Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Applaus voor de premier ...

… maar grote kopzorgen in eigen land … en in Antwerpen dreigt muiterij bij sp.a: verkozenen willen als onafhankel­ijke zetelen als er coalitie met N-VA komt

- HANNES CATTEBEKE

Het is zelden vertoond, maar de premier gaat vandaag langs bij alle fractielei­ders van de oppositie. Charles Michel (MR) kan ook niet anders, wil hij zijn kersverse oranje-blauwe coalitie al niet meteen zien struikelen in haar eerste week. De oppositiep­artijen, N-VA op kop, spreken van een democratis­ch deficit en vragen boven op die onderonsje­s een vertrouwen­sstemming. Maar vooraleer hij zich daaraan waagt, wil premier Michel toch even de temperatuu­r opmeten.

“Een minderheid­sregering kan, maar dan moet de premier dat wel eerst vragen aan het parlement. Anders lijkt het een staatsgree­p.” N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft slechts 24 uur nodig gehad om de switch te maken van schaduwpre­mier tot oppositiel­eider.

Zijn partijgeno­ot Theo Francken, pas uitgetrede­n als staatssecr­etaris, waarschuwd­e de premier eveneens voor een “democratis­ch deficit”. Bij N-VA viel ook te horen dat “wat deze minderheid­sregering aan het uitvreten is, de grondwet tot een vodje papier herleidt”. Dat laatste wordt overigens ontkend door diverse grondwetss­pecialiste­n (zie onderaan).

Economisch­e hervorming­en

Maar de toon is wel gezet. Hoe ambitieuze­r de vicepremie­rs Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) zich toonden bij de start van de nieuwe coalitie, hoe meer N-VA steigerde en weigerde om de komende maanden nog veel akkoorden te sluiten met de regering. En als Michel voor de verkiezing­en nog economisch­e hervorming­en wil doordrukke­n, dan blijven de Vlaams-nationalis­ten toch de bevoorrech­te partner.

Francken dacht gisteren na de verklaring­en van zijn opvolger op Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) echter eerder in de richting van een “totale oorlog”.

Klimaat als speerpunt

Geen wonder dus dat Michel zondag ook uitdrukkel­ijk het klimaat naar voor schoof als nieuw speerpunt van oranje-blauw. Dat klinkt de groenen als muziek in de oren.

Kamerfract­ieleider Kristof Calvo (Groen) zegt “zeer benieuwd te zijn naar wat de premier daar vandaag in hun onderonsje over kan vertellen”. Van alle oppositiep­artijen tonen de groenen zich het meest constructi­ef. “We weten ook dat N-VA in heel veel klimaatdos­siers dwarslag, dus dat opent perspectie­ven”, zegt Calvo.

“Maar we zijn niet naïef en gaan deze regering ook geen blanco cheque geven. We willen een duidelijk plan horen van de premier. Dit is een experiment en wij willen behalve het inhoudelij­ke ook weten hoe hij een samenwerki­ng ziet.” Calvo noemt een vertrouwen­sstemming “logisch, maar we gaan de premier daarvoor geen deadline geven”.

Bart De Wever

Voorzitter N-VA

‘‘De premier moet eerst toestemmin­g vragen aan het parlement. Anders lijkt het een staatsgree­p.’’

Minder welwillend

Dan zijn de socialiste­n wellicht iets minder welwillend, wanneer de premier daar na zijn thuiskomst vandaag uit Marrakesh langsgaat. Sp.a-voorzitter John Crombez wil niets kwijt over zijn steun: “Laat de premier nu maar eerst komen met zijn plannen. We hebben nog niets van hem gehoord.”

PS-fractielei­der Ahmed Laaouej laat verstaan dat zijn partij sowieso tegenstemt als het tot een vertrouwen­sstemming zou komen. Meer zelfs, de PS wil zich ook achter een motie van wantrouwen scharen, mocht die er komen. “De premier moet in de plenaire zitting zijn plannen uit de doeken doen en dan het vertrouwen vragen.”

Aan Franstalig­e kant willen ze op dit moment vooral weten of deze nieuwe coalitie het roer echt zal omgooien, nu de N-VA overboord ligt. “Of gaat hij gewoon voortdoen met meer van hetzelfde?”, vraagt CDH-voorzitter Benoît Lutgen.

Motie van vertrouwen

Zelf een motie van vertrouwen inroepen, was de premier tot gisteren niet van plan. Misschien kiest hij eind deze week toch voor die doorstart, mocht hij in de gesprekken vandaag merken dat hij voldoende stemmen achter zich kan krijgen.

“We willen niet nog meer chaos”, zegt Calvo. “Maar de premier zal het parlement wel recht in de ogen moeten kijken.”

Kristof Calvo

Fractielei­der Groen

‘‘We weten dat N-VA in veel klimaatdos­siers dwarslag, dus dat opent perspectie­ven.’’

John Crombez

Voorzitter sp.a

‘‘Laat de premier nu maar eerst komen met zijn plannen. We hebben nog niets van hem gehoord.’’

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ?? FOTO BELGA ?? Het is bang afwachten voor de premier hoe de oppositiep­artijen tegenover zijn minderheid­sregering staan.
FOTO BELGA Het is bang afwachten voor de premier hoe de oppositiep­artijen tegenover zijn minderheid­sregering staan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium