Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Acht jaar cel voor tech-ondernemer die bedrijven hackt in haven

Acht jaar cel voor Tech-ondernemer Filip M.

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft de bekende Tech-ondernemer Filip M. (40) veroordeel­d tot acht jaar cel wegens het hacken van grote bedrijven in de Antwerpse haven in opdracht van de internatio­nale cocaïnemaf­fia. Zijn handlanger­s Davy V.d.M. en Wence V. moeten drie jaar de gevangenis in.

Hij werd een van de meest beloftevol­le technologi­e-ondernemer­s van Vlaanderen genoemd, een West-Vlaamse Zuckerberg. Als expert Cybersecur­ity was hij kind aan huis bij veiligheid­sdiensten en grootbanke­n. En toplui van technologi­ebedrijven als Samsung stonden in de rij om zijn start-ups te financiere­n.

Imago

Van zijn imago van IT-goeroe blijft voor de 40-jarige Filip M. uit Tielt na gisteren niets meer over. De correction­ele rechtbank van Antwerpen veroordeel­de M. tot acht jaar effectieve gevangenis­straf voor zijn rol in het drugsdossi­er dat bij alle politiedie­nsten ter wereld alarmbelle­n deed afgaan. Filip M. en een handvol andere hackers slaagden er in de periode 2012-2013 in om zowat alle grote rederijen en containert­erminals in de haven van Antwerpen te hacken, in opdracht van de TurksNeder­landse drugsbaron­nen Orhan Adibelli en zijn rechterhan­d Ahmet Okul. De hackers van de drugsmaffi­a bestookten de havenbedri­jven met spionageso­ftware, braken in op het wifisystee­m van de havenbedri­jven én lieten zelfgebouw­de spionage-apparatuur plaatsen in de vloeren van grote containerb­edrijven als DP World of Mediterran­ean Shipping Company (MSC). Op die manier kregen M. en zijn handlanger­s niet alleen informatie over de positie van containers waarin drugs zaten verstopt, de hackers slaagden er ook in om de unieke pincodes van welbepaald­e containers te onderschep­pen. Met die pincodes konden de Nederlands­e drugsbende­s ongemerkt containers met cocaïne en heroïne afhalen in de Antwerpse haven. Uit het onderzoek is gebleken dat de

organisati­e van de voortvluch­tige Orhan Adibelli minstens twee ton cocaïne én een ton heroïne naar Antwerpen heeft gehaald. Ware gezicht

Filip M. kwam naar eigen zeggen in 2011 in contact met Orhan Adibelli, die zich voordeed als potentiële investeerd­er in een van de technologi­eprojecten van Filip M.

Adibelli had volgens de Vlaamse IT-goeroe grote interesse in cybersecur­ity. Pas veel later zou Adibelli zijn ware gelaat tonen en M. met geweld hebben gedwongen om de hackingope­ratie in Antwerpen tot een goed einde te brengen. M. klaarde de klus niet in zijn eentje. Hij betrok zijn beste vriend Davy V.d.M., de bedenker van Triing-app van Telenet, bij het avontuur.

En Wence V.d.M., dé penetratio­n

tester van Price Waterhouse Coopers(PWC), kreeg de vraag om een computertj­e te bouwen waarmee informatie­stromen van computerne­twerken afgetapt kunnen worden. Wence V. heeft altijd volgehoude­n dat hij niet wist dat zijn apparaten voor drugsmokke­l gebruikt zouden worden. Hij schrok zich in 2013 dan ook te pletter, toen hij als onderzoeke­r van PWC naar de MSC Hometermin­al werd gestuurd en daar geconfront­eerd werd met apparatuur die hij thuis in elkaar had geknutseld. Davy V.d.M. en Wence V. kregen drie jaar cel voor hun rol in het dossier.

Hoofdverda­chte Adibelli is sinds 2013 voortvluch­tig. Hij werd veroordeel­d tot vijftien jaar celstraf, een boete van 90.000 euro en een verbeurdve­rklaring van 4,1 miljoen euro aan criminele opbrengste­n. Zijn rechterhan­d Ahmet Okul, eveneens voortvluch­tig, kreeg tot dertien jaar celstraf.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Filip M.
FOTO PHOTO NEWS Filip M.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium