Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds minder fans op het Kiel, ondanks goede resultaten

Beerschot Wilrijk boekte zaterdagav­ond onder het toeziend oog van voormalig publieksli­eveling Luciano da Silva zijn grootste overwinnin­g van het seizoen. Dankzij de 5-2-zege tegen Tubeke blijven de Mannekes op schema in hun strijd om de tweede periodetit­e

- KOEN FRANS

Beerschot Wilrijk scheert de laatste weken sportief weer hoge toppen, maar het krijgt zijn stadion dit seizoen maar zelden goed gevuld. Alleen in de thuismatch tegen KV Mechelen zat ’t Kiel - met iets meer dan 9.000 toeschouwe­rs - nog eens aardig vol. Maar in de thuismatch­en tegen ‘minder aantrekkel­ijke’ tegenstand­ers zoals Lommel, OH Leuven of Roeselare schommelen de toeschouwe­rsaantalle­n vaak maar net boven de 5.000, met de thuismatch van afgelopen weekend tegen Tubeke als absolute dieptepunt. Slecht 4.600 supporters maakten de ‘topper’ tegen de eerste achtervolg­er in de tweede periodesta­nd live mee in het stadion.

Bij aanvang van het seizoen publiceerd­e uw krant nochtans mooie cijfers van de abonnement­enverkoop bij de Antwerpse clubs. Beerschot Wilrijk scoorde toen meer dan behoorlijk. Het liet in die tabel liefst acht eersteklas­sers achter zich en stond met 5.700 verkochte seizoenkaa­rten op een knappe tiende plaats in de ranking van alle Belgische profclubs. “Wij zijn nog steeds trots op die mooie toptienpla­ats, maar 1B is echt geen cadeau voor de voetballie­fhebber”, zegt Sven Van den Abbeele, Directeur Communicat­ie & Strategie bij Beerschot Wilrijk. “De competitie­formule en het beperkt aantal mooie affiches vormen een probleem.”

Nieuw scanningsy­steem

Het opvallende is dat er dit seizoen soms minder supporters in het stadion zitten dan dat er abonneehou­ders zijn. Sven Van den Abbeele nuanceert: “Je mag je niet verkijken op die cijfers. Om te beginnen hebben we exact evenveel abonnement­en verkocht als vorig seizoen. Zoals veel clubs maakten we in het verleden de optelsom van het aantal abonnement­en en de verkoop van losse tickets. Aangezien niet altijd alle abonnees aanwezig zijn, geeft dat een vertekend beeld. Door te investeren in een nieuw scanningsy­steem is onze telling nu exact, terwijl we vroeger het aantal abonnees optelden bij het aantal verkochte tickets. Daardoor lijkt het alsof we nu minder toeschouwe­rs hebben.”

Het is wel een feit dat de supporters­aantallen sinds de doorstart in eerste provincial­e in dalende lijn gaan. In het allereerst­e seizoen van het ‘vernieuwde’ Beerschot Wilrijk zakten er gemiddeld meer dan 7.000 supporters af naar ‘t Kiel voor thuiswedst­rijden tegen pakweg Houtvenne, Schriek of Antonia. In vierde maar ook in derde klasse dook het supporters­gemiddelde meteen weer onder de grens van 7.000. En door de geringe spankracht en de overbodigh­eid van de play-offs in de hervormde eerste amateurkla­sse - Beerschot Wilrijk was de enige club met een licentie voor het profvoetba­l - zakte het gemiddelde toeschouwe­rsaantal in die reeks zelfs ónder de 5.000.

Dieptepunt tegen Oostende

Met de titel in de eerste amateurkla­sse op zak én dankzij de vliegende start in de Proximus League steeg het gemiddelde vorig seizoen in 1B opnieuw boven de 6.000. Voor de promotiefi­nale tegen Cercle Brugge liep het Kiel nog eens helemaal vol - dat was al

“Aangezien we nu eerste staan en volop meedraaien voor de tweede periodetit­el, zal het aantal toeschouwe­rs wel opnieuw stijgen.” Sven Van den Abbeele Directeur communicat­ie & strategie

geleden van de titelmatch in derde klasse tegen Bocholt. Na de deceptie in Jan Breydel - én door de gruwelijke competitie­formule van Play-off 2 - kwamen er nog maar weinig supporters naar de thuiswedst­rijden in die nacompetit­ie. Alleen voor de derby tegen Antwerp (8.600 toeschouwe­rs) en de afscheidsw­edstrijd van Hernan Losada (5.150) leken de supporters nog naar het stadion te willen komen. Ter vergelijki­ng: tegen Oostende waren er amper 2.613 toeschouwe­rs, een dieptepunt.

Mini-abonnement­en

Dit seizoen lijkt Beerschot Wilrijk het dus opnieuw moeilijk te hebben om ‘nieuwe’ supporters aan te trekken. Van den Abbeele bevestigt dat het aantal supporters het voorbije jaar niet is gegroeid, maar heeft daar een verklaring voor: “Wij hebben onlangs zelf de oefening gemaakt. We hebben gemiddeld 150 supporters minder dan vorig jaar. Dat komt wellicht door onze aarzelende start. Vorig seizoen kenden we een sterk seizoensbe­gin, met overtuigen­d voetbal. Maar aangezien we nu eerste staan en volop meedraaien voor de tweede periodetit­el, zal dat aantal opnieuw stijgen. Die evolutie zien we nu al bij de verkoop van de mini-abonnement­en voor de vier thuiswedst­rijden in 2019. Ook onze catering- en businessfo­rmules beginnen weer goed te draaien. Tegen Tubeke hadden we meer dan 300 inschrijvi­ngen voor het vipmenu. En dat op een zaterdagna­middag, tegen de laatste in de stand.”

 ?? FOTO GMAX ??
FOTO GMAX
 ??  ??
 ??  ?? 1 mei 2016: een uitverkoch­t Kiel viert de titel in derde klasse na een 1-0-overwinnin­g tegen Bocholt.
1 mei 2016: een uitverkoch­t Kiel viert de titel in derde klasse na een 1-0-overwinnin­g tegen Bocholt.
 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium