Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie zit er nog zonder bestuur?

Intussen in de gemeentepo­litiek

- (fisp) (bepr)

Terwijl gouverneur Cathy Berx deze week de ene na de andere nieuwe burgemeest­er de eed afneemt, zijn er nog altijd twee gemeenten in de provincie Antwerpen die niet weten hoe hun nieuwe bestuur eruit zal zien. In drie andere gemeenten zal de nieuwe gemeentera­ad vertraging oplopen na klachten over verkiezing­suitgaven en een vraag om een hertelling.

BORSBEEK Monstermee­rderheid is enige mogelijkhe­id Akkoord tegen zaterdag? 1. Hoe liggen de kaarten?

Iedereen Borsbeek en N-VA weten sinds de verkiezing­sdag dat ze gedoemd zijn om een bestuursak­koord te vinden. Aangezien Iedereen Borsbeek bestaat uit Borsbeek boven Alles, Groen en CD&V, als blok tegen N-VA, zijn er vier partijen die hun goedkeurin­g moeten geven. Met Iedereen Borsbeek, dat tien zetels behaalde, en N-VA dat op negen zetels strandde, houden ze elkaar in evenwicht. Aangezien alleen Vlaams Belang met twee zetels nog in de gemeentera­ad zit en het cordon sanitaire standhoudt, is er geen andere oplossing voor Iedereen Borsbeek en N-VA.

Wat de stemmenkan­onnen betreft, scoort huidig burgemeest­er Dis Van Berckelaer voor Iedereen Borsbeek veruit het best met 1.350 voorkeurst­emmen. Walter Kiebooms (N-VA) staat op twee met 768 stemmen.

2. Wat is het probleem?

Dat vier partijen in het kleine Borsbeek tot een akkoord moeten komen, lijkt geen makkelijke opdracht. Momenteel besturen

N-VA, Borsbeek boven Alles en Groen de gemeente. Daar komt nu oppositiep­artij CD&V bij. Dat de laatste drie partijen zich voor de verkiezing­en aan elkaar vastklikte­n, zag N-VA als een zet tegen haar in plaats van een project voor Borsbeek, zoals het werd aangekondi­gd.

3. Is er een oplossing in zicht?

De gesprekspa­rtners blijven voorzichti­g, maar er lijkt een eerste grote stap in de maak. “We wilden eerst een akkoord over het beleid en dan pas praten over mandaten. Sinds maandagavo­nd hebben we een finaal beleidsdoc­ument, na constructi­ef te hebben gewerkt. Dit document moeten beide partijen nu nog intern goedkeuren. Als dit vlot verloopt, zit de mogelijkhe­id erin dat we in de buurt van zaterdag landen. Daarna zullen we de mandaten en bevoegdhed­en bespreken”, meldt Walter Kiebooms (N-VA). Ook Van Berckelaer klinkt voorzichti­g positief. “Het gaat de goede richting uit en er is een mogelijkhe­id om te landen. We hebben beiden dan ook het beste voor met Borsbeek.”

HEIST-OP-DEN-BERG Partijen verdelen zich in twee blokken zonder meerderhei­d Verraad of Einstein

1. Hoe liggen de kaarten?

In Heist-op-den-Berg hebben zowat alle grote partijen verloren. De CD&V van burgemeest­er Luc Vleugels moest drie zetels inleveren en is nog maar even groot als oppositiep­artij N-VA (-1 zetel). Ook beleidspar­tijen PRO Heist (status quo) en Open Vld (-1) konden niet winnen. De verloren zetels zijn ingepikt door Groen, dorpsparti­j ETA+ en Vlaams Belang.

2. Wat is het probleem?

Er hebben zich twee blokken gevormd rond de grootste partijen. CD&V heeft met PRO Heist van parlements­lid David Geerts een trouwe bondgenoot, terwijl N-VA van oud-voetballer Jan Moons de steun heeft van Open Vld en Groen. Beide constellat­ies hebben geen meerderhei­d en ook ETA+ kan hen daar niet aan helpen. Er is al uitvoerig gepoogd om een partij van kamp te doen wisselen, maar de bondgenoot­schappen houden voorlopig stand.

3. Is er een oplossing in zicht?

Er zijn twee opties. Ofwel pleegt een partij alsnog ‘verraad’ door de andere kant te versterken, ofwel wordt beslist om met vier of zelfs met vijf partijen in een zogenaamde Einsteinco­alitie te stappen. Die piste wordt door de burgemeest­er naar voor geschoven om de impasse te doorbreken, omdat ze de tegenstell­ingen overstijgt, zoals Einstein ooit bepleitte. Op die manier zouden zowel CD&V als N-VA aan het beleid deelnemen, samen met hun loyale medestande­rs, die ze nu moeilijk nog aan de kant kunnen schuiven. “De partijen praten volop. Ik ben dus hoopvol”, aldus Luc Vleugels. Ook N-VA bevestigt dat.

“Als er geen oplossing komt, dan volgt er in januari een geheime stemming in de gemeentera­ad voor het aanduiden van de schepenen. Dan moeten de partijen aankloppen bij Vlaams Belang om steun. Zo’n onzeker scenario wil iedereen vermijden. Dan zal het, ook al zal het niet van harte zijn, misschien toch Einstein worden. Al wordt het met veel partijen in het college wel moeilijk besturen”, zegt David Geerts (PRO Heist).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium