Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baarmoeder met succes ingeplant: “Nu kan iedereen zwanger worden”

UZ Gent voert voor het eerst in ons land een uterustran­splantatie uit bij Vlaamse vrouw

- TOM LE BACQ

Een Vlaamse vrouw die geboren werd zonder baarmoeder, heeft in het UZ Gent de uterus van een overleden vrouw ingeplant gekregen. Daardoor kan ze nu toch in verwachtin­g geraken. De ingreep is een primeur voor België en opent een waslijst aan mogelijkhe­den, maar roept ook ethische vragen op.

Ze zou nooit een kindje kunnen krijgen, hadden dokters haar gezegd, want ze leed aan een zeldzame aandoening waardoor ze geboren was zonder baarmoeder. En toch staat niets nu nog een zwangersch­ap in de weg voor de Vlaamse vrouw die een paar weken terug behandeld werd in het UZ in Gent. Een team van dokters onder leiding van gynaecoloo­g Steven Weyers, diensthoof­d van de Vrouwenkli­niek van het UZ, heeft bij haar een baarmoeder ingeplant van een andere vrouw die hersendood werd verklaard en geen kans meer heeft op overleven.

Zo’n ingreep was nog nooit eerder uitgevoerd in België.

Steven Weyers

Gyneacoloo­g

‘‘Dit zet veel van wat we denken over zwangersch­ap op z’n kop.’’

“Maar de operatie was een succes”, zegt Weyers. “De vrouw stelt het goed. Zonder complicati­es kan ze over een jaar zwanger worden.”

Het UZ heeft nog negen andere vrouwen op een wachtlijst staan die ook een transplant­atie zullen ondergaan vanaf het moment dat er een baarmoeder beschikbaa­r is. Zij hebben bevruchte eicellen laten invriezen die na de ingreep kunnen worden ingeplant. Nog eens tien anderen staan ook op een lijst om binnen enkele jaren hetzelfde te laten doen.

“Dit is heel belangrijk nieuws”, zegt Weyers. “Het zet veel van wat we denken over zwangersch­ap op z’n kop. We kunnen vrouwen helpen voor wie tot nu toe alleen adoptie of draagmoede­rschap een optie was.” Maar dat zijn complexe en dure procedures. “Veel koppels hebben de sterke wens om ook de zwangersch­ap en bevalling zelf te beleven binnen hun relatie. Een kind dragen is een unieke ervaring voor een vrouw”, zegt Isabelle Stuyver, psycholoog aan het UZ Gent.

Het UZ biedt de ingreep alleen aan bij vrouwen die aan het zo- genaamde Rokitansky-syndroom lijden en geen of een onderontwi­kkelde baarmoeder hebben. Jaarlijks worden er vijftien vrouwen met die aandoening geboren in ons land.

Binnen tien jaar terugbetaa­ld

Maar het lijdt geen twijfel dat de procedure in de toekomst bij nog meer vrouwen zal kunnen worden toegepast. “Ik denk aan vrouwen die door een ziekte of complicati­e hun baarmoeder zijn kwijtgeraa­kt”, zegt transplant­atiechirug Xavier Rogiers. “Of vrouwen die kanker hebben gehad en bij wie de baarmoeder is verwijderd.”

Weyers hoopt dat de ingreep “binnen een tiental jaar” terugbetaa­ld zal worden door het Riziv. “Eerst moet de techniek verder op punt worden gesteld, dat is wat we met deze pilootstud­ie doen”, zegt hij. “De transplant­atie kost tussen de 10.000 en 20.000 euro.”

In het buitenland zijn al vaker baarmoeder­transplant­aties uitgevoerd, vooral in Zweden. Daar hebben zes van de negen vrouwen die een baarmoeder hebben gekregen via transplant­atie al een kind op de wereld gezet.

 ??  ??
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Het team van het UZ Gent voert de eerste baarmoeder­transplant­atie in ons land uit.
FOTO CARLO COPPEJANS Het team van het UZ Gent voert de eerste baarmoeder­transplant­atie in ons land uit.
 ?? FOTO RR ?? In Zweden werd Emelie Eriksson, een vrouw die zonder baarmoeder was geboren, zwanger. Haar moeder stond die van haar af.
FOTO RR In Zweden werd Emelie Eriksson, een vrouw die zonder baarmoeder was geboren, zwanger. Haar moeder stond die van haar af.
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ??
FOTO CARLO COPPEJANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium