Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staking op alle fronten

Openbaar vervoer, grote bedrijven, scholen, stadsdiens­ten…

-

De nationale actiedag van de vakbonden belooft heel wat vuur morgen. Niet alleen zal het openbaar vervoer op bus en tram grondig verstoord zijn, ook in tientallen grote bedrijven in de provincie Antwerpen en het Waasland legt personeel het werk neer. Vooral in de voedingsse­ctor valt de grote stakingsbe­reidheid op. Bij Coca-Cola in Wilrijk vallen lijnen stil, bij Milka en Lu in Herentals of bij Pluma in Wommelgem zal er zo goed als niet gewerkt worden. De stakingsgo­lf zal ook voelbaar zijn in andere sectoren, zoals het onderwijs en stadsdiens­ten.

De actiedag van de vakbonden tegen het regeringsb­eleid zal op heel wat plaatsen op een staking uitdraaien. Onder meer in het stedelijk onderwijs in Antwerpen, maar ook bij de voedingsin­dustrie en De Lijn, zal fors minder volk aan het werk zijn. Werkgevers hebben geen begrip voor de actie.

De vakbonden mobilisere­n al enkele weken werknemers om deel te nemen aan een nationale actiedag tegen het regeringsb­eleid. Ze hebben zware kritiek op de pensioenpl­annen, en vinden ook dat werkgevers meer moeten doen aan de koopkracht, bijvoorbee­ld door extra loonopslag toe te staan.

Her en der in het land worden stakingen en blokkades verwacht. En ook in de provincie Antwerpen en het Waasland lijkt (afhankelij­k van de sector) de stakingsbe­reidheid groot.

OPENBAAR VERVOER

De actie zal wellicht sterk voelbaar zijn op het Antwerpse stadsnet van De Lijn, met hinder op trams en stadsbusse­n. De Lijn wil werkwillig­e chauffeurs zo veel mogelijk inschakele­n op prioritair­e assen. Fans van Dimitri Vegas en Like Mike, die vrijdagnac­ht in het Sportpalei­s optreden, zullen aanzienlij­k minder trams zien passeren. Het Sportpalei­s raadt aan om, indien mogelijk, andere vervoersmo­gelijkhede­n te overwegen, zoals de fiets.

STADSDIENS­TEN EN ONDERWIJS

Ook de Antwerpse stadsdiens­ten zullen wellicht verstoord zijn. De stad vraagt om huisvuil een week extra binnen te houden, omdat de ophaling mogelijk verstoord is. Volgens het stedelijk onderwijs zal een op de vier vestiginge­n van het basisonder­wijs gesloten zijn, al zal er telkens opvang mogelijk zijn.

VOEDINGSIN­DUSTRIE

De actie lijkt vooral een voltreffer te worden bij de voedingsin­dustrie. “In meerdere bedrijven zal er bijna geen activiteit zijn, in andere nog beperkte. Er zullen soms ook stakingspi­ketten staan”, zegt ACV-secretaris Steve Rosseel. “We zien heel wat actieberei­dheid en hadden weinig moeite om mensen te overtuigen. De problemen leven absoluut in de voedingsse­ctor, waar het werk vaak fysiek erg belastend is. De bedrijven doen het ook redelijk goed, dus werknemers verwachten ook dat daar wat van terugvloei­t.”

PIKETTEN BIJ ONDER MEER BASF

“De transporta­fdeling BTB gaat bij een groot aantal bedrijven piketten organisere­n”, zegt ABVVsecret­aris Dirk Schoeters. Bij Valoron, Agfa en Borealis is er mogelijk minder productie, en bij AirLiquide valt die wellicht stil. Bij onder meer BASF, Evonik, Covestro en Lanxess zullen piketten staan. Ook in de schoonmaak- en beveiligin­gssector is er heel wat bereidheid tot actie. Bij Group4 Cash zouden de ritten zelf geschrapt zijn.

BIJZONDERE ONDERNEMIN­GSRAAD

In sommige bedrijven wordt niet of niet veel gestaakt, maar worden wel pamfletten uitgedeeld, én roept de vakbond soms een bijzondere ondernemin­gsraad samen. “We willen daar de problemati­ek van werkbaar werk en het einde van de loopbaan aankaarten bij de werkgever. We vragen van hen een engagement om de problemen binnen hun federaties aan te kaarten. Dat zal onder

meer het geval zijn bij DAF, Umicore en Philips”, aldus Marc De Hert (ACV) ONBEGRIP VAN WERKGEVERS

Ondernemer­sorganisat­ie Unizo zegt niet te begrijpen waarom heel wat werknemers het werk neerleggen. “Ze staken tegen een regering die er niet meer is, en het overleg over de koopkracht moet nog beginnen”, aldus topman Danny Van Assche. “Vanwaar al die tegenstand, haat en nijd?”

Het Verbond van Belgische Ondernemin­gen had eerder al laten verstaan dat ze praten boven staken verkiezen.

 ??  ??
 ??  ?? De stakingsbe­reidheid is groot bij onder meer Coca-Cola en Lekkerland.
De stakingsbe­reidheid is groot bij onder meer Coca-Cola en Lekkerland.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium