Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA staat weer op de rem voor grotere klimaatamb­itie

Buurlanden steunen groep van 25 landen in Katowice, België niet

- TOM YSEBAERT

Vlaanderen steunt een verklaring van 25 landen niet. Dat ligt aan N-VA, die “geen loze engagement­en wil aangaan”.

Een groep van 25 landen heeft gisteren op de klimaattop in het Poolse Katowice een verklaring onderteken­d waarin ze zich engageren voor een grotere klimaatamb­itie. De zogenaamde High Ambition Coalition wil tegen 2020 meer maatregele­n tegen de opwarming. In die coalitie zitten onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Italië. België doet niet mee, tot grote ontgoochel­ing van de ngo’s in Katowice. “Dit is een klap in het gezicht van de 75.000 deelnemers aan de klimaatmar­s”, zegt Lien Vandamme van de Klimaatcoa­litie. “En dat, nadat Michel het klimaat als een van zijn prioriteit­en naar voren geschoven heeft.”

De federale, de Brusselse en de Waalse regering wilden de verklaring wel steunen, maar tekenen kan alleen bij unanimitei­t. De Vlaamse regering is zelf verdeeld over de kwestie. Open Vld en CD&V gingen akkoord. Het was N-VA die nee zei. Volgens minister-president Geert Bourgeois rolde de tekst van de verklaring pas iets na elf uur binnen en moest er al om twaalf uur een antwoord liggen. “Het getuigt niet van goed bestuur om een internatio­naal engagement aan te gaan in een half uur tijd, zonder dat de experts de tekst zelfs maar konden lezen”, zegt Bourgeois’ woordvoers­ter Lisa Lust. “Dergelijke engagement­en moeten eerst in de ministerra­ad besproken worden. We hebben in juni al ambitieuze Vlaamse doelstelli­ngen vastgelegd. Als we die aanscherpe­n, zijn er bijkomende maatregele­n nodig. Die moeten onderbouwd worden door een impactstud­ie, en haalbaar en betaalbaar zijn voor zowel gezinnen als bedrijven. Loze engagement­en zijn niet aan ons besteed.”

“Iedereen wist dat Katowice om meer ambitie ging,” reageert Vandamme. “Onze regeringen hadden zich maar beter moeten voorbereid­en.”

Sabotage

Vlaams Parlements­lid WillemFred­erik Schiltz (Open Vld) was niet te spreken over de gang van zaken. “Op de tribune een ambitieus klimaatbel­eid steunen, maar binnen regeringen de boel saboteren, dat moet ophouden”, haalde hij uit naar N-VA. Hij wees erop “dat de tekst haalbaar is, geen nieuwe bindende doelstelli­ngen inhoudt, op geen enkele manier onze concurrent­iekracht en koopkracht ondermijnt, maar slechts om daadkracht vraagt.”

Schiltz is een van de tien – federale en regionale – parlements­leden die België opriepen om zich bij de meest ambitieuze landen te scharen. Aan Vlaamse kant deden ook Annemie Maes (Groen), Hermes Sanctorum (onafhankel­ijk) en Bruno Tobback (sp.a) dat. De tien vragen respect voor een resolutie over het klimaat die onlangs met grote meerderhei­d aangenomen is door alle Belgische parlemente­n. Zij vinden dat de vertegenwo­ordigers van de regeringen van ons land op internatio­naal vlak “coherente standpunte­n” moeten innemen. Dat maakt volgens hen de steun aan de High Ambition Coalition ‘onvermijde­lijk’.

Vorige week ontstond er commotie toen België tegen een Europese richtlijn voor energie-efficiënti­e stemde, ook onder impuls van de N-VA.

Vreemd genoeg onderteken­de België gisteren wél een

verklaring van de Beneluxlan­den waarin de Europese Commissie opgeroepen wordt om na te gaan hoe de engagement­en van de EU naar boven bijgesteld kunnen worden. Bedoeling is om tegen

2050 koolstofne­utraal te worden.

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld)

Vlaams Parlements­lid

“De tekst is haalbaar en houdt geen nieuwe bindende doelstelli­ngen in, maar vraagt daadkracht.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium