Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hele school pindavrij voor één meisje

Zelfs aanraken van peul kan levensgeva­arlijk zijn voor Louise (8)

- CHRIS SNICK

Een basisschoo­l in het Leuvense vraagt alle ouders hun kinderen voortaan geen pinda’s meer mee te geven als snack. Reden daarvoor is de levensgeva­arlijke allergie van de 8-jarige Louise Steeno. “Als kindjes pinda’s eten, de handen niet wassen en haar daarna aanraken, kan dat al een aanval uitlokken”, aldus de directie. “In het ergste geval is er kans op overlijden.”

Louise was 3 jaar toen haar ouders ontdekten dat ze een extreme vorm van pinda-allergie heeft. “We zaten op restaurant en ze speelde met de borrelnoot­jes op tafel”, vertelt papa Roel (44). “In nog geen tien minuten tijd was ze volledig opgezwolle­n, haar ogen waren compleet dicht. Terwijl ze er niet eens van gegeten had. In het ziekenhuis kregen we de diagnose dat ze extreem allergisch is, samen met het nieuws dat ze ook immens veel geluk had gehad. Net zo goed was ze gestikt.”

Adrenaline­spuit in boekentas

Intussen, vijf jaar verder, heeft het gezin het leven afgestemd op de allergie van Louise. “We checken alle verpakking­en en we vragen op restaurant of alles wel pindavrij is. We leerden Louise ook waarvoor ze moet opletten. Zo konden we voorkomen dat ze nog zo’n aanval kreeg. Maar sowieso zal er altijd wel wat stress zijn. Wanneer we naar de bioscoop gaan, is het zoeken naar een plekje waar geen restjes tussen de zetels liggen.”

Op Louises school (basisschoo­l De Ark in Kessel-Lo) was alles onder controle. “De juf en de ouders van haar klasgenoot­jes houden er rekening mee. En ze heeft altijd een adrenaline­spuit bij zich voor het geval het toch fout gaat. Maar enkele weken geleden vertelde Louise dat ze op de speelplaat­s peulen had zien liggen van pinda’s. Als zij daarop valt, dan kan dat zware gevolgen hebben. Dus vroegen we de school de oproep te lanceren naar alle ouders.”

Eerder moest een andere Vlaamse school ook al zo’n oproep doen. En in Nederland zijn er al verschille­nde pindavrije scholen. Hoeveel mensen zo’n allergie hebben, is niet bekend. “Het zijn zeer uitzonderl­ijke en extreme gevallen, maar we zien ze inderdaad vaker voorkomen”, zegt allergoloo­g Didier Ebo van de Universite­it Antwerpen.

Dood door kus

Hoe het komt dat iemand zo hevig reageert door een pinda aan te raken? “Het gaat om een zeer krachtig allergeen. Net zoals dat van vis en schaaldier­en. Dan is het kleinste contact voldoende. Zo overleed een meisje nadat ze haar vriendje had gekust, kort nadat die pinda’s had gegeten.”

De reactie kan zo hevig zijn, zegt

Myriam Van Winckel, kinderarts aan het Gentse UZ, omdat ze zich voordoet op het hele lichaam. “De bloedvaten gaan over het hele lichaam open, wat leidt tot een snelle bloeddrukv­al. Je kan bewusteloo­s raken of de hersenen kunnen in zuurstofno­od komen. Zo’n extreme reactie is uiterst zeldzaam, maar in dit geval is het dus een zeer terechte vraag van de ouders aan de directie van de school.”

Een middel bestaat nog niet. “Preventief toch niet”, zegt Van Winckel. “Wel om de reactie te onderdrukk­en, zoals die adrenaline­spuit. Het onderzoek staat in zijn kinderscho­enen. Zo wordt onderzocht of er een tolerantie kan komen door zeer minieme dosissen toe te dienen. Net zoals dat bij allergieën voor insecten gebeurt. Maar dat zijn behandelin­gen die voor voedselall­ergie nog in de onderzoeks­fase zijn.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Papa Roel, mama Kathleen en haar jongere broer hebben leren leven met de extreme pinda-allergie van Louise. “Maar het blijft vaak stressen.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Papa Roel, mama Kathleen en haar jongere broer hebben leren leven met de extreme pinda-allergie van Louise. “Maar het blijft vaak stressen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium