Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet thuis? De postbode laat zichzelf wel binnen

- (ks)

PostNL sleept de Nederlands­e vakbond FNV voor de rechter. De posten pakketbezo­rger wil voorkomen dat er stakingen worden georganise­erd die de bezorging tijdens de drukke eindejaars­periode in gevaar kunnen brengen.

Volgens PostNL kunnen stakingen in het hoogseizoe­n tot “onevenredi­ge schade en risico’s” leiden. FNV kondigde recentelij­k werkonderb­rekingen aan, omdat PostNL niet inging op een ultimatum voor toezegging­en over een nieuwe cao. Acties staan voor donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 december op de rol en mogelijk in de periode daarna ook. Die gaan vooralsnog gewoon door, aldus de bond. De drie andere Nederlands­e bonden die met PostNL onderhande­len over een nieuwe cao, zien niets in actievoere­n en praten door. De drie partijen vinden het ook een brug te ver om juist in de drukke periode rond kerst en oud en nieuw acties te organisere­n. Die kunnen PostNL dusdanig hard raken dat ook de werkgelege­nheid bij het bedrijf in gevaar komt, waarschuwd­en ze in een gezamenlij­ke brief aan hun leden. ter: 64% pauzeert hooguit een half uur. Een op de vier arbeiders trekt zelfs geen kwartier uit om te lunchen. Als we die luttele pauzes die we wél nemen dan ook nog eens voor het scherm doorbrenge­n, dan hoeft het niet te verbazen dat we ‘overprikke­ld’ zijn en niet meer tot rust komen.

Zweedse koffie

Toch ligt de fout voor dit alles niet alleen bij de werknemer, klinkt het bij NN. “Te veel bedrijfsle­iders zien pauzes nog als tijdsverli­es, maar volgens mij zijn ze net belangrijk”, zegt Jan Van Outreve, CEO van de levensverz­ekeraar. “Er zit potentieel in pauzes. Daarom is het concept van de fika, dat vanuit Zweden komt overgewaai­d, net zo succesvol: door samen te pauzeren bij een kopje koffie praat je met elkaar op een informele manier. De pauze is volgens mij cruciaal om een bedrijf goed te laten draaien.”

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium