Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jaimy laat werk van Rubens op haar rug tatoeëren

Rubenshuis is onder de indruk van beslissing studente

- MAAIKE FLOOR

De 21-jarige Jaimy van der Deijl laat het schilderij

Drie nimfen met de hoorn des overvloeds

op haar rug tatoeëren. Ze koos het werk zelf uit. Het laatste stuk van de tatoeage wordt donderdaga­vond in het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam op haar rug gezet. “Ik vind het bijzonder hoe mijn rug nu als doek wordt gebruikt”, zegt de studente.

Het tatoeëren van het bekende werk van Rubens maakt deel uit van het project

waarvoor het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam artiesten aantrok om hedendaags­e interpreta­ties te maken van olieverfsc­hetsen van de meester. Tattoo-artiest Lizer van Hattem werkt op verschille­nde momenten aan de tattoo, om tussendoor de huid te kunnen laten herstellen. Het laatste deel wordt donderdaga­vond in het museum zelf getatoeëer­d, in het bijzijn van een honderdtal belangstel­lenden.

Jaimy van der Deijl is stagiaire in Boijmans van Beuningen. “Toen ik hoorde dat het museum tattoo-artiest Lizer van Hattem had gevraagd om voor het cross-over programma een tatoeage van Rubens te plaatsen, heb ik gevraagd of ik het model mocht zijn. Het schilderij

vind ik het meest sierlijke en vrouwelijk­e werk in de tentoonste­lling van Rubens, vandaar dat ik dit heb gekozen”, vertelt ze. “Je ziet drie naakte vrouwen bezig met het herschikke­n van fruit in de hoorn des overvloeds die tussen hen in staat. Het staat symbool voor overvloed en het toenmalige ideaal van vrouwelijk­e schoonheid. Ik vind het bijzonder hoe mijn lichaam nu als doek wordt gebruikt, en hoe dat zich verhoudt tot het werk van Rubens.”

X,

de hoorn des overvloeds

Tatoeëerde­r opgetogen met uitdaging

Rubens

Drie nimfen met

Jaimy van der Deijl volgt het werk van Lizer van Hattem overigens al langer. “Hij staat bekend om zijn mythologis­che vertelling­en die hij vertaalt in tattoos. Alles wat ik van hem zie, vind ik prachtig.” Lizer van Hattem (28) zelf is heel blij met de opdracht. “Het is heel uitdagend en het is de eerste keer dat ik een klassiek schilderij bewerk. Het wordt geen letterlijk­e kopie, ik heb er mijn eigen interpreta­tie van gemaakt in zwart-wit. De drie vrouwen staan er uiteraard op, met de hoorn des overvloeds en het fruit, en het aapje staat er ook bij. Vier weken geleden zijn we eraan begonnen. In totaal zal ik er acht uur aan bezig geweest zijn.”

Peter Paul Rubens maakte het werk

tussen 1625 en 1628 ongeveer. In Boijmans is sinds september een expositie te zien van 65 olieverfsc­hetsen op paneel van Peter

nimfen met de hoorn des overvloeds

Drie Paul Rubens (1577-1640) en de studies voor die werken. Rubens wordt onder meer geroemd omdat hij de menselijke huid zo realistisc­h op doek kreeg.

“Werk voor de eeuwigheid”

Het Rubenshuis in Antwerpen liet via Facebook al weten onder de indruk te zijn van de beslissing van Jaimy om een Rubens op haar rug te laten tatoeëren. “Ik vind het heel gewaagd dat ze dit laat doen”, zegt Harlinde Pellens van het Rubenshuis. “Het toont aan welke impact de Antwerpse meester in de 21ste eeuw nog heeft. Rubens maakte werk voor de eeuwigheid, en zijn werk leeft nu ook voort op het lichaam van iemand. Dat is heel mooi en spannend.” Harlinde Pellens vindt ook dat het werk goed gekozen is. “In de gezichten en handen van de drie nimfen zit veel zachtheid, genegenhei­d en liefde. Ik begrijp dat ze voor dat werk gevallen is. Het is heel fijn dat Rubens jonge mensen blijft inspireren.”

 ?? FOTO LONDON, DULWICH PICTURE GALLERY. ?? Detail uit het werkdes overvloeds.Drie nimfen met de hoorn
FOTO LONDON, DULWICH PICTURE GALLERY. Detail uit het werkdes overvloeds.Drie nimfen met de hoorn
 ?? FOTO LIZER VAN HATTEM ?? Het tatoeëren gebeurt in meerdere fasen.
FOTO LIZER VAN HATTEM Het tatoeëren gebeurt in meerdere fasen.
 ?? FOTO RR ?? Lizer van Hattem aan het werk.
FOTO RR Lizer van Hattem aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium