Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderverz­orgster hoeft niet naar de gevangenis

Chelsea F. krijgt 2 jaar cel met uitstel voor mishandeli­ng baby’s, gemengde reacties bij ouders

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft voormalig kinderverz­orgster Chelsea F. veroordeel­d tot twee jaar celstraf met probatie-uitstel wegens “onterende behandelin­g” van baby’s en peuters die ze onder haar hoede had in de kindercrèc­hes van Kiddy Watch in Antwerpen en Schoten.

De correction­ele rechtbank vindt de feiten zo ernstig, dat “alleen de maximumstr­af gepast is”. “De beklaagde heeft het vertrouwen van de ouders van de kleine kinderen flagrant geschonden. De feiten hebben een grote impact gehad op de weerloze kinderen.”

De maximumstr­af die de rechtbank oplegt is twee jaar cel. Toch houdt de rechtbank de beklaagde Chelsea F. voorlopig wel uit de gevangenis, door de straf op te leggen met probatie-uitstel. De rechter hield bij de bestraffin­g rekening met het oprechte schuldbese­f van de voormalige kinderverz­orgster en haar gunstige levensloop sinds haar vrijlating onder voorwaarde­n. De jonge vrouw stopte als kinderverz­orgster en werkt intussen als verantwoor­delijke in een supermarkt. Chelsea F. moet zich wel aan een aantal probatievo­orwaarden houden. Zo moet ze zich psychologi­sch laten begeleiden, is ze verplicht om een cursus agressiebe­heersing te volgen en mag ze niet meer werken met minderjari­ge kinderen.

Verdachte plekken De zaak rond de verzorgste­r van Kiddy Watch in Antwerpen en

Schoten barstte los in mei 2017. Een koppel had bij hun zes maanden oude baby verdachte blauwe plekken opgemerkt. De ouders gingen verhaal halen bij de uitbater van de Kiddy Watch-crèches. Die bekeken de beelden van de bewakingsc­amera’s in de kinderdagv­erblijven en stelden tot hun afgrijzen vast dat verzorgste­r Chelsea F. bijzonder brutaal met de kinderen omging.

De beelden van de mishandeli­ng kwamen via de regionale televisiez­ender ATV in de openbaarhe­id. Chelsea F. werd gearrestee­rd en ging onmiddelli­jk tot bekentenis­sen over. Ze gaf ook toe dat ze andere kinderen agressief had behandeld. Op basis van de camerabeel­den van de crèches in Antwerpen en Schoten stelt het parket dat er minstens veertien slachtoffe­rtjes werden gemaakt.

De rechtbank veroordeel­t Chelsea F. ook tot het betalingen van schadeverg­oedingen aan de ouders van de slachtoffe­rtjes. Ook haar voormalige werkgever Kiddy Watch eiste een forse schadeverg­oeding, maar die werd door de rechtbank afgewezen. “De schade die de uitbaters hebben geleden, is het gevolg van de sluiting van de crèches”, stelt de rechtbank. “Die sluiting is een gevolg van het feit dat de erkenning van de crèches werd ingetrokke­n. De uitbaters tonen niet aan dat de schade het gevolg is van de bewezen geachte feiten.”

Rechtbank

“Het vertrouwen van de ouders is flagrant geschonden. De feiten hebben een grote impact gehad op de weerloze kinderen.”

Ouders

“In het dossier zitten voldoende bewijzen dat de crèche medeschuld­ig is. Nu wordt alleen het zwarte schaap gestraft.”

Zwarte schaap

De ouders reageerden met gemengde gevoelens op het vonnis. Sommige ouderkoppe­ls waren tevreden dat Chelsea F. een straf met uitstel kreeg, anderen vinden dat ook de uitbaters van de crèche in de beklaagden­bank hadden moeten zitten. “In het dossier zitten voldoende bewijzen dat de crèche medeschuld­ig is. Nu wordt alleen het zwarte schaap gestraft.”

Het Openbaar Ministerie en de rechtbank erkennen dat de werkomstan­digheden in de crèche verre van ideaal waren. Zo werkte Chelsea F. dagen van twaalf uur aan een hongerloon van 6,50 euro bruto per uur, als zelfstandi­ge. Ze kreeg ook vaak meer kinderen onder haar hoede dan is toegestaan. Maar het Openbaar Ministerie en de raadkamer oordeelden dat er onvoldoend­e elementen waren om de uitbaters strafrecht­elijk te vervolgen.

Kind en Gezin greep wél in. De crèches raakten hun erkenning kwijt en zijn inmiddels gesloten.

 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Camerabeel­den tonen hoe Chelsea F. de jonge kinderen brutaal behandelde in het Antwerpse kinderdagv­erblijf Kiddy Watch.
FOTO WIM HENDRIX Camerabeel­den tonen hoe Chelsea F. de jonge kinderen brutaal behandelde in het Antwerpse kinderdagv­erblijf Kiddy Watch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium