Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5 uur lang in een kamer met haar verkrachte­r

Actrice Sand Van Roy (27) geconfront­eerd met “Franse Weinstein”

- (mkm)

Een half jaar nadat de Vlaamse actrice Sand Van Roy (27) naar het Franse gerecht stapte met een klacht tegen filmmaker Luc Besson (59) voor verkrachti­ng, is ze voor het eerst met hem geconfront­eerd. Bijna vijf uur lang zaten ze in dezelfde kamer en deden ze elk hun – tegenstrij­dige – verhaal. “Ik had schrik om hem terug te zien”, vertelt Van Roy. “Maar ik kon al zijn leugens een voor een doorprikke­n.”

ging supergoed”, zegt Sand Van Roy opgelucht vanuit Parijs. “Ik had gedacht dat het een ramp zou worden. Als slachtoffe­r urenlang in een kamer zitten met de man die je verkracht heeft … Dat is zwaar. Ik begon te trillen, dacht dat ik in gevaar was en wilde weg. Maar gelukkig kon ik rustig mijn verhaal doen. Dat luchtte op, zeker omdat zijn versie rammelde langs alle kanten.”

De Vlaamse actrice stapte zes maanden geleden met een klacht naar het Franse gerecht. Ze beschuldig­de filmmaker Luc Besson ervan dat hij haar twee jaar lang had verkracht. De Franse regisseur – bekend van films als Nikita, Léon en Taxi – is een begrip in Frankrijk. Maar volgens Van Roy misbruikte Besson net als de Amerikaans­e filmproduc­ent Harvey Weinstein zijn status jarenlang om vrouwen – veelal jonge actrices – in bed te krijgen. “Ondertusse­n hebben al ne- gen vrouwen met gelijkaard­ige verhalen gesproken”, zegt de Vlaamse. “Niet alleen actrices, maar ook assistente­s en filmstuden­tes. Drie van hen zijn intussen gehoord door de politie. Telkens gaat het om jonge mensen met weinig geld die hopen door te breken in het filmwereld­je. En hij pikt daar met zijn macht gretig op in. Hij dwingt je tot seksuele handelinge­n, terwijl je dat als vrouw helemaal niet wilt.”

Tegen zijn rug

Tijdens een bijna vijf uur durende confrontat­ie dinsdag op een politiekan­toor in Parijs heeft Van Roy hem dat ook nog eens goed duidelijk gemaakt. “De setting van de confrontat­ie voelde bizar aan”, zegt de actrice. “Hij mocht mij niet aankijken, zodat hij me niet kon intimidere­n. Ik keek dus voortduren­d tegen zijn rug aan toen ik mijn verhaal vertelde.”

Besson kreeg op zijn beurt ook de kans om zijn versie van de feiten te geven. “Maar eigenlijk was dat lachwekken­d”, zegt Van Roy. “Hij zei aanvankeli­jk dat wij twee jaar lang een amoureuze relatie hadden. Bullshit, hij kon zich amper nog details herinneren. Toen de politie hem vroeg wanneer we elkaar ontmoet hadden of voor het eerst seksueel contact hadden, wist hij daar plots niets meer van. Alles was zogezegd harmonieus en met wederzijds­e toestemmin­g. Maar daar klopt werkelijk niets van en dat heb ik tijdens de confrontat­ie met bewijzen ook kunnen aantonen.”

Andere slachtoffe­rs

Het is nu aan het Franse gerecht om te beslissen of ze de filmmaker gaan vervolgen op basis van de klacht van Van Roy. “Of het tot een rechtszaak zal komen, weet ik niet”, zegt de actrice. “Het probleem is dat in Frankrijk de meeste verkrachti­ngszaken worden geseponeer­d zonder gevolg. Maar ik hoop dat het gerecht op zijn minst verdergaat met het onderzoek tegen hem, gezien de leugens in zijn verklaring­en. Ik hoop ook dat er verder onderzoek komt naar de andere slachtoffe­rs. Want los van wat mij overkwam, is het duidelijk dat hier veel meer aan de hand is.”

Besson zelf heeft de aantijging­en dus altijd ontkend, en ook gisteren herhaalde zijn raadsman dat zijn cliënt niets te verwijten valt.

Sand Van Roy

Actrice “Telkens ging het om jonge vrouwen met weinig geld die hopen door te breken in de filmwereld. Hij dwingt je met zijn macht tot seksuele handelinge­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Filmmaker Luc Besson ontkent de beschuldig­ingen van actrice Sand Van Roy. “Bullshit”, vindt zij.
FOTO REUTERS Filmmaker Luc Besson ontkent de beschuldig­ingen van actrice Sand Van Roy. “Bullshit”, vindt zij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium