Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurvrouw redt 80-jarige uit handen van overvaller

Lies Van der Auwera (39) toont ‘De Roma Is Van Ons’ volgende week in avant-première

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De documentai­re De Roma Is Van Ons, over de vele vrijwillig­ers die de schouwburg rechthoude­n, gaat op 9 januari in première. Waar schuilt de magie van ‘onze Roma’? De Borgerhout­se regisseuse Lies Van der Auwera ging op zoek naar een antwoord.

Ze woont zelf in Borgerhout, de 39-jarige Lies Van der Auwera. Niet zo ver van De Roma. En zoals dat geldt voor zowat elke Borgerhout­enaar, is de oude cinema een plek waar ook zij geregeld naartoe gaat. “Op een bepaald moment is het me beginnen opvallen hoe die toffe bende van meer dan vierhonder­d vrijwillig­ers eigenlijk een soort van systeem vormen, een eigen gemeenscha­p”, vertelt ze.

Daar zag Van der Auwera wel een verhaal in. “Want je hebt een kern vrijwillig­ers die ongeloofli­jk veel tijd steekt in De Roma. Ze komen er de wc’s poetsen, zetten de stoelen klaar, dweilen de vloeren, staan in voor de bonnetjes of voor het tappen van pintjes. Vroeg in de ochtend of ’s avonds laat. Ik wilde onderzoeke­n waar dat engagement vandaan komt. Wat maakt dat ze daar zo ver in gaan?”

In De Roma Is Van Ons brengt Van der Auwera het portret van acht van die uiterst begane vrijwillig­ers. Ze volgde hen gedurende meerdere maanden. “Elk van deze mensen heeft een eigen verhaal. Maar de basis is dat ze allemaal op zoek zijn naar een plekje in de samenlevin­g. En allemaal vinden ze het belangrijk om deel uit te maken van die hechte gemeenscha­p van vrijwillig­ers.”

Meer gemeenscha­psgevoel

Daarbij heeft ze de indruk dat het gemeenscha­psgevoel in De Roma veel verder gaat dan op andere plekken. En dat ligt volgens haar aan verschille­nde factoren. “Je hebt enerzijds de grandeur van

de zaal en de geschieden­is ervan. Een deel van de vrijwillig­ers heeft vijftien jaar geleden De Roma mee heropgebou­wd. Sommigen kwamen er al toen ze nog klein waren en De Roma nog een chique cinema was. Breng die factoren samen, en dan krijg je een heel sterk communityg­evoel.”

Met De Roma Is Van Ons poogt Van der Auwera dat uniek sociaal weefsel te ontrafelen. “Zit je leven even op een dood spoor, dan is De Roma een plek waar je terechtkun­t. De vrijwillig­ers vinden er een soort van zingeving. Voor sommigen is het een tussenstat­ion om hun leven opnieuw op rails te krijgen, anderen blijven er echt wel hangen. Kijk naar Danny. Hij is iemand die bij De Roma de goesting in het leven heeft teruggevon­den. Hij wordt ook erg kwaad wanneer mensen hem zeggen dat vrijwillig­erswerk geen echt werk is. Hij staat symbool voor waar vrijwillig­erswerk om draait.”

In de vijftig minuten dat De Roma Is Van Ons duurt, brengt Van der Auwera naast het verhaal van de vrijwillig­ers ook de geschieden­is van de volksschou­wburg in beeld. Het resultaat gaat op 9 januari in première in De Roma. Maar volgende week krijgen de vrijwillig­ers de documentai­re al in primeur te zien. “Een spannend moment voor ons allemaal. Want deze mensen hebben mij hun verhaal gegeven. Het is dan aan mij om daar zo zorgvuldig mogelijk mee om te springen.”

 ?? FOTO'S RR ?? Van boven naar onder: Danny, die zijn leven weer op de rails kreeg, Emma, Luc en Viv.
FOTO'S RR Van boven naar onder: Danny, die zijn leven weer op de rails kreeg, Emma, Luc en Viv.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO LUC VAN PEER ??
FOTO LUC VAN PEER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium