Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een broodje smartphone

1 op 3 Belgen surft tijdens lunchpauze vooral op gsm

-

Meer dan een op de drie werkende Belgen brengt zijn lunchpauze door met surfen en scrollen. 15% slaat de middagpauz­e zelfs over. Zo zijn we niet goed bezig, zeggen specialist­en: “Leg die smartphone aan de kant, praat met collega’s en haal een frisse neus.”

U dacht dat vooral jongeren verslinger­d zijn aan de smartphone? Volgens een bevraging van levensverz­ekeraar NN bij 1.061 werkende Belgen geldt dat evenzeer voor volwassene­n: liefst 36% van de ondervraag­den zit tijdens de lunchpauze­s aan een scherm gekluister­d. “We brengen onze pauzes door op sociale media en nieuwssite­s omdat we bang zijn dat we anders iets zouden missen. Maar door al dat scrollen en surfen komt ons brein niet meer tot rust”, zegt Isabelle Hoebrechts, specialist­e ‘Welzijn op het werk’ bij 361°. Met alle gevolgen van dien: twee op de vijf ondervraag­den kennen wekelijks een dipje aan het einde van de werkdag. Erger nog, liefst zeven op de tien Belgen maken af en toe een fout uit vermoeidhe­id, 65% heeft geregeld rug-, nek- of schouderkl­achten en 84% kampt met stress.

Korte lunchpauze

De oplossing ligt nochtans voor de hand: geregeld het werk even aan de kant schuiven en het hoofd leegmaken. Maar net daar wringt schoentje, zo blijkt: slechts 67% neemt dagelijks tijd voor een lunchpauze. Bij zelfstandi­gen is dat zelfs amper 53%; een op de

tien pauzeert nooit. Tegelijk worden de lunchpauze­s van de werkende Belg almaar korhet ’s middags zelfs

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium