Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wezenberg zit om 6u ‘s morgens al vol gretige zwemmers

Heropening olympisch zwembad dit weekend gevierd met ‘Bommeke!’ en zeemeermin­nen

- ANDREAS ROTTY

Hallelujah. Olympisch zwembad Wezenberg is weer open. De eerste baantjestr­ekkers kwamen maandag al om 6u hun dag inzwemmen. “Er zijn wel zwembaden, maar die zijn niet vergelijkb­aar met dit”, vinden ze. Komend weekend is het twee dagen feest met onder meer zeemeermin­nen op het programma.

“Niets is hetzelfde als de Wezenberg”, zegt schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA). “Ik kon de voorbije maanden niet bijhouden hoeveel mensen me gevraagd hebben wanneer het zwembad weer open zou gaan. Er zijn sinds 6u al zo veel mensen geweest dat het duidelijk is dat de stad het zwembad gemist heeft. Ik ook, ik kom hier graag.” De schepen heeft voor de gelegenhei­d ook zijn zwembroek aangetrokk­en en doorklieft het bad als een ervaren waterrat.

Wie nog niet in de Wezenberg geweest is, kan minder goed inschatten dat het niet zomaar een veredelde badkuip is. De Wezenberg is een begrip. Er is een vijftigmet­erbad voor bezoekers dat bij geoefende amateurs populair is, een apart topsportzw­embad voor de profession­als en een ruim kinderbad. Het bad voor bezoekers moest worden gesloten voor onderhouds­werken.

“Er is een nieuwe kuip ingelegd omdat die in slechte staat was”, legt Tim Van den Bulck uit, manager van zwemcentru­m Wezenberg. “We hebben ook het slechte beton uit de kelder verwijderd en nieuwe omkleedhok­jes en een nieuwe inkomhal geplaatst. Er liggen nu zonnepanel­en op het dak en we gebruiken zuinigere ledverlich­ting. Een andere erg ingrijpend­e investerin­g is de nieuwe ventilatie. Dat zal ons 80.000 euro per jaar aan ener- gie uitsparen, we verdienen de investerin­g in negen jaar terug.”

Gisterocht­end was het bad uitzonderl­ijk om 6u al open. “Ik heb de Wezenberg absoluut gemist”, zegt Rudy Wanners (61) terwijl hij zich even te rusten hangt op de rand van het bad. “Ik woon op Linkeroeve­r en moet na deze zwembeurt waarschijn­lijk in de Kennedytun­nel in de file staan. Maar het is het waard. Ik heb drie heupoperat­ies achter de rug, lopen mag ik niet, dus is zwemmen mijn sport.”

Bea Leysen (69) en Sandra Kotek (53) zijn aan het kletsen voor ze hun baantjes afwerken. “Zwemmen is in feite onze verslaving”, zeggen ze. “We komen elk met een andere groep zwemmen, maar we hebben elkaar hier jaren geleden leren kennen. Het is ondertusse­n één grote vriendengr­oep geworden.” Ze zullen dus veel te vertellen hebben na de lange sluiting.

“Je moet zeggen dat zwemmen een ‘way of life’ is”, zegt Michel Kotek, de echtgenoot van Sandra. “Voor veel zwemmers was het afzien toen de Wezenberg gesloten was. Er zijn wel zwembaden, maar die halen het niet van dit”, vindt Michel. “Het zwembad ziet er fraai uit”, zegt Bea. “Er hangen alleen nog geen haakjes in de kotjes voor onze kleren.”

Toch kritiek

Een andere zwemster die liever anoniem blijft, is kritisch. “Ik vind het niet kunnen dat het zwembad pas zo laat open is gegaan. Er moet toch iets slecht georganise­erd zijn?”

Haar eerste opmerking heeft betrekking op de latere openingsda­tum dan gepland. De werken zijn gestart op 5 maart. Normaal zou het zwembad op 5 november open gaan, het is een dikke maand later geworden. “We hadden problemen met een lek in de middengoot van het zwembad”, zegt de manager.

Hoe dan ook mogen fans van de Wezenberg zich opmaken voor een feestje komend weekend. Onder de naam

Bommeke! is er de klok rond van alles aan de gang. Met onder meer onderwater­verhalen, watersprin­gkastelen, ontbijt- en nachtzwemm­en en muziek van Halve Neuro en Laston & Geo. Zondag van 9 tot 11u kunt u ook leren zwemmen als een zeemeermin.

Rudy Wanners

Zwemmer

“Ik woon op Linkeroeve­r en moet waarschijn­lijk in de file staan. Maar het is het waard.”

Ludo Van Campenhout

Schepen van Sport (N-VA)

“Ik kon niet bijhouden hoeveel mensen me vroegen wanneer het bad weer zou opengaan.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Lesgeefste­r en zeemeermin Naomi Vets doet voor hoe het moet, met make-up en een vin om haar benen duikt ze tot op de bodem van de Wezenberg. “Het is eigenlijk acrobatie onder water. Wij hebben vinnen, iedereen mag eens komen proberen.”
FOTO JORIS HERREGODS Lesgeefste­r en zeemeermin Naomi Vets doet voor hoe het moet, met make-up en een vin om haar benen duikt ze tot op de bodem van de Wezenberg. “Het is eigenlijk acrobatie onder water. Wij hebben vinnen, iedereen mag eens komen proberen.”
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Snorkelen kan ook.
FOTO JORIS HERREGODS Snorkelen kan ook.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Michel Kotek, Sandra Kotek en Bea Leysen hebben elkaar leren kennen in de Wezenberg.
FOTO JORIS HERREGODS Michel Kotek, Sandra Kotek en Bea Leysen hebben elkaar leren kennen in de Wezenberg.
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium