Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Juridisch gesproken bestaat Michel II niet”

Vier vragen voor grondwetsp­ecialisten

- (hca, adm)

Hebben we nu een nieuwe regering-Michel?

“Nee”, zeggen de grondwetsp­ecialisten in koor. Premier Charles Michel (MR) heeft het ontslag van zijn regering niet aangeboden aan de koning. “Juridisch is er nog geen spoor van een nieuwe regering”, zegt Toon Moonen (UGent). Wel hebben de N-VA- excellenti­es de regering verlaten en heeft Michel een reshuffle doorgevoer­d onder de overblijve­nde regeringsl­eden, met als belangrijk­ste effect dat er opnieuw evenveel Nederlands­talige als Franstalig­e ministers zijn, zoals de grondwet voorschrij­ft.

Officieel is er dus geen sprake van Michel II, al kan die term misschien wel handig zijn om duidelijk aan te geven dat het niet meer om dezelfde coalitie gaat die iets meer dan vier jaar geleden de Zweedse coalitie werd gedoopt.

Kan deze regering zomaar voort blijven besturen?

MR, CD&V en Open Vld hebben zonder N-VA nog maar 52 van de 150 zetels in de Kamer en beschikken dus niet meer over een meerderhei­d. Wil de regering wetsontwer­pen of begrotinge­n goedkeuren, dan heeft ze daarvoor nog steeds een parlementa­ire meerderhei­d nodig en zal ze daar nu dus de steun voor moeten zoeken van partijen die niet tot de regering behoren. Maar een regering doet meer dan dat: koninklijk­e of ministerië­le besluiten, ministerië­le omzendbrie­ven, benoeminge­n ... Die zogenaamde uitvoerend­e taken kunnen allemaal wel. “Neem nu het wijzigen van de werklooshe­idsuitkeri­ngen”, zegt professor Stefan Sottiaux (KU Leuven) over een van de meest heikele dossiers van de afgelopen maanden. “Dat gebeurt via een koninklijk besluit. Daarvoor heeft de regering de medewerkin­g van het parlement niet nodig.”

Wie of wat kan deze regering dan wel stoppen?

Juridisch is deze regering dan wel met alles in orde, in de praktijk zal het voor Charles Michel (MR) niet zo vanzelfspr­ekend zijn om nog maanden te blijven regeren. “Een regering die voortduren­d nederlagen lijdt en geen grote beslissing­en meer kan doordrukke­n in het parlement, zal niet veel anders kunnen dan uiteindeli­jk toch naar de koning te stappen”, zegt professor Moonen. De oppositiep­artijen hebben al aangegeven dat ze niet akkoord gaan met de doorstart of de business as usual waar de vicepremie­rs Alexander De Croo (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) op aanstuurde­n. Sp.a, Groen en N-VA vroegen gisteren al om een vertrouwen­sstemming.

De enige die echter zo’n motie kan indienen, is de premier. Hij vraagt daarmee het vertrouwen aan het parlement, maar Michel lijkt het voorlopig te houden bij een soort bilaterale gesprekken met de verschille­nde fracties, om te zien wat mogelijk is de komende maanden en op wiens steun hij al dan niet kan rekenen voor bepaalde beleidsdad­en. Wat de oppositiep­artijen wel kunnen indienen, is een motie van wantrouwen.

Wat is dan een motie van wantrouwen?

Bij een gewone motie van wantrouwen geeft het parlement aan dat het niet langer akkoord gaat met de huidige regering. “Wanneer die motie een meerderhei­d van de stemmen behaalt, krijgen we pas echt een formele minderheid­sregering”, zegt Moonen.

Zo’n regering kan dus wel nog op zoek gaan naar een meerderhei­d om bepaalde zaken te realiseren. “Bij een constructi­eve motie van wantrouwen schuift het parlement zelf een alternatie­ve premier naar voren en dwingt het, mits daar een meerderhei­d voor is, de regering grondwette­lijk tot ontslag.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium