte spanningsb­oog: dat programma loopt elk seizoen

Gert

“Van

De Laatste Show

Van

Late

maar zes weken. “Geen tweede

Aarde, “Dertigers Thuis

Friends,

Thuis”

Extra rust dus, voor Lieven Van Gils en zijn redactie. In de kerstvakan­tie is er eerst

de eindejaars­show van Sven De Leijer, Vanaf 7 januari zendt Eén zes weken lang, vier dagen per week, een nieuwe fictiereek­s uit. heet die, en ze gaat over het leven van een hechte vriendengr­oep van zes dertigers, die, zo vertelt Goris, “worstelen met de uitdaginge­n van hun generatie, het evenwicht tussen werk en gezin en … de geheimen van een onverwerkt trauma.”

Een dagelijkse fictiereek­s met aflevering­en van een klein halfuur, dat ruikt al snel naar een soap? “Dat hebben we net willen vermijden”, zegt Goris.

mocht geen tweede worden. De reeks is integraal op locatie opgenomen, met onbekende acteurs, en speelt zich, in tegenstell­ing tot een soap als niet dag aan dag af.”

Dertigers

Thuis,

Niet zonder risico

Vrede

Dertigers

op

Wat het dan wel is geworden, kunnen we nog niet inschatten. Eén gaf gisteren alleen de trailer vrij. Die neigt een beetje naar maar is geen comedyreek­s, bezweert Goris ons. Wat het ook wordt, het zou weleens minder dan uitstekend kunnen zijn. We kregen vooraf geen aflevering­en te zien omdat dat “een verkeerd beeld zou kunnen geven”. Bovendien is de reeks vanaf 7 januari meteen integraal te zien op VRT Nu en op het YouTube-kanaal van Eén. Alle 24 aflevering­en in één keer.

Dat klinkt jong en hip, en daar is het Goris ongetwijfe­ld om te doen. heeft een notoir oud kijkerspub­liek. Goris maakt er ook geen geheim van: “Het is zeker een poging om een jonger kijkpublie­k te bedienen. Misschien zullen die niet allemaal lineair kijken, maar het is onze taak op diverse platformen actief te zijn:

is daar een volgende stap

in.” Dat

Van

is

Gils & Gasten

Van Gils & Gasten

Dertigers

Dertigers

niet zonder risico. Als

niet aanpikt bij dat ’nieuwe’ doelpublie­k, dan blijven alleen de ‘oudere’ kijkers van over. De vraag is of die zitten te wachten op een low-techreeks over hippe dertigers. “Waarom zouden ze daar niet in geïnteress­eerd zijn?”, zegt Goris. “Ik ben er zeker van dat veel mensen van andere generaties zal weten te begeestere­n. En voor wie er zijn gading niet in vindt: na zes weken is Lieven Van Gils weer terug.”

Dertigers Een nieuwe docureeks waarin een ploeg van Woestijnvi­s zes begrafenis­ondernemer­s volgt. Dat levert ontroerend­e en wrange momenten op, en soms ook humor van de bovenste kist. Arnout Houben maakt een tocht van 5.000 kilometer langs de Noordzeeku­st en heeft het maar heel af en toe over de oorlog. Comédienne Soe Nsuki gaat op zoek naar haar familieled­en in de Congolese diaspora, om ze allemaal persoonlij­k uit te nodigen voor haar verjaardag­sfeest. Soe wordt namelijk dertig. De tocht brengt haar onder meer naar Duitsland, Engeland en de VS, waar we leren dat Congolezen niet in elk land op dezelfde manier worden bejegend. De eerste beelden van de VlaamsNede­rlandse gezamenlij­ke fictiereek­s (met Tom Waes en Angela Schijf) zien er zowel graaf als mieters uit. Indrukwekk­end ook hoe goed Schijf het platte Antwerps van Waes probleemlo­os begrijpt. Of leest zij ook de ondertitel­s?

Undercover

 ?? FOTO VRT ?? De nieuwe fictiereek­s gaat over het leven van een hechte vriendengr­oep die “worstelt met de uitdaginge­n van hun generatie.”Dertigers
FOTO VRT De nieuwe fictiereek­s gaat over het leven van een hechte vriendengr­oep die “worstelt met de uitdaginge­n van hun generatie.”Dertigers
 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO JO VOETS ??
FOTO JO VOETS
 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium